dizabilităţisindrom Down

Premiu la ONU pentru emisiunea TVR Cluj realizată de trei tineri cu Sindrom Down, prima de acest fel din Europa

reporteri-fara-prejudecati_02469100

TVR.RO, 18 octombrie 2016

UPDATE: Foto de la ceremonia de premiere aici.

STIREA INITIALA: Emisiunea „Fără prejudecăți” de la TVR Cluj va primi Premiul Global Recognition “Good Practices for Employees with Disability” – „Modele de bune practici în angajarea persoanelor cu dizabilități” – din partea Secretariatului de Stat pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități din Brazilia.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Distincția va fi acordată în cadrul unei ceremonii oficiale care va avea loc pe 2 decembrie 2016 la Sediul ONU din New York, pentru a celebra cea de-a 10 aniversare a apariției Convenției Organizației Națiunilor Unite (ONU) pentru drepturile persoanelor cu dizabilități.

Acest premiu vine, după ce, anul trecut, o altă producție a TVR a fost apreciată la organizația internațională – Marian Voicu a primit Medalia de aur din partea Asociației Corespondenților ONU pentru documentarul „Exodul. O tragedie siriană”.

Munca reporterilor TV cu dizabilități din cadul echipei emisiunii TVR Cluj este astfel recompensată la cel mai înalt nivel. Scopul cu care Secretariatul de Stat pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități din Brazilia a înființat Premiile și Evenimentul de recunoaștere a modelelor de bune practici privind integrarea în muncă a persoanelor cu dizabilități este tocmai acela de a recunoaște public inițiativele de succes, exemple pozitive de incluziune în muncă a persoanelor cu dizabilități. În acest mod, aceste inițiative devin puncte de referință pentru alte companii și organizații la nivel mondial.

 

fara-prejudecati-tvr-cluj_23335100

„Suntem extrem de încântați să primim acest premiu. Am spus adesea: la Fără Prejudecăți prezentăm o altă față a dizabilității – una plină de speranță, încredere și reușite, iar acest premiu confirmă acest lucru”, a declarat Ovidiu Damian, realizatorul emisiunii. „Le mulțumim tuturor celor care ne-au încurajat, celor care fac parte din comunitatea online Fără Prejudecăți și care aleg să ne urmărească săptămână de săptămână. Mulțumim, de asemenea, și colegilor noștri. Este un premiu colectiv pentru o extraordinară muncă în echipă!”, a adăugat Ovidiu Damian.

Emisiunea „Fără prejudecăți”, realizată de TVR Cluj în parteneriat cu Asociația Hans Spalinger, este prima producție din Europa în cadrul căreia lucrează trei reporteri cu sindromul Down. În cadrul emisiunii, au fost realizate materiale cu personalități marcante din domeniul dizabilităților, dar au abordat, într-o manieră unică în media din România, și numeroase subiecte sensibile, precum problematica screeningului bebelușilor în ameliorarea majoră a bolii de fenilcetonurie.

De asemenea, în cadrul ceremoniei de la New York, va fi lansat un volum special dedicat acestui eveniment, realizat de către Secretariatul de Stat pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități din Sao Paulo în limbile spaniolă, engleză și portugheză. Ulterior ceremoniei, volumul va fi distribuit la nivel mondial.

 

Despre  emisiunea Fără prejudecăți:

Emisiunea, prima din Europa la realizarea căreia lucrează reporteri TV cu sindrom Down, a debutat la TVR Cluj în data de 3 octombrie 2014.

Cei trei reporteri sunt: Mihai Arsenie – datorită vizibilității sale și notorietății în cadrul comunității persoanelor cu dizabilități din România a fost unul dintre cei doi reprezentanți continentali la Summitul Generation Unified de la Los Angeles, 2015;Bogdan Cristea, format de către Centrul de Resurse Juridice ca jurnalist cu abilități în monitorizarea centrelor rezidențiale din România, a fost invitat în Senatul României ca reprezentant al persoanelor cu dizabilități în susținerea proiectului de Lege nr. 8/2016;Raluca Avram a prezentat reportaje și intervenții live în cadrul Eurovision 2016.

Împreună cu două ONG-uri care apără drepturile omului, echipa emisiunii a inițiat o campanie pentru a determina Guvernul să intervină în deblocarea mecanismului independent de monitorizare a serviciilor rezidențiale. Campania a fost un real succes, zeci de mii de oameni au vizualizat materiale realizate și au semnat petiția, fapt care a și determinat Guvernul să reacționeze pozitiv într-un timp extrem de scurt, în doar două zile.

În 2015, emisiunea a primit unul dintre cele trei premii acordate la nivel mondial de către Down Syndrome International pentru acțiuni de autoreprezentare a persoanelor cu dizabilități.

Emisiunea poate fi urmărită pe TVR 3, sâmbăta, de la ora 13.00.

Citește și Cristina Bălan: „E trist dacă dragostea ta e condiționată de «perfecțiune»”

Citește și După ce fetița ei cu Sindrom Down a împlinit un an, mama i-a scris un mesaj emoționant medicului care îi propusese avortul

Citește și Noua Voce a României, mama unor gemeni cu Sindrom Down: „Nu înțeleg cum cineva poate să afirme că, dacă extermini o sarcină cu un defect genetic, este un lucru bun”

Citește și Povestea ofițerului FBI care a vrut să-și avorteze fetița cu Sindrom Down / Revista „Pentru viață” nr. 4 – Primăvara 2015

Citește și I s-a spus că nu va putea să cânte niciodată, dar, când muzica începe, sfidează toate legile naturii

 

 

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button