Marxism cultural

Polonia: Conservatorii catolici la guvernare, din nou. Stânga, afară din Parlament

Conservatorii polonezi din partidul „Lege și Justiție” au revenit la guvernare, după ce au obținut majoritatea absolută la alegerile parlamentare de duminică, 25 octombrie. Partidul Lege si Justiție (PiS) a primit 238 de mandate din totalul de 460 în Seim (camera inferioară a Parlamentului). Noul premier al Poloniei va fi d-na Beata Szydlo, președinta PiS, care urmează în funcția de șef al guvernului unei alte femei, Ewa Kopacz (Platforma Civică – liberali).

Doctrina PiS se poate defini prin liberalism economic moderat – conservatorism social – euroscepticism. Principalele puncte din programul electoral al partidului în care o figură marcantă este fratele geamăn al fostului președinte Lech Kaczynski, Jaroslaw, se pot rezuma prin sporirea centralizării, cu un guvern cu prerogative mai mari (în special asupra serviciilor secrete) – politici sociale mai generoaseinvestiția de capital autohton. În Parlamentul European, reprezentanții „Lege și Justiție” fac parte din Alianța Conservatorilor și Reformiștilor (ECR).

Pe plan social, liderii partidului au anunțat că noul guvern urmează să anuleze o serie de măsuri luate de fostul guvern liberal condus anterior de actualul președinte al Consiliului Europan, Donald Tusk:

 • revenirea vârstei de pensionare la 65 de ani la bărbați și 60 de ani la femei
 • medicamente gratuite pentru persoanele peste 75 de ani
 • alocație de stat de cca. 120 euro lunar pentru fiecare copil
 • revenirea în educație la sistemul de opt ani de școală primară + gimnaziu și patru ani de liceu
 • religia va fi materie de bacalaureat.

Partidul Lege și Justiție are o orientare catolică clară, pro-viață și pro-familie. În Polonia familia formată prin căsătoria bărbat-femeie este o valoare protejată de constituție iar avortul la cerere este prohibit. Revenirea la puterea a PiS este desigur o veste bună în condițiile în care în cele două mandate ale guvernării liberale grupările seculariste au făcut tot posibilul, deși cu destul de puțin succes, să submineze valorile familiei.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Politica economică:

 • taxe mai mari pentru supermarketuri și bănci,
 • „repolonizarea” economiei prin întărirea controlului asupra companiilor la care statul are participații minoritare,
 • scăderea impozitului pe venit de la 19% la 15%,
 • terenurile poloneze să nu poată fi cumpărate de străini,
 • susținerea dezvoltării industriei energetice bazate pe combustibil fosil (Polonia are mari rezerve de cărbune),
 • contra cotelor obligatorii de refugiați,
 • contra reglementărilor unionale în materie de poluare.

În ceea ce privește politica externă, orientarea guvernului conservator va fi puternic pro-americană, liderii partidului cerând sporirea prezenței militare americane in Polonia.

Rezultatele la alegeri erau așteptate și previzionate încă din primăvară, când, în mod surprinzător, candidatul partidului „Lege și Justiție”, Andrzej Duda, a câștigat funcția de președinte. Acesta, reamintim, s-a opus prin veto „legii gender” care permitea „alegerea” liberă a sexului din actele de stare civilă, diferit de realitatea biologică.

Ceea ce surprinde este amploarea rezultatului și mai ales faptul că partidele de stânga au rămas în afara Parlamentului, atât Stânga Unită (Zjednoczona Lewica) cât și „ecologiștii” stând pe tușă pentru legislatura viitoare.

Sursa: Cultura vieții


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button