homosexualitate

VIDEO: Marșul homosexualilor la București: Organizațiile LGBT cer „dreptul” la căsătorie pentru persoane de același sex

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Sâmbătă, 25 iunie 2016, București a avut loc parada homosexualilor. Desfășurată pe traseul simbolic Arcul de Triumf – Piața Victoriei, parada, intitulată „Marșul diversității”, a avut ca temă „Mergem la Pride în Familie”.

Cu toate că nu declară aceasta în mod explicit, extrase din comunicatul evenimentului demonstrează faptul că organizatorii consideră așa-zisa „căsătorie” între persoanele de același sex ca pe un drept al omului:

Ajuns la ce-a dea 12 ediție, Bucharest PRIDE se desfășoară sub semnul familiei. Familia pe care 3 milioane de români încearcă să o redefinească, limitându-i sensul. Familia pe care ei vor să ne-o interzică. Dreptul la viață intimă, privată și de familie e garantat de Constituție și de toate tratatele internaționale și europene la care România e parte. La fel și dreptul la nediscriminare. Cu toate acestea, ultimele șase luni au însemnat pentru persoanele din comunitate o confruntare zilnică cu  ura și intoleranța celor care strângeau semnături „împotriva homosexualilor,” nicidecum pentru prezervarea familiei tradiționale. Semnăturile au fost strânse fără considerație sau respect pentru demnitatea persoanele LGBT, care sunt deseori vecinii, colegii de muncă și școală, enoriașii sau chiar prietenii celor implicați. Demersul i-a afectat și pe heterosexualii ce nu se încadrează în tiparul promovat de Coaliția pentru Familie, cărora li s-a spus iar și iar că relațiile și afecțiunea ce îi leagă nu merită recunoaștere și protecție.

Singurul rezultat al acestui demers antidemocratic, care vizează limitarea drepturilor unei minorități, a fost marginalizarea persoanelor LGBT și instigarea la ură împotriva acestora, sub pretextul unui așa-zis civism. În joc, însă, nu sunt doar demnitatea și dreptul la viață de familie a persoanelor LGBT. Aceleași organizații ulta-conservatoare care alcătuiesc Coaliția pentru Familie au cerut în repetate rânduri un control sporit al statului asupra vieții private a  persoanelor, precum interzicerea întreruperilor voluntare de sarcină, limitarea accesului la reproducere asistată, obligativitatea consilierii înainte de divorț, chiar și înăsprirea nemotivată a unor pedepse din Codul Penal. Dacă o societate reduce drepturile unei singure minorități, toate celelalte grupuri devin vulnerabile.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Decizia limitării drepturilor și libertăților civile poate îndrepta România într-o direcție de dreapta radicală, din ce în ce mai comună în zonă. Fie că vorbim de Ungaria, Polonia, Rusia sau Turcia, vedem diverse societăți alunecând spre autoritarism, limitând drepturi cetățenești și demonizând minoritățile. Valorile fundamentale europene includ protecția minorităților și asigurarea egalității tuturor cetățenilor, indiferent de rasă, etnie, religie, gen sau identitate de gen, orientare sexuală, abilitate fizică sau statut socio-economic. Trebuie să reținem doar că România este printre ultimele state din UE, împreună cu alte 5 țări – toate din regiune – ce  nu oferă persoanelor de același sex posibilitatea oficierii unui act civil prin care să își unească destinele. Alternativa, reprezentată de Rusia și alte țări ale spațiului ex-sovietic, este un mediu nedemocratic în care oamenii intră la închisoare doar pentru că vorbesc despre homosexualitate sau comemorează victimele masacrului din Orlando, SUA.

Statul român, prin Curtea Constituțională și Parlament, are datoria să apere valorile democratice și să protejeze minoritățile în fața unei inițiative ce încalcă drepturile omului și Constituția României. Mai mult, statul de drept trebuie să încurajeze diversitatea și egalitatea, valori ce aparțin întreg spectrului politic democrat.

Separat, unul din co-organizatorii evenimentului, asociația MozaiQ, și-a asumat cererea explicită a legiferării „căsătoriilor” între persoane de același sex:

mozaiq

Marșul homosexualilor și al susținătorilor lor a beneficiat de prezența a numeroși oficiali europeni:

 • Domul Michael Roth, Ministru de Stat pentru Europa, din partea Germaniei
 • Doamne Carla Antonelii, femeie trans, Membră a Adunării Parlamentare Regionale a Madrid
 • Excelența sa, Domnul Dean Thompson, Adjunctul Misiunii Diplomatice a SUA în România
 • Excelența sa, Domnul Paul Brummell, Ambasadorul Regatului Unit

Dintre oficialii români au participat:

 • Violeta Alexandru, Ministru pentru Consultare Publică și Dialog Civic
 • Petre Florin Manole, membru CNCD din partea PSD

accept 11 florin manole

Au mărșăluit aproximativ 2.500 de persoane, printre care și mulți activiști sau persoane homosexuale din alte țări.

