libertate de conștiință

Norvegia. Câștig de cauză pentru medic concediat pentru refuzul de a furniza servicii de contracepție. Implicații și pentru serviciile de avort

Dr. Katarzyna Jachimowicz, de origine poloneză, a emigrat în Norvegia în 2010. Când a trebuit să se angajeze ca medic de familie la policlinica din orașul norvegian Sauherad, ea și-a anunțat viitorii angajatori că nu le va furniza servicii de contracepție pacientelor sale din motive de conștiință.

Steriletul este un dispozitiv intrauterin prezentat drept contraceptiv, deoarece în generale împiedică întâlnirea spermatozoizilor cu ovulul femeii. Dar acesta este totodată și un dispozitiv abortiv, deoarece, în destul de multe cazuri, nu împiedică concepția unui copil, dar împiedică fixarea în peretele uterului a embrionului rezultat, ducând astfel la moartea prematură a noii ființe umane.

În 2015, în Norvegia a intrat în vigoare legea care le interzice medicilor să refuze furnizarea de servicii contraceptive. În 2015 clinica a concediat-o pe dr. Katarzyna Jachimowicz.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

De curând, însă, pe 24 noiembrie 2017, Curtea de Apel din Norvegia i-a soluționat favorabil cazul, arătând că un medic trebuie să aibă posibilitatea de a-și exercita profesia în funcție de credința sa.

Robert Clarke, Director of European Advocacy la ADF International, organizație care a sprijinit medicul în demersurile legale, a declarat:

Nimeni nu ar trebui obligat să aleagă între conștiință și profesie. Curtea de Apel susține dreptul la obiecția de conștiință pentru personalul medical, așa cum este protejat de legislația internațională. Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a afirmat că „nicio persoană, spital sau instituție nu trebuie forțată, trasă la răspundere sau discriminată în orice fel din cauza refuzului de a performa, găzdui, asista sau accepta să i se facă o procedură de avort.” Norvegia este membră a Consiliului Europei și are obligația de a proteja libertatea de conștiință.


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com.


Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură și violență. Dar, după cum confirmă și CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă și libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără și avortul sau atracția pentru persoane de același sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de amenințarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

DONEAZĂ !

Asociația ProValori Media
RO18RZBR0000060016473191- RON
RO85RZBR0000060016473246 – EUR

Dragă cititorule,
Foarte multă lume se bate pentru atenția ta, dar noi nu putem face asta.
Așadar, îți lăsăm deplina libertate de a alege să ne urmărești sau nu.
Ne străduim să adunăm la un loc, fără conformism, teamă sau prejudecăți,
informațiile relevante pentru tine, familia ta și alegerile tale.
Pentru a ți le proteja și păstra, trebuie să fii în primul rând informat.
Dacă ți se pare că informările și analizele pe care le selectăm sunt utile pentru viața ta
și se pot dovedi necesare în dezbaterea publică din România,
te invităm să faci cunoscut site-ul nostru și altora
și să susții financiar, după posibilități,
continuarea și profesionalizarea demersului nostru.
Cu recunoștință,
Redacția Stiripentruviata.ro
Știri pentru viață, pentru femeie, pentru familie

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button