familievalorile familiei

Lecția oferită de Maria Smicală: La școală, ea mediază conflictele dintre colegi

Deși departe de casă și victime ale unui abuz al sistemului din Finlanda, copiii medicului român Camelia Smicală, ținuți abuziv în sistemul de protecția copilului din Finlanda, găsesc resursele pentru a excela în activitățile școlare. De curând, Mihai a intrat la unul din cele mai bune gimnazii din Finlanda, iar Maria, după multe insistențe la Protecția Copilului, a reușit să-și împlinească visul de a face gimnastică acvatică. În plus, ea joacă la școală rolul de arbitru-mediator de conflicte.

Pe pagina de Facebook care susține cauza copiilor Smicală a fost postată o fotografie în care Maria poartă bluza oficială de mediator, imagine însoțită de un scurt text despre acest talent rar, manifestat chiar și așa, în condiții nefavorabile, de fiica cea mai mică a Cameliei Smicală:

Tricoul pe care îl poartă Maria noastră atestă că ea are la școală calitatea de arbitru-mediator-pacificator pentru situațiile conflictuale între elevi. Un copil – de atâta amar de vreme nedreptățit, rănit, cu o colecție de experiențe dintre cele mai dureroase, are disponibilitatea sufletească să împartă dreptate între copii, și…să zâmbească în acest fel!
Ce lecție ne dau acești copii, ce lecție!

Copiii Cameliei Smicală au primit permisiunea de a părăsi centrele de copii în care locuiesc separat, pentru a petrece Paștile pe stil catolic alături de mama lor. În 2015, statul finlandez a preluat copiii în mod ilegal de la româncă după ce soțul ei violent, de care divorțase, a făcut o reclamație nefondată la Protecția Copilului. Copiii Cameliei Smicală sunt despărțiți atât de mama lor, cât și unul de celălalt, în niște centre izolate de lume, în ciuda recomandărilor și practicilor europene care prioritizează reintegrarea copiilor în familie și în ciuda faptului că ei și-au exprimat în mod repetat, în scris și viu grai, chiar și în prezența Ambasadorului României, dorința de a locui cu mama lor.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button