Fotografiile de la eveniment sunt foarte puține pe Facebook, ceea ce poate însemna și că organizatorii sunt hotărâți să-și controleze bine imaginea.

13495174_1189037491119984_7787701801067208820_n

11058663_1001851163176172_8219349420906290368_n

 

Foto: Facebook

13537778_10157032497875655_5801241403974028638_n

Evenimentul a beneficiat de susținerea cântăreței Andreea Bălan, prezentă la eveniment și pe Facebook, unde a postat un mesaj neinspirat:

Fiecare din noi e facut din iubire. Asa am ajuns sa ne nastem si sa traim. Niciun om nu merita sa traiasca fara iubire. Fara sa poata iubi. Si sa fie iubit. Ne nastem in familii. Si fara o familie in jurul nostru, nu avem o copilarie fericita. Tocmai de-asta suntem la fel si mai tarziu. Avem nevoie de o familie ca sa fim fericiti. Eu am gasit fericirea si am cea mai minunata familie. Si mi-as dori ca fiecare om gay, lesbi, bisexual sau transexual sa poata iubi in liniste si pace, sa poata avea o familie si sa nu existe nimeni care sa ii spuna ce trebuie sa faca, nimeni care sa il judece si nimeni care sa ne separe in functie de oamenii pe care ii iubim. Iubirea ne uneste pe toti. Va iubesc si vom lupta impreuna pentru iubire, nu sunteti singuri pe drumul asta! ‪#‎BucharestPRIDE‬ ‪#‎LoveWins‬

Internauții i-au atras atenția cântăreței că nimeni nu s-a născut încă din iubirea a… doi bărbați. Dar aceste bășcălii benigne au fost întâmpinate de susținătorii LGBT(QIA) cu destulă violență verbală, într-o atmosferă care a devenit apoi destul de deteriorată pe rețelele de socializare.

Revista de modă ELLE s-a aruncat și ea în luptă pentru susținerea „căsătoriei” homosexuale prin înfierarea celor 3.000.000 de români care cer referendum pentru protejarea prin Constituție a familiei naturale:

@elleromania

 

Ioana Ulmeanu, editor coordonator la ELLE România, a comparat susținătorii petiției pentru modificarea Constituției cu o epidemie de ciumă și a cerut mobilizare împotriva valului de „extremism” și de oameni răi, care se opun păcii și progresului social:

A fost soare, am avut stegulețe, copii, muzică. Dar nu e de ajuns. Asta nu le oprește pe cele #3milioane să ne atace și pe mulții oameni politici să ne ignore. Pentru a-i opri avem nevoie de acțiune. Tot timpul, nu doar la Pride. Și, pentru că avem aceste #3milioane de oameni plini de o ură gata să se propage (ca să îl parafrazez pe activistul meu preferat, Larry Kramer, „3 milions is a fucking plague”), trebuie să ne pregătim să dăm piept cu ele cu toate mijloacele pe care le avem la dispoziție. Suntem pe cont propriu aici, în fața valului de limbaj extrem de violent și de discriminatoriu. Suntem singuri în fața acestei manifestări a urii față de care nici o autoritate a statului nu ia atitudine, ceea ce nu e ok. Trebuie să ne dăm seama, odată pentru totdeauna, că trebuie să reacționăm. Violența lor nu e singulară și nici nu se va limita doar la această comunitate. Iar în climatul extremist care începe să acopere Europa, avem nevoie de voci puternice care să le acopere.

Unul din titlurile de pe site-ul unuia dintre organizatori, Asociația Accept:

accept 14

 

Activiștii s-au inspirat grafic din cele trei milioane de semnături pentru a face un inel de logodnă, întorcând pe dos în mod simbolic tocmai demersul celor trei milioane:

accept 3

 

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

One Comment

 1. Citesc niste chestii derutante prin care homosexualii vor sa schimbe si sensul si intelesul! Iata:
  „Fiecare din noi e facut din iubire”.
  LGBT-istii deturneaza sensul si adevarata esenta a iubirii din punct de vedere sexual si instinctual. Iubirea este consfintita de evolutie si de perpetuarea specei homo sapiens. Iubire are loc intre un barbat si o femeie fiindca numai din iubirea dintre un barabat si o femeie ne tragem toti. Acesta este un principiu al evolutiei pe care LGBT nu si-l pot insusi pentru ca presupune perversiunea.
  Alta: „demnitatea persoanelor LGBT”.
  Care demnitate, cand voi incalcati legea si deviati de la normalitatea prin care specia umana se poate prepetua? Prin practicile voastre specia umana este amenintata cu disparitia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button