adopţie

Raportul Alianței România Fără Orfani (ARFO) cu privire la situația copiilor din sistemul de protecție

 

TzubysKids.ro, 23 noiembrie 2017 – În perioada 23-25 noiembrie 2017, a avut loc o nouă ediție a Summitului România fără Orfani, organizat de Alianța România fără Orfani (ARFO).

Cu această ocazie, a fost lansat Raportul Alianței România Fără Orfani (ARFO) cu privire la situația copiilor din sistemul de protecție.

Documentul arată că declararea adoptabilității pentru copiii fără posibilitate de reintegrare în familia biologică este îngreunată atât de prevederi legislative exagerate, cât și de o aplicare deficitară a legislației. Ca și cum nu ar fi suficient, ponderea extrem de mică de copii adoptabili din rândul copiilor instituționalizați (1,5%) sugerează o practică îngrijorătoare de a menține copiii în sistem cu statut de neadoptabil.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Un alt aspect subliniat de raport este faptul că, în timp ce organismele private nu au voie să furnizeze servicii nelicențiate, 83% dintre serviciile publice nu au licență și nu îndeplinesc standardele minime obligatorii. Astfel, nivelul de calitate al asistenței sociale în domeniul protecției copilului necesită mai multă atenție impunându-se măsuri de încurajare a parteneriatelor între DGSAPC și organismele private acreditate, acestea fiind de natură să ducă la îmbunătățirea calității serviciilor în domeniu.

Pe de altă parte, raportul subliniază evoluții pozitive prin deschiderea listei de „greu adoptabili”, prelungirea până la 14 ani a declarării adoptabilității, concomitent cu extinderea valabilității atestatului de părinte adoptator la 2 ani.

Raportul ARFO 2017 propune și soluții pentru îmbunătățirea situației identificate printre care reducerea gradului IV până la care se caută rudele în vederea declarării adoptabilității copiilor din sistem, interzicerea tranzitării copiilor din medii familiale în medii instituționalizate și emiterea standardelor minime pentru plasament familial.


Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură și violență. Dar, după cum confirmă și CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă și libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără și avortul sau atracția pentru persoane de același sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de amenințarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

DONEAZĂ !

Asociația ProValori Media
RO18RZBR0000060016473191- RON
RO85RZBR0000060016473246 – EUR

Dragă cititorule,
Foarte multă lume se bate pentru atenția ta, dar noi nu putem face asta.
Așadar, îți lăsăm deplina libertate de a alege să ne urmărești sau nu.
Ne străduim să adunăm la un loc, fără conformism, teamă sau prejudecăți,
informațiile relevante pentru tine, familia ta și alegerile tale.
Pentru a ți le proteja și păstra, trebuie să fii în primul rând informat.
Dacă ți se pare că informările și analizele pe care le selectăm sunt utile pentru viața ta
și se pot dovedi necesare în dezbaterea publică din România,
te invităm să faci cunoscut site-ul nostru și altora
și să susții financiar, după posibilități,
continuarea și profesionalizarea demersului nostru.
Cu recunoștință,
Redacția Stiripentruviata.ro
Știri pentru viață, pentru femeie, pentru familie

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button