Alegerile prezidențiale din SUA 2021: Pro-viață și pro-familie contra pro-avort și pro-LGBT
Cu mai puțin de 2 ani până la alegerile prezidențiale din SUA, 11 democrați și-au anunțat deja oficial intenția de a candida contra președintelui Donald Trump. Aceștia sunt: senatorii Cory Booker, Kirsten Gillibrand, Kamala Harris, Amy Klobuchar și Elizabeth Warren, deputatul Tulsi Gabbard, fostul deputat John Delaney, ex-secretarul pentru locuință și dezvoltare urbană Julian Castro, Pete Buttigieg – primarul South Bend din Indiana, Marianne Williamson – autoarea spirituală a New Age și omul de afaceri Andrew Yang. Democrații își vor stabili candidatul care va încerca să-l învingă pe Donald Trump în urma alegerilor primare din 2020.
Din punct de vedere doctrinar, toți cei 11 candidați sunt de stânga, și, fără nicio excepție, toți susțin avortul la cerere și așa-numitele „drepturi LGBT”.
Cory Booker, fost primar al orașului Newark (New Jersey), s-a remarcat prin obiceiul de a pune presiune pe candidații nominalizați de republicani la funcția de judecător, prin chestionarea agresivă cu privire la opinia lor față de homosexualitate. Booker se mândrește cu faptul că a oficiat căsătorii între persoane de același sex, iar în privința avortului, acesta a adoptat retorica standard de susținere a „dreptului de a alege”.
Kirsten Gillibrand, senatoare de New York, consideră anularea deciziei Curții Constituționale Roe v. Wade și transferul total al deciziei privind reglementarea avortului către state „cea mai însemnată chestiune privind drepturile civile pentru femei din timpul vieții ei”. Recent adoptata lege criminală de către statul New York, care permite uciderea copiilor nenăscuți până în momentul nașterii, este o dovadă a modului în care Gillibrand înțelege rezolvarea acestei chestiuni.
Kamala Harris este a doua senatoare de culoare din istoria SUA, fiind aleasă în urma scrutinului din noiembrie 2016. Anterior a deținut două mandate de procuror general al Districtului San Francisco (2004-2011) și alte două mandate de procuror general al Statului California (2011-2017), fiind prima femeie de culoare din istoria SUA care a fost aleasă în astfel de funcții. Dintre toți democrații care și-au anunțat până în prezent candidatura, Harris este cea mai apropiată de rețeaua de Planned Parenthood (PP), liderul „industriei de avorturi” din SUA. Toate campaniile sale, atât pentru funcțiile de procuror general, cât și pentru Senat, au beneficiat de o susținere financiară însumând peste 80,000 dolari din partea PP, prin intermediul subsidiarelor de lobby și al altor grupuri de susținere a avorturilor afiliate. La rândul său, în timpul mandatului de procuror general al Statului California, Harris a jucat un rol esențial în apărarea PP în scandalul din 2015, în care oficiali ai rețelei au fost filmați când negociau vânzarea de organe și țesuturi de la copiii avortați, o încălcare gravă a legilor federale. În loc să ia măsuri pentru investigarea cazului, Harris s-a îndreptat împotriva celor care au furnizat dovezile împotriva oficialilor PP, organizația anti-avort Center for Medical Progress (CMP) și a directorului acesteia David Daleiden. Ca senator Harris s-a dovedit o susținătoare înfocată a avorturilor și o inamică înverșunată a celor pro-viață, poziție „răsplătită” în mai multe rânduri de către Planned Parenthood Action Fund și NARAL cu 100% rating. Drepturile LGBTQ sunt un alt vector important în platforma politcă a noii candidate la președinția SUA. În timpul audierilor lui Justice Brett Kavanaugh’s, nominalizat de republicani pentru funcția de judecător la Curtea Supremă, Harris a încercat să îl determine pe acesta să declare că decizia prin care statele au fost obligate să recunoască căsătoriile între persoanele de același sex este „unul din cele mai importante momente din istoria Curții Supreme a SUA”.
