sindrom Down

Îmi iubesc viața pusă la încercări de sindromul Down

bquTHWvC

Sursa: patheos.com

Am întâlnit-o pentru prima oară pe Tryn Miller on-line acum un an de zile, când lucram la realizarea unui serial despre sindromul Down și prietenie. Tryn, care suferă de sindromul Down, și prietena ei Anna, au scris despre prietenia lor. Când am început să mă întreb dacă sindromul Down ar trebui œ”tratat”, am apelat din nou la Tryn, fiindcă știam că perspectiva ei va avea iar un impact însemnat asupra răspunsului. Îți mulțumesc din nou, Tryn, pentru că ai ales să ne împărtășești povestea ta:

Numele meu e Tryn Miller și aș dori să vă spun despre cum e să crești cu sindromul Down. Sunt născută pe 11 august 1979. Mama mi-a spus că am fost diagnosticată cu sindromul Down în spital. Am avut nevoie de o mulțime de tratamente, motiv pentru care am călătorit în diferite locuri cât am fost bebeluș, pentru a face terapie celulară împotriva extra-cromozomului pe care îl am. Am mers în Germania pentru a fi consultată de un medic de acolo în privința terapiei.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Să cresc cu acest sindrom a presupus și încă presupune o serie de încercări. Nu am trăit o viață normală. Să ai sindromul Down înseamnă atât momente bune, cât și momente rele. Am simțit întotdeauna că nu o să pot să mă înțeleg cu oamenii cu care începeam să fiu prietenă. Când eram mică și mai apoi, cât am crescut, eu eram cea care era hărțuită. Încă sunt hărțuită și luată peste picior pentru simplul fapt că arăt altfel decât alte persoane cu sindrom Down!

Am fost discriminată de un profesor în școala generală pentru că nu învăț suficient de repede. Tot el a lansat zvonuri precum că eram o persoană rea. Să dezvolt o relație de prietenie era foarte greu pe atunci fiindcă eram considerată urâtă, se făceau glume pe seama greutății mele și mi se spuneau vorbele cele mai pline de ură la care acei oameni se puteau gândi! Strigau și țipau la mine ca și cum aș fi făcut ceva care să îi deranjeze. Odată ajunsă în clasa a șaptea, am dat peste un coleg care mă lua peste picior din cauza greutății și îmi spunea că sunt grasă “precum o mașină de gunoi”. M-am simțit cu adevărat rănită de acest coleg care mă ataca verbal și încercam să ripostez. Nu am fost niciodată adepta violenței, motiv pentru care am încercat să scap de el speriindu-l, dar, ghici ce, nu s-a întâmplat asta! De aceea, pot spune că da, văd sindromul Down ca pe ceva negativ, dar, în același timp, văd și lucruri pozitive în a avea un cromozom în plus. Și sunt multe astfel de lucruri la care mă pot gândi!

În viața mea sunt o serie de încercări pe care le întâmpin în fiecare zi, de la a fi hărțuită, luată peste picior, până la a avea o serie de dizabilități pe care oamenii sănătoși pur și simplu nu le înțeleg. Îmi doresc ca oamenii să înțeleagă cu adevărat ce înseamnă să ai această boală! Mă întreb dacă e posibil ca sindromul Down să poată fi transferat și altora, ca astfel, persoanele care îi rănesc pe cei cu sindrom Down să știe cum e să fii diferit! Dacă ar fi să renunț la sindromul Down nu aș face-o, dar dacă nu aș avea de ales, aș încerca să îl fac să fie acceptat drept ceva normal de către ceilalți. Ar însemna să nu mai trăiesc cu atâtea dizabilități și aș trăi ca o persoană normală, așa cum mi-am dorit întotdeauna.

Dacă ar fi să schimb faptul că sufăr de sindromul Down nu aș face asta! Sunt mândră de cine sunt și asta spune totul despre mine și mă face să fiu o persoană puternică. S-ar putea spune că sunt diferită, dar până la urmă fiecare e diferit în felul lui. Dacă nu aș fi avut acest cromozom în plus, nu aș fi fost eu! Sunt recunoscătoare că am sindromul Down pentru că tot ce vreau e să fac o diferență în această lume, și simt într-adevăr că o fac!

M-am născut pentru a determina o schimbare în viețile oamenilor! Îmi iubesc viața în acest moment! Mi-am făcut mulți prieteni. Locuiesc pe cont propriu, lucrez ca voluntară în trei activități diferite. Urmez facultatea de media digitală și mă pregătesc să obțin un certificat de specializare. Fac o diferență în viețile celor din jur datorită inimii mele și a felului de a fi, iar asta rezumă totul.

Traducere: Ioana Pleșca

********************************************************************************************************

Dacă doriți să traduceți ca voluntar articole pro-viață din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă, vă rugăm să ne  scrieți pe adresa provalorimedia@gmail.com

În afară de traducerea unor articole avem nevoie și de voluntari care să realizeze prescurtări în limba română ale unor articole din engleză. Mai multe detalii le puteți afla aici.

De asemenea, căutăm corespondent voluntar pentru Republica Moldova.



Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button