valorile familieiviaţa de familie

În Suedia, bunicii pot beneficia de concediu parental plătit după nașterea nepoților

Suedia a adoptat o lege care le permite bunicilor să beneficieze de concediu parental plătit dacă au grijă de nepot pentru o perioadă de până la trei luni din primul lui an de viață.

Părinții pot transfera o parte din indemnizația lor generoasă de concediu parental bunicilor. Mama și tata pot transfera maximum câte 45 de zile, în timp ce un părinte singur poate transfera 90 de zile, potrivit Pro TV.

Această țară scandinavă cu 10 milioane de locuitori, cunoscută pentru sistemul său de protecție socială finanțat de contribuabili, a construit de-a lungul generațiilor o societate în care cetățenii sunt îngrijiți din leagăn până în mormânt.

În Suedia părinții nu mai lucrează deloc când se naște copilul. Indemnizația parentală este plătită pentru 480 de zile (16 luni) pentru fiecare copil, dintre care 390 de zile este calculată pe baza venitului integral al persoanei, în timp ce pentru restul de 90 de zile, persoanele primesc o sumă fixă de 180 de coroane (15 euro) pe zi.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

În mediul privat, părinții pot lucra cu normă parțială până când copilul împlinește 8 ani, în timp ce angajații guvernamentali beneficiază de această facilitate până când copilul împlinește 12 ani.

Regulile pentru bunici sunt aceleași ca și pentru indemnizația parentală obișnuită și necesită să fie asigurați pentru indemnizația parentală, dar majoritatea suedezilor sunt.

Un pensionar își poate lua și concediu pentru creșterea copilului, caz în care indemnizația se bazează pe pensia persoanei. O persoană nu poate căuta un loc de muncă sau de studiu în perioada în care primește indemnizația pentru creșterea copilului.

În 1974, Suedia a înlocuit concediul de maternitate cu concediu parental, acordat pentru ambii părinți. La acea vreme, așa-numita asigurare parentală permitea părinților să ia șase luni de concediu pentru fiecare copil, fiecare părinte având dreptul la jumătate din zile. În prezent, în Suedia, tații beneficiază de aproximativ 30% din concediul parental plătit.

În România, părinții care, în ultimii doi ani anteriori nașterii copilului au avut venit impozabil timp de cel puțin 12 luni, primesc concediu pentru creșterea copilului timp de 2 ani, respectiv 3 ani, dacă copilul are dizabilități. Pentru a afla ce tip de venit se încadrează pentru acordarea concediului pentru nașterea copilului, citește aici.

Indemnizația acordată este de 85% din media veniturilor nete lunare realizate în ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului – dar nu mai puțin de 1.496 lei și nu mai mult de 8.500 lei.

În schimb, Statele Unite sunt una dintre puținele țări – și singura țară industrializată – care nu are o politică națională privind concediul de maternitate plătit. Family and Medical Leave Act oferă lucrătorilor americani eligibili până la 12 săptămâni pe an de concediu protejat la locul de muncă, dar această perioadă nu este plătită.

„Nu avem niciun drept federal, la nivel național, la concediu parental plătit”, a declarat Vicki Shabo, care face cercetări și pledează pentru programe de concediu medical și de familie plătit în Statele Unite, în cadrul think tank-ului New America din Washington, D.C.

Statele Unite este una dintre puținele țări – și singura țară industrializată – care nu are o politică la nivel federal privind concediul de maternitate plătit. Noii părinți primesc concediul fără plată de maximum trei luni.

În doar 13 state americane și în Washington, D.C., capitala SUA, există concediu de maternitate plătit, dar nu mai lung de trei luni. Anul trecut, doar aproximativ un sfert dintre lucrătorii civili din Statele Unite beneficiau de concediu familial plătit.



Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button