libertate de conștiință

Un predicator stradal a primit despăgubiri de 13.000 £ după ce a fost reținut de poliție 19 ore

John-Craven-240x150

The Christian Institute, 31 martie 2014

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Un predicator creștin, care a fost reținut ilegal de poliția britanică și privat de libertate 19 ore, a primit printr-o decizie administrativă despăgubiri în valoare de 13.000 £.

Poliția din comitatul britanic Greater Manchester l-a acuzat pe John Craven (57 de ani) de tulburarea ordinii și liniștii publice, după ce acesta a fost abordat în septembrie 2011 de doi adolescenți care l-au întrebat ce părere are despre homosexuali.

Domnul Craven le-a răspuns invocând punctul de vedere al Bibliei despre homosexualitate, dar a adăugat că „deși Dumnezeu urăște păcatul, îl iubește pe păcătos.”

Drept urmare, cei doi tineri s-au sărutat în fața lui și l-au provocat prin gesturi obscene.

Domnul Craven a fost reținut de ofițerul de poliție Alistair McKittrick pentru tulburarea ordinii și liniștii publice după ce cei doi băieți i s-au plâns că s-au simțit insultați de comentariile domnului Craven.

La secția de poliție, nu i s-a dat de mâncare decât după 15 ore când a primit un castron cu cereale și o mâncare încălzită la cuptorul cu microunde, acest lucru după ce unul dintre prietenii săi a depus o plângere.

De asemenea, i s-a refuzat accesul la medicamentele pentru artrita reumatoidă de care suferă.

Domnul Craven, care este predicator stradal de 7 ani, a declarat:

„N-am intenționat vreodată să hărțuiesc pe cineva sau să-i provoc cuiva vreo stare de neliniște sau suferință. Din contră: eu predic Evanghelia, care înseamnă vești bune și dragostea lui Dumnezeu pentru toată lumea.”

„Acțiunea poliției m-a tulburat și m-a agitat. Întreaga întâmplare mi s-a părut extrem de supărătoare.”

„Se pare că acțiunea poliției a avut intenția de a ne crea mie și altor predicatori stradali impresia că nu putem predica Evanghelia în public fără a încălca legea, iar dacă totuși o vom face vom fi arestați.”

Domnul Craven va primi acum 13.000 £ despăgubiri pentru reținere ilegală, privare ilegală de libertate și încălcarea drepturilor omului.

Potrivit Convenției europene a drepturilor omului, oamenii sunt liberi să-și manifeste religia (articolul 9) și se bucură de dreptul la libera exprimare, care include libertatea de a comunica informații sau idei fără amestecul unei autorități publice (articolul 10).

Poliția comitatului Greater Manchester are acum de plătit, pentru ambele părți, mai mult de 50.000 £.

Cazul a fost soluționat pe cale administrativă cu câteva zile înainte ca dosarul să ajungă pe rolul instanței.

Institutul Creștin l-a sprijinit financiar pe domnul Craven din fondul său pentru litigii în justiție.

Colin Hart, directorul Institutului Creștin e de părere că: „Nimeni n-ar trebui să fie reținut de poliție timp de 19 ore doar pentru că a răspuns la o întrebare legată de convingerile sale religioase.”

„Modul dezonorant în care a fost tratat domnul Craven a fost sub minimul la care ar fi fost îndreptățit orice cetățean. Această situație a fost unul dintre cele mai flagrante cazuri de încălcare a libertății religioase cu care am avut de-a face până acum.”

„Libertatea de exprimare este un drept fundamental al oricărui om. Însăși libertatea noastră se fundamentează pe libertatea de exprimare. Sper ca Poliția din Greater Manchester să-și învețe lecția din acest caz și să facă tot posibilul să nu mai repete aceiași greșeală pe viitor.”

„Mă bucur nespus că până la urmă s-a făcut lumină în cazul domnului Craven.”

Traducere: Gabriela Coșereanu


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button