teoria genului

Liderii religioși din Bulgaria: Sub pretextul protejării femeilor și copiilor împotriva violenței, Convenția de la Istanbul desparte noțiunea de gen de sexul biologic

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare și Marele Muftiu al Bulgariei se opun ratificării de către Parlamentul bulgar a unui document controversat, „Convenția Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenței împotriva femeilor şi a violenței domestice”, cunoscută și sub numele de Convenția de la Istanbul.

Aceasta a fost semnată de 45 de reprezentanți ai țărilor prezenți la o adunare de la Istanbul în 2011, dar a fost ratificat la nivel intern de numai 28 dintre aceste țări.

Opoziția liderilor religioși se datorează redefinirii noțiunii de „gen” din documentul citat. Convenția prezintă genul ca simplu construct social, fără legătură cu sexul biologic și cere măsuri de educare a populației pentru acceptarea acestei redefiniri.

La 25 ianuarie 2018, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare a făcut publică o declarație în care arată că, deși Biserica Ortodoxă Bulgară condamnă orice formă de violență, mai ales violența îndreptată împotriva femeilor și copiilor, nu poate totuși sprijin Convenția de la Istanbul, pe care o califică drept o lege străină de limbajul și mentalitatea țării.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Citând din Cartea Profetului Isaia: „Vai de cei ce zic răului bine şi binelui rău…!” (Isaia 5, 20), episcopii bulgari consideră că documentul „deschide ușa pentru decăderea morală” și „provoacă îngrijorare cu privire la viitorul civilizației creștine din Europa”.

Ei reafirmă că Biblia descrie umanitatea ca fiind bazată pe firea bărbătească, respectiv cea femeiască și avertizează că orice redefinire de sine care nu se bazează pe realitate ascunde sâmburele revoltei împotriva firii create de Dumnezeu.

Prin Marele Muftiu al Bulgariei, și comunitatea musulmană din această țară se opune ratificării documentului – atât din motive teologice, cât și legale. Noțiunea de gen în legea bulgară ar trebui complet redefinită dacă s-ar dori respectarea Convenției de la Istanbul.

Din spectrul politic din Bulgaria, se opun aprobării Convenției atât Partidul Patrioților Uniți, de dreapta, care face parte din coaliția de guvernare, cât și Partidul Socialist Bulgar, din opoziție.

Citește mai multe informații despre Convenția de la Istanbul


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button