sarcină

PNL îndeamnă Comisia Europeană să-i ceară României să aplice, spre folosul mamelor și copiilor, legea românească din 2005 care reglementează profesia de moașă

Deputatul PNL Ovidiu Raetchi a transmis o scrisoare deschisă către comisarul european pentru sănătate, Vytenis Andriukaitis, în care solicită sprijinul Comisiei Europene pentru reglementarea profesiei de moașă, cu scopul reducerii mortalității materno-infantile din România.

„Din păcate, România deține câteva recorduri europene la cifrele de risc pentru sănătatea materno-infantilă: mortalitatea și morbiditatea, rată de cezariene, rată foarte scăzută de alăptare, separarea nejustificată a nou-născuților de mame, costuri foarte mari pentru nașterile medicalizate, lipsa de monitorizare a sarcinilor în 23% dintre cazuri, infecții spitalicești mama-copil. În plus, anul trecut am atins cea mai scăzută rată de nașteri din ultimii 50 de ani.

Toate aceste statistici sunt în continuă deteriorare și deși este datoria actualului Guvern al României să identifice soluții, să le aplice și să le evalueze, dar acest lucru nu se întâmplă. În majoritatea statelor occidentale, moașele sunt folosite eficient pentru supravegherea sarcinilor cu risc scăzut, asistarea nașterilor naturale, educație prenatală, urmărirea mamei și a nou-născutului după naștere.
Toate soluțiile bazate pe moașe pot fi folosite chiar de mâine, la un cost mult mai mic pentru sistemul de sănătate. Cost în bani, dar și în vieți”, susține Ovidiu Raetchi.

„Directiva Uniunii Europene în baza căreia trebuia să funcționeze profesia de moașă în statele europene a fost dată încă din 2005, dar aceasta nu este pusă în continuare în aplicare de Guvernul României, care riscă demararea procedurii de infringement.

Moașele încă nu sunt incluse în Legea Sănătății și niciun spital din țară, de stat sau privat, nu angajează moașe conform competențelor acestora în lipsa adoptării coerente a Directivei de mai sus. Circa 500 de moașe au mai rămas să activeze în țară, toate cu restricții majore și cu imposibilitatea de a fi plătite de casele de asigurări, în timp ce facultățile se închid”, arată deputatul.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Soluțiile din lege pe care niciun guvern nu le-a pus în aplicare până azi sunt:

1. Introducerea moașelor în Legea Sanatatii ca furnizor de ingrijire primară, legi care sa transpună Directiva Europeană.

2. Infiintarea Colegiului National al Moaselor.

3. Implementarea urgenta a unor Ghiduri si Protocoale privind sarcina, nasterea si ingrijirea postnatală.

Scrisoarea trimisă de Raetchi este semnată și de reprezentanții Asociației pentru Naștere Naturală și Alăptare, precum și de reprezentanții Asociației Consultanților în Lactatie din România.

Sursă: ziare.com


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button