avort

Papa Francisc a ratat cea mai mare oportunitate de a atrage atenția asupra omorârii a milioane de copii nevinovați

Pope-Francis-Congress_810_500_55_s_c1

LifeSiteNews.com, 24 septembrie 2015-

Momentul discursului Papei Francisc către Congresul American a venit în aceeași zi când Senatul era programat să voteze dacă să taie fondurile către Planned Parenthood, ucigașul de copii nenăscuți numărul unu al Americii.

Citește și: VIDEO ȘOCANT: Personalul clinicilor de avort din SUA cotrobăie prin rămășițele copiilor avortați, vânzând pe piața neagră tot ce e intact

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Între timp, luni 21 septembrie, democrații au oprit interzicerea majorității avorturilor la termen înaintat de sarcină, iar vineri, 25 seprembrie, Camera Reprezentanților a votat un proiect de lege care face din uciderea unui copil născut în viață după un avort nereușit, crimă de gradul întâi. Să adăugăm la asta faptul că milioane de oameni au urmărit în ultimele săptămâni filmările sub acoperire cu Planned Parenthood, devinind clar clar că au fost puse bazele pentru o discuție națională fără precedent cu privire la avort.

În momentul în care Papa a vorbit în fața Congresului despre necesitatea de a proteja viața în “fiecare stadiu de dezvoltare”, au crescut speranțele că intervenția lui ar putea ajuta la o înclinare a sprijinului public în favoarea vieții. Cei care urmăreau alocuțiunea au presupus în mod firesc că această remarcă este introducerea către problema avortului, și poate chiar despre scandalul Planned Parenthood.

Citește și: VIDEO: Clinicile de avort din SUA vând ilegal organe fetale. Pentru a le obține intacte, „e importantă dilatarea și cât de cooperantă e pacienta”

Cu toate acestea, într-un stil curios care a lăsat mulți politicieni pro-viață într-o tăcere nedumerită, Papa și-a întors imediat atenția către pedeapsa cu moartea, descriind cum „această convingere m-a condus, încă de la începutul activității mele, spre a susține la diferite niveluri eliminarea globală a pedepsei cu moartea. ”

Chiar și New York Times a luat act de schimbarea neașteptată a direcției, descriind modul în care, „în loc să continue să vorbească despre necesitatea de a pune capăt avortului, el pivotează către pedeapsa cu moartea.”

Altă deschidere clară de a vorbi anume despre problema avortului a venit atunci când Papa a vorbit despre “bani scăldați în sânge, de multe ori sânge nevinovat.” Expresia este o încadrare perfectă a scandalului cu bucăți de copii avortați de la Planned Parenthood. Dezamăgitor, cu toate acestea, Papa a legat aceste cuvinte numai de comerțul cu arme.

Citește și: Fostă angajată la o clinică pro-avort a rețelei americane Planned Parenhood: „Un loc de muncă rău, avid de bani și foarte-foarte trist”

Să fie foarte clar: este bine că Papa a vorbit despre poziția Bisericii cu privire la pedeapsa cu moartea și comerțul cu arme. De la momentul Papa Ioan Paul al II-lea, Biserica Catolică a fost foarte clară în opoziția sa față de pedeapsa cu moartea în cazul în care nu mai este necesară pentru a proteja siguranța publică. Și cine ar putea să nu se opună vânzării de arme pentru profit când contribuie la finanțarea unui război nedrept și a uciderii de nevinovați?

Dar cu privire la acea problemă care nu admite absolut nicio dezbatere, și care ar fi provocat mult un politician, catolic sau nu, în sala aceea – măcelărirea masivă și legalizată de nevinovați pe teritoriul american – Papa a ales să treacă peste.

Unii se leagă de referirea în trecere a Papei la viața “în fiecare etapă de dezvoltare”, ca la o   “puternică” declarație pro-viață și ca dovadă că el s-a exprimat în problema avortului. Cu toate acestea, este dificil să vezi cum cele cinci cuvinte destul de ambigue, rostite în mijlocul unui discurs de 3.400 cuvinte și fără o referire anume la problema avortului, ar putea avea un efect practic sau ar putea cauza frământări sufletești serioase. Prin aparenta scăpare de a nu conecta acest omniprezent slogan pro-viață la avort, Papa – oricum, neintenționat – a transmis mesajul că Bisericii îi pasă mai mult de pedeapsa cu moartea decât de sacrificarea nemiloasă a milioane de nevinovați.

Mulți activiști pro-viață au căutat în papă liderul de urmat în timpul acestei vizite, în speranța că el ar putea fi capabil să-și folosească popularitatea considerabilă și apelul la presă pentru a atrage atenția asupra nedreptății avortului într-un moment când mișcarea pro-viață face pași mari înainte. Câteva cuvinte de la Papa, de exemplu, ar fi suficiente pentru a sparge tăcerea presei asupra scandalului Planned Parenthood.

Scriitorul britanic conservator Damian Thompson a rezumat speranțele multor activiști pro-viață, pe Twitter: „Două cuvinte sper să aud de la Papa Francis în Statele Unite: Planned Parenthood”.

Unul se roagă să auzim măcar acum aceste două cuvinte. Dar, indiferent de motiv, se pare că în momentul în care cele două cuvinte ar fi fost mai necesare și mai eficiente, Papa a trasat un curs diferit, concentrându-se pe probleme de justiție socială mai populare.

Face această parte din strategia Papei de a se asigura că Biserica nu vorbește “tot timpul” despre probleme cum ar fi avortul, contracepția și “căsătorie” gay – ceva ce a subliniat într-unul din primele sale interviuri ca pontif? Dacă este așa, cineva se roagă ca Papa și consilierii săi să dea atenție pledoariei catolicilor pro-viață – conștienți cum sunt de tăcerea asurzitoare de la amvon de zeci de ani cu privire la aceste probleme – astfel să renunțe la o strategie atât de prost condusă.

Nimeni nu pune în discuție dacă papa este pro-viață: pe timpul pontificatului său, el a făcut clară opoziția sa față de avort și de cultura consumeristă. Totuși, prin faptul că nu a vorbit în mod special astăzi despre problema avortului, Papa Francis a ratat cea mai mare oportunitate a sa de a face o diferență în chestiunea vieții în America.

Traducere: Liliana Puescu


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole relaționate

Back to top button