Procurorii NU au restituit pașaportul Sorinei. Actul este proprietatea statului român
UPDATE 2: Sâmbătă, 20 iulie, reporterii și editorii România TV anunțau că Ramona Săcărin a încercat să intenteze o nouă acțiune la Curtea de Apel București pentru a obliga autoritățile să îi dea pașaportul Sorinei. Judecătorii nu au admis acțiunea, pentru că pașaportul, obținut prin fraudă, face obiectul unei anchete penale a SIIJ. Aceasta înseeamnă că Ramona Săcărin i-a mințit pe reporterii prezenți vineri la Direcția Pașapoarte Craiova și că ea a ieșit din respectiva instituție cu mâna goală. De altfel, vineri reporterii au provocat-o să le arate documentul, dar ea a refuzat.
UPDATE 1: Vineri, 19 iulie, în jurul prânzului, Ramona Săcărin a declarat că a putut ridica pașaportul Sorinei de la Direcția Pașapoarte Dolj, după cum ea însăși a declarat pentru România TV.
ȘTIREA ORIGINALĂ: Paşaportul Sorinei nu a ajuns de la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) a Parchetului General la Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple Dolj, organul emitent, pentru a putea fi eliberat, anunță Agerpres.
„Paşaportul face dovada cetăţeniei, este un document cu care te poţi deplasa oriunde în lume şi puţini ştiu că este proprietatea statui român, chiar dacă o persoană plăteşte taxa de eliberare: cetăţeanul român beneficiază doar de dreptul de a-l folosi”, a declarat joi şeful Serviciului pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple Dolj, Codrian Prichici.
Cu câteva zile în urmă se anunțase că procurorii vor restitui actul autorității emitente, însoțit de documente care certifică obținerea acestuia prin fals și fraudă.
27 iulie: Protest pentru Sorina la Madrid
FOTO. Protest pentru Sorina la Torino: „Nu ne trebuie carte ca să cerem dreptate”
UPDATE: La Slatina s-a decis că Sorina poate părăsi țara. Bogdan Licu atacă decizia
Avocații Ioana Constantin și Gheorghe Piperea se alătură echipei care o apără pe Sorina. Av. Victor Dumitrică: „Încă nu este nimic pierdut”
VIDEO. „România, nu uita: și Sorina e a ta!” Protest pentru Sorina la București
Joi, 18 iulie 2019, procurorul va returna pașaportul Sorinei la Serviciul Pașapoarte Dolj, cu acte ce probează ilegalitățile în emiterea lui
Sorina Matei: Doi ofițeri STS au făcut presiuni pentru a fi eliberat pașaportul Sorinei
Procurorii SIIJ la DGASPC Mehedinți, pentru a audia angajați și a ridica documente
Curtea de Apel București a refuzat eliberarea pașaportului Sorinei. Dacă a fost obținut prin fals, aceasta poate constitui temei pentru revizuirea deciziei de adopție (în sensul anulării ei)
Bogdan Licu despre decizia CSM în cazul procuroarei Pițurcă: „Faptul că nu a fost suspendată nu înseamnă că totul este în regulă”
Bogdan Licu spune că pașaportul Sorinei a fost retras de procurori pe baza unor indicii că nu ar fi fost obținut în mod legal
Neregulile constatate de SIIJ și de Procurorul General al României în cazul de adopție internațională a Sorinei
SIIJ:
– Managerul de caz Violeta Morjan de la DGASPC Mehedinți are dosar penal pentru fals intelectual în formă continuată și uz de fals intelectual în formă continuată (nu a falsificat doar pretinsa declarație de renunțare la adopție – act de altfel lipsit de orice valoare juridică -, ci si multe documente din dosar).
https://www.scribd.com/…/Referatul-Ordonan%C5%A3ei-Intocmit…
– Procurorului Maria Antoaneta Pițurcă de la Curtea de Apel Craiova i s-a întocmit dosar penal pentru pentru purtare abuzivă și tot JOI, 11 iulie, CSM decide dacă dă curs cererii SIIJ de excludere a acesteia din magistratură
https://www.stiripesurse.ro/alerta-procurorul-din-cazul-sor…
Procurorul Bogdan Licu:
A trimis marți, 9 iulie 2019, la Curtea de Apel Craiova, argumente suplimentare pentru revocarea integrală a soluției date la recursul soților Săcărin (această cerere a sa se judecă joi, 11 iulie la Craiova). În document, el arată:
https://www.scribd.com/…/Cererea-de-Revizuire-a-Procurorulu…
1. Prin fals în acte, DGASPC Mehedinți a nesocotit grav interesul superior al Sorinei omițând să o informeze pe Mariana Șărămăt, care o creștea pe fată de șapte ani, că procesul de adopție ale Sorinei este considerat deschis și că ea are prioritate la adopția fetiței
2. DGASPC Mehedinți și Curtea de Apel Craiova au acționat ca și cum noua lege a adopției (din 2016) ar fi fost valabilă retroactiv, când de fapt Sorina devenise neadoptabilă încă din 2015. Astfel, Sorina a fost reintrodusă ilegal în Registrul Național pentru Adopție.
3. Procesul de potrivire al copilului cu adoptatorii din SUA a fost insuficient
4. Evaluarea psihologului arată că Sorina este foarte bine dezvoltată intelectual și deci perfect capabilă să-și recunoască propriul interes
5. Sorinei i-a fost încălcat dreptul la viața de familie așa cum este definită aceasta în Art. 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului
https://www.echr.coe.int/Documents/Convention_RON.pdf
6. Curtea de Apel Craiova a încălcat jurisprudența CEDO, care menționează că „…ADOPȚIA înseamnă «GĂSIREA UNEI FAMILII PENTRU UN COPIL, IAR NU A UNUI COPIL PENTRU O FAMILIE»”.
https://hudoc.echr.coe.int/eng-press?i=003-1035397-1071177