valorile familiei

Statele Unite: Medicii pediatri fac apel la părinți să le citească cu voce tare copiilor în fiecare zi

citit

Academia Americană de Pediatrie (American Academy of Pediatrics) a emis prima sa declarație axată pe promovarea alfabetizării, cerându-le medicilor pediatri să le spună părinților despre nenumăratele beneficii ale cititului cu voce tare, care promovează alfabetizarea și abilitățile social-emoționale.

„Citind împreună cu copiii mici este un mod vesel de a construi o relație copil-părinte foarte puternică și sănătoasă și de a stimula dezvoltarea timpurie a limbajului”, spune pentru The Huffington Post Dr. Pamela High, medic pediatru și profesoară la Brown University’s Alpert Medical School.

„Beneficiile sunt atât de evidente, încât încurajarea citirii a devenit o parte esențială a îngrijirii”, a adăugat High, care a fost autoarea principală al raportului.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Numeroase studii au măsurat importanța citirii cu voce tare. Totuși, o estimare făcută în 2007 a găsit că la mai puțin de jumătate dintre copiii din Statele Unite le este citit zilnic. În fiecare an, mai mult de unul din trei copii din Statele Unite încep grădinița fără a fi dobândit abilitățile necesare pentru a învăța să citească, conform datelor citate în noul raport.

Problema este deosebit de pronunțată în cazul copiilor ce provin din familii cu venituri mici, care aud mai puține cuvinte în copilăria timpurie și știu mai puține cuvinte la 3 ani, scriu autorii.

Dar și multe familii cu venituri ridicate nu ating această țintă: Studiul Național asupra Sănătății Copiilor din perioada 2011-2012 a descoperit că dintre familiile cu venituri mai mici sau egale cu venitul minim pe economie, doar la 34% dintre copii sub 5 ani li se citea zilnic. În familiile în care venitul reprezenta 400% din venitul minim pe economie, totuși, doar la 60% dintre copii li se citea în fiecare zi.

„Chiar și în familiile cu venituri mari, mulți copii nu au parte de experiența unor interacțiuni părinte-copil bogate din punct de vedere lingvistic, incluzând folosirea cărților, arătarea unor imagini printate și alte experiențe de alfabetizare timpurie oferite de citirea împreună a unor cărți”, scriu autorii. „Toate familiile întâmpină probleme din cauza timpului limitat, înțelegerii parentale limitate a rolului cheie al citirii cu voce tare și a competiției pentru atenția copilului din partea altor surse de divertisment, ca mijloacele media electronice.”

Noul raport care îi vizează pe cei 62.000 de membri ai Academiei Americane de Pediatrie, îi îndeamnă pe pediatri să le vorbească părinților despre cât de importantă este citirea cu voce tare pentru dezvoltarea creierului copilului și a abilităților lingvistice și să le ofere cărți pe parcursul vizitelor tuturor copiilor provenind din familii cu venituri mici și cu risc ridicat.

Mai argumentează, de asemenea, că promovarea alfabetizării ar trebui sa fie inclusă în programele de pediatrie și face apel la finanțare federală și din partea statului pentru a ajuta la acoperirea costurilor procurării unor cărți potrivite pentru fiecare vârstă care să fie disponibile pe parcursul controlului de rutină.

Cât despre părinți, High spune ca ar trebui să-și amintească de cei 5 R ai educației timpurii: să-și facă un obicei din a le citi copiilor zilnic (reading), sa facă rime, să cânte și să se amuze cu ei pe parcursul zilei (rhyming), să stabilească o rutină și ore regulate pentru mese și somn (routines); să-i recompenseze pentru eforturile și succesele lor pentru a le crește stima de sine (rewarding), să dezvolte relații reciproce și educative (relationships). Părinții trebuie să facă din citit o activitate zilnică, parte din rutină.

„Pediatrii iau poziție pentru a împărtăși veștile despre faptul că cititul este amuzant, dar mai ales plin de satisfacții”, a spus ea.

Sursă: TheHuffingtonPost
Traducere: Alexandra Maria Vieru

foto: http://www.freedigitalphotos.net

********************************************************************************************************

Dacă doriți să traduceți ca voluntar articole pro-viață din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă, vă rugăm să ne  scrieți pe adresa provalorimedia@gmail.com

De asemenea, căutăm corespondent voluntar pentru Republica Moldova.

În măsura posibilităților dumneavoastră, vă rugăm să sprijiniți financiar acest sait.



Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button