UPDATED, VIDEO. Lansare de carte: „Vârstele iubirii. Cum transformăm întâmplarea în destin?” de Mihai Neamțu
de Ștefana Totorcea
Cine s-ar fi așteptat să-l vadă pe filosoful și teologul Mihai Neamțu, cunoscut pentru rafinatele sale eseuri cu teme existențiale și sociale, publicând o carte de buzunar, cu o inimă desenată pe copertă și având ca subiect îndrăgostirea și iubirea?
Sâmbătă, 19 noiembrie 2016, la standul Editurii Doxologia de la Târgul de Carte Gaudeamus din București, a fost lansată această cărțulie care, deși face cu ochiul unui public mai larg decât cel de până acum al autorului, se dovedește a nu fi deloc facilă.
Da, pe copertă este o inimă, dar una care, sub glazura rozalie de acadea ascunde simbolul vârstei matusalemice, al destinului asumat și împlinit. Se pare că artistul plastic Andrei Rosetti, autorul ilustrațiilor, a surprins perfect atât esența cărții, cât și pe cea a iubirii despre care aceasta vorbește: o aventură inițial roz și facilă, dar care e chemată să capete în timp accente grave, așezate, și contururi mature.
Ambalajul de cărticică-lollipop se deschide în interior spre meditații pe marginea maturizării iubirii, a trecerii „de la erosul-întâmplare la iubirea-destin”, la iubirea ca sacrifiu de sine și ca asumare a unui parcurs spiritual.
Mihai Neamțu este soț și – mai nou – și tată, mărturisind că eseurile din carte s-au născut tocmai din această experiență foarte personală.
La lansare, tonul a fost dat de actrița Ioana Picoș-Făgădaru, fondatoarea organizației Feminism proFamilie, care a evocat cu mult drag întâlnirea cu cel alături de care avea să facă pasul spre iubirea-destin, pecetluită de căsătorie. De asemenea, ea a mai atras atenția că este important cu cine ajungem să vorbim despre iubire, explicând că, atunci când doi oameni nu împărtășesc aceleași valori, iubirea nu va dura – ba chiar poate fi extrem de periculoasă.
Un alt invitat al autorului la această lansare a fost deputatul Daniel Gheorghe, alături de care Mihai Neamțu a evocat iubiri celebre care au trecut prin vicisitudini și au marcat istoria.
Daniel Gheorghe s-a folosit de prilej pentru a menționa cu regret că ideologiile la modă azi gravitează și ele în jurul iubirii și al căsătoriei, pe care le folosesc ca pretexte pentru a muta lupta de clasă marxistă în interiorul familiei și în interiorul corpului social, pe care îl fărâmițează în multe minorități care astfel ajung să nu-și mai poată găsi niciun numitor comun cu restul societății.
Evenimentul de lansare a fost transmis în direct online (LIVE STREAM) de Prodocens Media, iar mai multe informații se găsesc la #vârsteleiubirii pe Facebook. Tot acolo se poate urmări și convorbirea autorului cu teologul Radu Preda (în ajunul lansării).
Mihai Neamțu i-a mai avut invitați la evenimentele din preajma lansării și pe Teodor Baconschi, diplomat, Nadia Pal, mămică și activistă de mediu, Mirel Bănică, sociolog, Daniela Șontică, scriiitoare, Ionuț Mavrichi, sociolog, Adriana Săftoiu, Monica Pillat și Grigore Cartianu (cei din urmă în calitate de scriitori).
Autorul cărții „Vârstele iubirii” și invitații săi au depănat la aceste șuete povești de dragoste, au evocat iubirea dumnezeiască explicată de Sfinții Părinți ai Bisericii, au vorbit de „vârstele sufletului” și „vârstele veacului”.
În ultima zi de târg,duminică, transmisiunile live vor continua, de la ora 13.00, cu Toader Paleologu și Cristian Pătrășconiu.
Poate că cel mai important câștig adus de aceste evenimente transmise online (care astfel au fost accesibile și românilor din țară, și celor din diaspora) este aducerea în prim-plan a iubirii ca destin asumat și împlinit într-o familie, un subiect de obicei considerat modest și marginalizat, dar pe care autorul cărții „Vârstele iubirii” reușește să-l pună la loc de cinste, înveșmântându-l în straie de distinsă valoare intelectuală și sufletească.
Va multumesc pentru randurile dedicate imaginilor ce insotesc scriitura lui Mihail Neamtu. Trebuie precizat insa, viziunea -inspirata, sintetica – a copertii este anterioara pachetului de ilustratii si nu imi apartine.