viaţa de familie

Psihol. Irina Petrea: Ce este, pentru tine, copilul tău?

de Redacția Stiripentruviata.ro

„Ce este, pentru tine, copilul tău? Un prieten bun pe care îl cunoști ca pe buzunarele tale? Un omuleț despre care nu știi nici ce-i place, nici ce știe, nici ce vrea, nici măcar ce număr poartă la pantofi? Este el tot ce ți-ai dorit, bucuria vieții tale sau, din păcate, o dezamăgire? O datorie împlinită? O mare realizare? Sprijin și alinare sau o adevărată pacoste pe capul tău? O greșeală din tinerețe? Tot ce n-ai putut tu să fii? Rezultatul unei relații pasagere? Bufonul personal? Restul cu care a venit în căsnicie partenerul?

Oricare ar fi răspunsurile tale, copilul nu are nici răspundere, nici vină. Nu are nevoie nici să i te închini ca unui zeu, nici să-l urgisești ca pe un câine de pripas. Nici n-a venit aici să-ți împlinească visurile, nici să-ți facă viața imposibilă. Nici să-ți fie confesor, nici să poarte pe umerii lui responsabilitatea unei averi pe care n-a creat-o și de care nici nu are, poate, nevoie ca să fie fericit. Nici n-a venit să-ți țină ție de urât, să stea lipit de tine toată viața. Ca viitor adult, va avea și el viața lui și dreptul să o trăiască așa cum va considera el că este cel mai bine.

Până atunci însă, tu ești cel ce răspunde pentru el. Pentru îngrijirea lui. Pentru educația lui. Pentru devenirea lui. În fața lui. În fața ta. În fața societății.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Bucuria lui cea mai mare este să-i dai atenție. Nici n-ai idee în câte moduri înțelege el să îi acorzi atenție! Indiferent cum o faci însă, aceasta se traduce pentru el într-un singur fel: atenție=iubire.”

Irina Petrea, Și tu poți fi Supernanny: Cum să-ți crești bine copilul, Editura Trei, București, 2011, pp. 14-15.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button