valorile familiei

PF Chiril: „Când libertatea devine un idol, separată de noțiunea de responsabilitate, omenirea este în pericol de moarte”

Foto: Basilica.ro

Vizita Patriarhului Chiril la București a fost analizată politic, dar extrem de importante sunt discursurile pe care el le-a ținut.

Pentru identificarea corectă a cauzelor problemelor pe care le-a generat revoluția sexuală este foarte folositoare explicația că în momentul separării libertății de responsabilitate pericolul este foarte mare. Revoluția sexuală a clamat eliberarea de orice constrângeri. Nu și-a asumat însă responsabilitatea faptelor. Cea mai evidentă consecință sunt cele 1 miliard de avorturi din lume, care sunt consecința întreținerii de relații intime fără asumarea responsabilității pentru copiii concepuți în cadrul lor.

Redăm în continuare câteva extrase din comunicările susținute de PF Chiril cu ocazia vizitei sale la București.


Îndepărtarea de adevărul dumnezeiesc a fost în toate timpurile cauza multor nenorociri, necazuri și încercări. Acest lucru se referă atât la viața personală a omului, cât și la viața societăților și popoarelor. Cu poporul rus s-a făcut un experiment monstruos care a demonstrat întregii lumi că nu poți construi o societate fără Dumnezeu. Totuși, chiar și astăzi mulți încă nu au înțeles acest exemplu și nu se gândesc la fenomenul istoric al catastrofei rusești, precum și la proiectarea acestuia asupra contemporaneității.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Astăzi, creștinismul se confruntă cu invazia agresivă a secularizării militante în toate sferele vieții sociale. Astăzi păcatul devine normă, pentru că în societatea de consum se pierde noțiunea de legătură între libertate și responsabilitate. Libertatea de a alege, promovată astăzi de doctrina liberală, nu-i poate aduce de la sine omului fericirea și bunăstarea, mai ales atunci când alegerea lui este definită exclusiv de factori materiali.

Alegerea răului devalorizează libertatea omului, mai ales atunci când aceasta este folosită cu scopul de a distruge demnitatea persoanei. Atunci când libertatea devine un idol, când aceasta este separată de noțiunea de responsabilitate, omenirea este în pericol de moarte.

O altă responsabilitate care este necesar să însoțească libertatea credinței din prezent este folosirea libertății pentru a mărturisi în societate adevărurile vieții. Între ele, sunt cu siguranță fotografiile și clipurile video cu primele momente ale vieții, inaccesibile în trecut, dar aduse astăzi de știința ecografiei, ori studiile științifice despre specificitatea și complementaritatea bărbați – femei.

Această libertate a fost dobândită cu un preț amar plătit de generațiile anterioare și cu prețul jertfei multor mii de Mărturisitori și Neomartiri ai Ortodoxiei, care au suferit în timpul comunismului. Vremurile de astăzi, când noi ne îndeplinim slujirea, și posibilitățile pe care le avem reprezintă un talant prețios pe care l-am primit de la Mai-marele Păstor dumnezeiesc. Vom da socoteală în fața lui Dumnezeu și a istoriei despre modul în care am folosit acest talant, pentru că noi suntem împreună-lucrători cu Dumnezeu (1 Cor. 3, 9).

Trebuie să păstrăm cu sfințenie în memorie și să studiem atent experiența istorică a Sfintei Biserici din anii grei ai încercărilor. Să avem grijă și să învățăm turma binecredincioasă în vederea confruntării cu noile provocări ale contemporaneității și ale viitorului. Această lucrare creatoare în via Sfintei Biserici a lui Hristos nu este posibilă fără comuniunea frățească între noi toți și fără întărirea relațiilor dintre Bisericile noastre surori și popoarele pe care acestea le păstoresc.

Patriarhul Chiril are și experiența familiei sale în privința persecuției comuniste, bunicul și tatăl său fiind închiși mulți ani pentru credință:

În arhiva mea personală s-a păstrat o ediție din 19 mai anul 12 (se are în vedere anul 1929, noua eră fiind calculată de la revoluția din octombrie) a ziarului „Ateul”, editată de organul oficial al „Uniunii centrale a ateilor din URSS”. Articolul de pe prima pagină este intitulat „Copiii mecanicului Gundeaev”. Acolo se spun următoarele:

„La școală acești copii se poartă urât. Le povestesc altor copii despre sfinți. Chiulesc de la orele de etică și comportament în societate. Am încercat să-i întrebăm de ce fac așa ceva, iar ei ne-au răspuns: „Noi știm că puterea se va schimba în curând” Articolul se încheie cu următoarele cuvinte: „Trebuie să ne punem întrebarea dacă are rost să instruim astfel de elemente în școala sovietică, iar sindicatul să verifice ce fel de om este mecanicul de tren Gundeaev”. Urmează apoi semnătura autorului articolului: „Rabcor” (corespondent din clasa muncitoare).

În articol era vorba de bunicul meu Vasili Gundeaev, care lucra în anii 1920 la căile ferate și așa își întreținea familia. Când a apărut articolul în ziar bunicul fusese deja „verificat”, pentru că în luna mai a anului 1920 el a ajuns în lagărul de concentrare de la Solovki. Au urmat apoi ani lungi de închisoare și exiluri. Cu toate că a trăit în condiții dintre cele mai grele, bunicul meu a rămas în viață, iar în anul morții lui Stalin (1953), la vârsta de 71 de ani, a devenit preot.

Tatăl meu era deja preot. El a fost unul dintre copiii despre care scria articolul din ziarul „Ateul”. A trecut și el prin lagărele de concentrare staliniste din anii 1930, însă a reușit să supraviețuiască.

Citește integral pe Basilica.ro discursul discursul al PF Chiril la Ședința Solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române dedicată comemorării victimelor comunismului

Citește integral pe Q Magazine interviul exclusiv acordat de PF Chiril


Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură și violență. Dar, după cum confirmă și CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă și libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără și avortul sau atracția pentru persoane de același sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de amenințarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

DONEAZĂ !

Asociația ProValori Media
RO18RZBR0000060016473191- RON
RO85RZBR0000060016473246 – EUR

Dragă cititorule,
Foarte multă lume se bate pentru atenția ta, dar noi nu putem face asta.
Așadar, îți lăsăm deplina libertate de a alege să ne urmărești sau nu.
Ne străduim să adunăm la un loc, fără conformism, teamă sau prejudecăți,
informațiile relevante pentru tine, familia ta și alegerile tale.
Pentru a ți le proteja și păstra, trebuie să fii în primul rând informat.
Dacă ți se pare că informările și analizele pe care le selectăm sunt utile pentru viața ta
și se pot dovedi necesare în dezbaterea publică din România,
te invităm să faci cunoscut site-ul nostru și altora
și să susții financiar, după posibilități,
continuarea și profesionalizarea demersului nostru.
Cu recunoștință,
Redacția Stiripentruviata.ro
Știri pentru viață, pentru femeie, pentru familie

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button