familie

SUA: Gemene născute la numai 22 de săptămâni sfidează șansele de supraviețuire

Keely și Kambry sunt două fetițe speciale. Cu 18 săptămâni înainte de termen, gemenele se numără printre mai timpurii prematuri care supraviețuiesc și o fac destul de bine.

Părinții lor, Jade și Wesley Ewold au fost în culmea fericirii când au aflat că vor avea gemene, însă bucuria s-a transformat în teamă. În săptămâna 16 de sarcină medicii le-au dat o veste cumplită. Gemenele au fost diagnosticate cu Sindromul Transfuzor-Transfuzat (STT). Acesta apare la gemenii identici  care împart aceeași placentă și constă în formarea unor legături între vasele de sânge placentare, permițând sângelui să circule de la un făt la altul. Ca urmare, un copil va primi prea mult sange, iar celălalt prea puțin.  Geamănul donator nu primește nutrienții necesari pentru a se dezvolta, în schimb la cel primitor nutrienții sunt mult în exces, ceea ce poate duce la insuficiență cardiacă în urma suprasolicitării inimii. În funcție de momentul în care apare STT, mulți părinți sunt sfătuiți să avorteze unul din gemeni sau chiar pe amândoi.  Dacă STT nu este tratat, probabilitatea ca ambii copii să moară în uter este foarte mare, de 60-100%, în special când afecțiunea este prezentă la mai puțin de 20 săptămâni de sarcină. 

Din fericire, există o opțiune chirurgicală și la o săptămână după ce au fost diagnosticate, Jade și gemenele au fost supuse unei intervenții chirurgicale intrauterine. Operația a fost un succes, însă intervenția a crescut riscul nașterii premature, ceea ce s-a și întâmplat în săptămămâna 22 de sarcină. Cel mai timpuriu prematur care a supraviețuit s-a născut la 21 de săptămâni și 5 zile. Copiii născuți la 23 de săptămâni au 17% șanse de supraviețuire, la 24 de săptămâni 39%, iar la 25 șansele sunt de 50%.

Keely și Kambry au fost preluate de UICH, unul din cele mai bune spitale de neonatologie, unde rata de supraviețuire a prematurilor născuți la 22 de săptămâni este de 65%, față de 10% media la nivel național. Aceasta este o dovadă că pe măsură ce asistența medicală avansează, prematurii născuți la termene din ce în ce mai timpurii au șanse de supraviețuire. Cazul lui gemenelor Keely și Kambry face ca avortul la aceste termene de sarcină să devină și mai abominabil, în condițiile în care neonatologia înregistrează progrese remarcabile.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Sursă: liveaction.org


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button