reproducere asistată

Oamenii nu ar trebui să se joace de-a Dumnezeu: Copii modificați genetic, cu cel puțin trei părinți

genetică

 

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Cercetări recente în domeniul reproducerii asistate prin manipulare genetică au ajuns pe masa politicienilor, care deja discută posibila aprobare a procedurilor de creare de copii cu mai mult de doi părinți.

Copii cu material genetic de la două mame

O comisie a Autorității Americane pentru Alimente și Medicamente (FDA) discută aprobarea unei proceduri care ar permite unui copil să moștenească material genetic de la două femei și un bărbat.

Fiecare om poartă două feluri de material genetic:

– cromozomi – în formă de elice – la formarea lor contribuie egal ambii părinți

– mitocondrii – un fel de sursă de energie a celulei – furnizată de mamă

În prezent, există două metode de creare în eprubetă a copiilor cu trei părinți:

– transfer pronuclear, metodă dezvoltată la Universitatea Newcastle din Marea Britanie – schimbă material genetic între două ouă fertilizate, distrugând mai mulți embrioni pentru a crea unul care să aibă toate  trăsăturile genetice dorite

– transfer de fus de diviziune matern (maternal spindle transfer), metodă dezvoltată de cercetătorii din Oregon și New York și care în prezent este examinată de FDA – o parte din materialul genetic al mamei (care include mitocondriile defecte) este înlocuit cu material de la altă mamă – metoda se poate aplica și înainte, și după fertilizare

Argumentele în favoarea celei de a doua proceduri:

– e o măsură care previne bolile generate de defecte mitocondriale, în cazul în care mama „poartă mutații genetice care favorizează apariția orbirii sau epilepsiei”, conform Washington Post

– poate evita problemele de etică legate de distrugerea embrionilor, deoarece se poate aplica înainte de fertilizare

Argumentele împotriva aceleiași proceduri:

– animalele create astfel în laborator au avut probleme importante de sănătate, iar în experimentele Universității din Oregon au apărut anomalii genetice la jumătate din embrionii umani creați cu zigoții la care s-a aplicat tehnica

– defectele de ADN nuclear și mitocondrial sunt provocate și de factori de mediu, precum expunerea la toxine

– metoda nu va eradica problemele de sănătate ale persoanelor deja născute cu defecte mitocondriale, ci va fi accesibilă doar câtorva sute de femei din Marea Britanie (unde deja s-a anunțat aprobarea ei pentru 2015) și SUA, care își permit să plătească o mulțime de bani pentru o metodă de reproducere asistată relativ nouă, plină de riscuri și cu un procent relativ redus de succes

– în lipsa studiilor îndelungate, e doar o presupunere că acei copii astfel creați nu vor avea probleme

– metoda va încuraja donarea de material genetic de la persoane nevoiașe, femei imigrante sau studente care își vor vinde ovulele, ceea ce prezintă probleme de etică

 

FDA: metoda nu prezintă garanții de siguranță

În America, preocuparea majoră a FDA nu este, însă, de factură etică, ci ține de siguranța procedurii. Comisia consultativă a înclinat spre concluzia că studiile pe animale nu prezintă suficiente dovezi pentru a aplica metoda în reproducerea umană. Președintele comisiei, Evan Y. Snyder, a declarat la ședința în care s-a discutat problema: „Marea preocupare generală privește bunăstarea acestor copii. Cred că în comisie tendința este de a accepta că în acest moment nu avem destule date nici din experimentele pe animale, nici din experimentele in vitro, care să fie concludente pentru a permite testările umane… mai sunt câteva întrebări fără răspuns”.

Paul Knoepfler, specialist în biologie moleculară la Universitatea Davis din California, a declarat pe Internet că noua metodă „ar putea produce copii cu disfuncții de dezvoltare grave și chiar fatale…  Unul din motivele pentru care FDA a interzis inițial această tehnologie este preocuparea că poate provoca anomalii cromozomiale”.

Aspecte etice: mutații genetice care se vor moșteni

Marcy Darnovsky de la Centrul American pentru Gentică și Societate a numit procedura „un experiment radical făcut pe copiii viitorului” și a cerut, într-un articol din New York Times, aplicarea „cu atenție și discernământ a metodelor de inginerie genetică umană pentru a trata bolile oamenilor”, nu pentru a manipula „trăsăturile genetice ale viitorilor copii”, așa cum propune actuala tehnică a transferului de fus de divziune matern. Aceasta, spune autoarea, deschide calea „experimentelor pe oameni și a eugeniei prin înaltă tehnologie”.

Astfel, autoarea articolului atrage atenția asupra faptului că metoda nu este una strict de reproducere asistată, ci creează mutații genetice care se vor moșteni. Practic, se aplică ingineria genetică asupra unor întregi generații viitoare, fără acceptul acestora.

Multiplex parenting

John Harris, de la Universitatea din Manchester, și doi colegi, César Palacios-González și Giuseppe Testa, argumentează în prestigioasa publicație de specialitate Journal of Medical Ethics că folosirea celulelor-sușă pentru a crea zigoți sintetici („gameți generați in vitro”) și spermă sintetică deschide perspectiva unei „expansiuni radicale a autonomiei de reproducere, care va permite angajarea a mai mult de două persoane în calitate de părinți genetici”. În plus, scriu aceștia, „viitorii părinți pot alege dintr-o varietate inimaginabilă de potențiali copii”.

După descoperirea celulelor-sușă pluripotente, în 2007, teoretic, orice celulă din organism poate fi creată dintr-o celulă simplă, ca cea epitelială (a pielii). Deja au fost creați în laborator șoareci din spermă și zigoți obținute din celule-sușă. Cercetătorii citați cred că, în acest sens, nu e departe ziua în care și embrionii umani se vor putea obține astfel.

Aceasta le-ar putea oferi posibilitatea de a avea copii înrudiți genetic și unor categorii de persoane cărora deocamdată aceasta le e imposibil:

– bărbați fără spermă viabilă

– femei aflate la menopauză prematură

– persoane cu gonadele (glandele sexuale) afectate în urma tratamentului de cancer

– persoane sterilizate involuntar

– cupluri de gay și de lesbiene

– persoane singure care doresc să se reproducă fără partener și fără a folosi material genetic de la altcineva

Această ultimă categorie de aplicabilitate furnizată de experții citați poate fi combătută cu un argument etic la fel de paradoxal: ar reprezenta ultima formă de incest – împerecherea individului cu sine însuși.

Transumanitate

În cartea sa, Forbidden Knowledge: From Prometheus to Pornography, publicată în 1994, gânditorul american Roger Shattuck avertiza că savanții implicați în realizarea hărții genomului uman erau „adesea mai interesați de genom decât de ceea ce e uman”, mulți dintre ei considerându-se îndreptățiți să „editeze propriul nostru text genetic”.

Cine dă o căutare după cuvântul-cheie trasnhuman (eng. – transuman) pe motoarele de căutare, va observa că de atunci încoace entuziasmul pentru această practică a crescut exponențial, cu toate că peste 40 de țări au interzis aplicarea la oameni de modificări genetice care se pot moșteni.

Surse: LifeSiteNews, LifeNews, The Christians, Bioedge

 

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button