familie

Biserica Catolică din România susține oficial referendumul pentru căsătorie

cer9

Cluj-Napoca, Nr. 78/04.05.2017

SCRISOARE DESCHISĂ:

Susținerea demersului de declanșare a referendumului pentru modificarea art. 48, alin. 1 din Constituția României

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Noi, episcopii catolici din România reuniți în perioada 3-5 mai 2017 la Cluj-Napoca, în sesiunea plenară de primăvară a Conferinței Episcopale Române, am luat act de amânarea discuțiilor cu privire la cererea de modificare și reformulare a articolului 48, alin. 1 din Constituția României, după cum urmează:

„Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”.

Reafirmăm, împreună cu cele 3 milioane de cetățeni, care au semnat un demers în această privință, că înlocuirea termenului „soți” din actuala Constituție cu sintagma „un bărbat și o femeie” reflectă cu mai mare claritate modul de înțelegere a ceea ce este căsătoria creștină și familia în România. Doar căsătoria dintre un bărbat și o femeie, și numai în acest caz vorbim de căsătorie, poate garanta supraviețuirea unei societăți și a culturii sale; aceasta nu poate fi pusă pe picior de egalitate cu alt fel de uniuni pe care echivocul din termenul „soți” îl poate ascunde.

Constituția are menirea de a sta la baza unei legislații adecvate în domeniul familiei în care să fie tutelate drepturile fiecăruia și să fie respectată natura lucrurilor în tradiția creștină; termenii „căsătorie” și „familie” neputând fi utilizați decât pentru a defini realitatea uniunii stabile și deschise la viață dintre un bărbat și o femeie. Cea mai bună modalitate în care Statul poate tutela drepturile universale ale persoanei umane, demnitatea și integritatea sa, este de a apăra drepturile familiei.

Familia, al cărei nucleu de bază este legătura dintre un bărbat și o femeie, nu este o structură impusă persoanei, ci este locul natural în care ființa umană vine la existență și în care poate să crească în modul cel mai propice. Familia este locul natural al relației părinți-copii. Persoana umană primește în familie acea protecție naturală împotriva dificultăților de natură fizică, morală, spirituală. Iată de ce familia este marea resursă a societății.

Ca instituție socială naturală, căsătoria dintre un bărbat și o femeie stă la temelia civilizației în societate. Fără căsătorie nu ar exista stabilitate pentru copii și, în consecință, nu ar exista o comunitate autentic umană. Avantajele căsătoriei naturale sunt incomensurabile în plan economic și social, moral, cultural și spiritual, educativ. De fapt, căsătoria creștină are rolul unui sistem de imunitate național.

Cu grijă pentru viitor, pentru integritatea și sănătatea morală a cetățenilor României pe care o slujim în calitate de membri ai Bisericii și ai societății, reafirmăm necesitatea revizuirii articolului 48, alin. 1, în sensul mai sus precizat. Trimitem această scrisoare deschisă în dorința de a apăra și promova adevărul despre căsătorie și familie.

Sursa: E-communio

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button