Amy Klobuchar, senatoare de Minnesota, s-a remarcat prin votul pentru legalizarea avorturilor în stadiu avansat de sarcină și finanțarea avorturilor din bani publici, fiind co-autoare a legislației care propune eliminarea tuturor restricțiilor privind avortul. Klobuchar a criticat politica administrației Trump de interzicere în serviciul militar a persoanelor transgen și se numără printre inițiatorii așa-numitului Act pentru Egalitate, care urmărește amendarea Convenției pentru Drepturile Omului din 1964, prin includerea termenilor „sex”, „orientare sexuală” și „identitate de gen” în categoriile de nediscriminare privind accesul în spațiile publice.
Elizabeth Warren, senatoare de Massachusetts, care s-a afirmat prin criticile dure la adresa Wall Street, este apropiată de Planned Parenthood și „promite să lupte pentru protejarea dreptului femeilor de a alege”, considerând că „niciun politician nu trebuie să intervină în decizii care privesc doar femeile și medicii lor”. Warren este o apărătoare a căsătoriilor între persoane de același sex, face parte din grupul de congressmeni inițiatori ai așa-numitului Act pentru Egalitate și susține dreptul homosexualilor de a dona sânge, în pofida riscului crescut de contaminare cu HIV.
Tulsi Gabbard, reprezintă Hawaii în Camera Reprezentanților și este maior în Garda Națională. Gabbard are un procentaj de 100% la votul pentru legislația pro-avort și s-a remarcat prin câteva inițiative legislative privind accesul persoanelor cu disforie de gen în spațiile publice destinate sexului opus, cum ar fi toalete sau vestiare.
Julian Castro, fost primar al orașului San Antonio (Texas) înainte de a se alătura administrației Obama, participă activ în fiecare an, începând din 2009, la paradele „pride”, este un vechi susținător vocal al redefinirii instituției căsătoriei, numind „căsătoriile gay un drept protejat” și consideră că persoanele cu tulburări de identitate de gen au dreptul să intre în serviciul militar. Castro se pronunță pentru eliminarea restricțiilor privind avortul și s-a remarcat în dese rânduri prin criticile aduse legilor din Texas care interzic avortul după săptămâna 20 de sarcină.
John Delaney a renunțat în 2018 să mai candideze pentru un nou mandat în Camera reprezentanților pentru a intra în cursa prezidențială. Poziția și voturile din timpul mandatelor din cameră sunt 100% pro-avort, potrivit ratingului Planned Parenthood și NARAL. Delaney a fost membru în Grupul pentru Egalitatea LGBT din cameră.
Probabil cel mai puțin notoriu nume din lista de candidați, Pete Buttigieg este un homosexual declarat și fost candidat la șefia Comitetului Național Democrat. Anul trecut, în calitate de primar a blocat prin veto o decizie a consiliului municipal care aprobase construcția unui Centru pro-viață pentru femeile însărcinate, pe motiv că în vecinătate se afla o clinică de avorturi.
Marianne Williamson și Andrew Yang sunt de asemenea figuri nu foarte cunoscute, în comparație cu celilalți candidați, însă îmbrățișează aceeași orientare de stânga.
Yang promite pe website-ul de campanie „tot sprijinul pentru dreptul la avort în orice condiții” și includerea „orientării sexuale și a identității de gen în rândul categoriilor protejate prin lege”.
Williamson, în postări pe Youtube sau Twitter, s-a declarat 100% pro-avort, precum și susținătoare a căsătoriilor gay.
Având în vedere istoricul candidaților democrați înscriși, până în prezent, în cursa pentru Casa Albă, dar și cartea de vizită a democraților de la care se așteaptă să își anunțe candidatura, putem concluziona că alegerile prezidențiale din 2021 din SUA vor fi o bătălie între politica pro-viață și pro-familie a președintelui Donald Trump, în spatele căreia se află vicepreședintele Mike Pence, cu o mare susținere în cercurile conservatoare și politicile pro-avort și pro-LGBT, care tind să devină din ce în ce mai extremiste, indiferent care va fi candidatul desemnat de democrați.
În aceste condiții, miza alegerilor prezidențiale din SUA din 2021 devine extrem de însemnată pentru susținătorii pro-viață și apărătorii valorilor familiei tradiționale atât în SUA, dar și în lume.