valorile familiei

Mihai Gheorghiu și Platforma ÎMPREUNĂ: Conferința „România la Răscruce”

Marți, 21 noiembrie, ora 18:00, Platforma ÎMPREUNĂ organizează, la Centrul Cultural Alexandru Marghiloman din Buzău (Str. Plantelor, Nr. 8B), conferința „România la Răscruce” cu Mihai Gheorghiu.

Unde ne aflăm? La răscruce. Acolo unde totul trebuie apărat și recuperat. Acolo unde destinul libertății și al identității noastre este pus sub semnul întrebării. Care va fi răspunsul nostru? Ce vom face? Către ce ne vom îndrepta?

Criza societății românești este ceva mai mult decât pare, este criza civilizației românești. Crizele politice, sociale și economice, toate prelungite până la a fi un mod de viață, au ca efect decăderea societății românești. România, după douăzeci și cinci de ani de tranziție la capitalism, dovedește că nu se poate susține valoric.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Care este realitatea României de azi? Unde și când putem, dacă putem, determina adevărul acestei societăți? România pare a fi o societate infantilizată, dominată de o elită mai degrabă primitivă care controlează o mare parte a proceselor economice, politice și sociale, dar care nu are nici un proiect societal în afara propriei voințe de dominare și control. Importul formelor constituționale occidentale rămâne în continuare un simplu import neasimilat cultural și social.

Întorcându-ne cu privirea asupra tabloului interior al societății românești, aici domină confuzia. Care sunt valorile dominante? Există deja studii care dau răspunsuri clare tuturor acestor întrebări și multor altora, sunt deja eșalonate înclinațiile românilor, mentalitățile, comportamentele etc. Dar oricât ar evolua sociologic realitatea românească, ghemul nu se desface, intriga complicată a dramei valahe rămâne de nedescifrat.

Ceea ce este continuu fascinant în experiența dureroasă a supraviețuirii în România este misterul complet impenetrabil al răului și al dezordinii care se propagă și se autoreproduce într-un mecanism hegemonic perfect, ținând parcă de un perpetuum mobile. Confuzia și inconsistența sunt permanent dominante, niciodată surmontate de pasiunea ordinii sau a desăvârșirii. Ceea ce reușește să se închege aici, să ajungă până la substanța ordinii și a binelui este numai excepția, efortul individual care reușește să se strecoare printre furcile caudine ale corupției și mediocrității.

Tradiția, adică instituțiile informale, prezidează încă realitatea românească, constituind un model irevocabil al relațiilor dintre particular și autorități, pe de-o parte și între particulari, pe de altă parte. Însă trăim cu toții astăzi într-o societate anomică, incapabilă să-și găsească echilibrul. Figurile proiectate de media nu sunt decât umbre ale unor interese care nu sunt ale societății românești. De aceea, cred că fără presiunea cotidiană a oamenilor, fără războiul surd al fiecăruia dintre noi cu rutina neputinței noastre și a celor de lângă noi, imensa rețea de complicități care ține prizonieră România în această stare care macină valorile noastre autentice, nu se poate destrăma.


Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură și violență. Dar, după cum confirmă și CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă și libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără și avortul sau atracția pentru persoane de același sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de amenințarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

DONEAZĂ !

Asociația ProValori Media
RO18RZBR0000060016473191- RON
RO85RZBR0000060016473246 – EUR

Dragă cititorule,
Foarte multă lume se bate pentru atenția ta, dar noi nu putem face asta.
Așadar, îți lăsăm deplina libertate de a alege să ne urmărești sau nu.
Ne străduim să adunăm la un loc, fără conformism, teamă sau prejudecăți,
informațiile relevante pentru tine, familia ta și alegerile tale.
Pentru a ți le proteja și păstra, trebuie să fii în primul rând informat.
Dacă ți se pare că informările și analizele pe care le selectăm sunt utile pentru viața ta
și se pot dovedi necesare în dezbaterea publică din România,
te invităm să faci cunoscut site-ul nostru și altora
și să susții financiar, după posibilități,
continuarea și profesionalizarea demersului nostru.
Cu recunoștință,
Redacția Stiripentruviata.ro
Știri pentru viață, pentru femeie, pentru familie

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button