libertate de conștiință

Prager University dă în judecată YouTube: „Cum ar arăta lumea dacă lui Google i s-ar permite să continue cenzurarea ideilor cu care nu este de acord?”

Dragi iubitori de libertate,

În cazul în care nu ați auzit de noi, suntem o organizație non-profit conservatoare, care ajunge în fiecare zi, pe Internet, la milioane de tineri. Fondatorul nostru este omul de radio și scriitorul Dennis Prager. PragerU (Prager University) a deschis recent un proces împotriva companiei-gigant YouTube, pe care o acuzăm de cenzurarea sistematică a videoclipurilor noastre.

YouTube a ales în mod repetat să restricționeze și / sau să demonetizeze 50 de videoclipuri PragerU pentru încălcarea „Standardelor comunității”. Acestea sunt menite să protejeze utilizatorii împotriva vizualizării de conținut sexual explicit, de conținut violent și de „discursul urii”.

Dacă ați văzut videoclipuri de la Prager University, știți că nu conțin nimic din aceste categorii.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

YouTube a restricționat videoclipurile pe teme variind de la religie sau istoria Războiului Coreean și până la libertatea de exprimare în campusurile universitare. Printre titlurile restricționate se numără:

De ce a luptat America în Războiul Coreean?, prezentat de istoricul Victor Davis Hanson

Întemeierea juridică a Israelului, prezentat de savant și de juristul Alan Dershowitz

Este Islamul o religie a păcii?, prezentat de scriitoarea Ayaan Hirsi Ali

De ce America trebuie să conducă lumea, prezentat de Anders Fogh Rasmussen, fostul prim-ministru al Danemarcei

De ce America a invadat Irakul, prezentat de renumitul istoric Andrew Roberts

Nu este tocmai „conținut sexual, violent sau explicit ori instigare la ură”.

Cu peste un an în urmă, când am descoperit ce făcea YouTube, am depus o plângere la ei, sperând că a fost o greșeală inocentă.

După ce ne-a revizuit videoclipurile, YouTube ne-a răspuns că „nu erau adecvate pentru un public mai tânăr”. Am primit aceasta în scris de la ei.

Sunt milioane de clipuri video neadecvate pe YouTube. Dar YouTube alege să restricționeze videoclipurile educaționale ale Prager University. De ce?

Răspunsul este destul de evident. YouTube a restricționat videoclipurile Prager University dintr-un singur motiv: discriminarea ideologică.

Bineînțeles, YouTube este deținut de Google, al cărui principiu fondator este, în mod ironic, „Să organizeze informația și să o facă universal accesibilă și utilă”.

YouTube a făcut câteva dintre cele mai importante videoclipuri inaccesibile tocmai pentru publicul pe care îl țintește Prager University: tinerii.

Mai precis, nu le place ceea ce îi învățăm și intenționează să ne împiedice să-i învățăm. Acest tip de cenzură îl vedem de ani de zile în campusurile universitare. Doar că situația de față este mult mai periculoasă, deoarece Internetul este locul unde toată lumea merge să se informeze.

Vă puteți imagina cum ar fi dacă ideologii de stânga ar deține monopolul Internetului la fel cum deja dețin monopolul mesajelor din mediul universitar?

Vă puteți imagina cum ar arăta lumea dacă lui Google i s-ar permite să continue cenzurarea arbitrară a ideilor cu care nu este de acord?

Ei bine, acesta este motivul pentru care Prager University a depus plângere în justiție împotriva YouTube și Google. Nu luptăm doar pentru Prager University. Luptăm pentru America și pentru libertatea de exprimare în general.

Lupta împotriva Google nu a fost o decizie ușoară pentru Prager University.

În vara anului 2017, fostul guvernator al orașului California, Pete Wilson, vechi susținător al Prager University, ne-a spus: „Trebuie să-i dăm în judecată. Google ne tratează cu condescendență”.

Aceste cuvinte au cântărit foarte mult asupra întregii noastre echipe, considerându-ne opțiunile.

Desigur, am știut că o luptă cu Google ar fi extrem de dificilă și costisitoare și nu ne-a plăcut ideea de a ne folosi energia și resursele pentru a face altceva decât a produce conținut educațional care să ajungă la un public tot mai larg. Pur și simplu nu puteam face asta.

Așadar, înainte de a lua astfel de măsuri, am decis să încercăm o ultimă abordare diplomatică. La un an de când Google ne-a blocat conținutul, am reînnoit plângerea către YouTube și am recirculat o petiție online prin care ceream schimbarea atitudinii Google. S-au scris multe articole și mulți oameni, inclusiv persoane foarte proeminente și influente, ne-au sprijinit cauza. Până în prezent, peste 450.000 de persoane au semnat petiția noastră.

Care a fost rezultatul acestor eforturi?

Nimic. YouTube ne-a ignorat. De fapt, de atunci încoace ne-au restricționat alte zeci de videoclipuri.

Găsindu-ne cu mâinile legate, ne-am dat seama că guvernatorul Wilson avusese dreptate.

Așadar, am făcut o echipă juridică de elită, din care fac parte firma de avocatură a guvernatorului Wilson, Eric George, Alan Dershowitz, Barak Lurie, Kelly Shackelford, Mat Staver și mulți alții.

Este un grup impresionant, pentru că acesta este un caz important – nu numai pentru noi, ci și pentru dreptul fundamental al americanilor la libertatea de exprimare.

Dar acest lucru nu va fi ușor și nici ieftin.

În ciuda faptului că avocații noștri uimitori au acceptat să-și limiteze în mod rezonabil taxele legale, Prager University va avea costuri suplimentare pentru personal, cercetare, marketing și relații publice.

Acest caz va fi judecat în ochii opiniei publice, nu numai în sala de judecată, iar noi intenționăm să câștigăm pe ambele fronturi.

Cu toate acestea, Prager University nu își poate epuiza bugetul operațional doar luptând în acest proces. Mii de donatori generoși au făcut posibil ca Prager University să ajungă pe Internet la peste un sfert din americani. Șaizeci și trei la sută dintre aceștia sunt sub 34 de ani. Planificăm să ne concentrăm în continuare asupra acestei creșteri și să ajungem la trei sferturi din americani. Nu putem să renunțăm tocmai acum.

Suntem pe deplin angajați în procesul intentat companiei Google, dar nu îl putem lăsa să ne încetinească creșterea.

De aceea, Consiliul de Administrație și mulți membri ai personalului nostru au donat, pe lângă sumele pe care le donăm anual pentru lucrarea noastră, și pentru „Fondul pentru a acționa YouTube în justiție”.

Cum puteți ajuta:

  1. Accesați site-ul nostru și semnați petiția împotriva cenzurii YouTube. Are deja peste 450.000 de semnături; adăugați-vă pe dvs. dacă nu ați făcut-o deja și cereți-le și altor 10 prieteni să facă la fel.
  2. Contribuiți la Fondul pentru a acționa YouTube în justiție dacă puteți. Ne-am propus să strângem 1 milion de dolari și credem că putem ajunge la acest obiectiv cu ajutorul dumneavoastră.

Dacă credeți că această luptă este importantă, vă rugăm să ne sprijiniți în orice fel puteți.

Pare că cerem mult… Dar este mult în joc.

Poate că Google ar putea învăța din povestea despre David și Goliat câte ceva despre condescendență în relația cu cei mai mici.

Vă mulțumim și Dumnezeu să vă binecuânteze.

Dennis Prager
Fondator, PragerU
Marissa Streit
CEO, PragerU

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole relaționate

Back to top button