Liderul baptiștilor din România: „Noi, cetățenii români creștini, nu suntem tăntălăi, ci toleranți. Dar pacea socială nu se face prin compromis. Compromisul nu trebuie admis nici în conștiință, nici în relația cu semenii”
Pe 9 noiembrie 2016, Președintele României, Klaus Iohannis, a făcut din nou o afirmație legată de demersul Coaliției pentru Familie care a incendiat spațiul public.
Cea de luna trecută, care a stârnit un val de reacții în social media, era legată de somația primită de la pastorul Viorel Iuga, liderul comunității baptiste din România, de a se poziționa cu privire la demersul de protejare a familiei naturale în Constituție.
Aceasta l-a determinat pe pastorul Viorel Iuga să iasă în public în aceeași zi cu o declarație postată pe contul său de Facebook (redăm mai jos transcrierea integrală – cu sublinierile redacției):
Credeam că voi avea o seară liniștită, dar mi-a stricat-o domnul președinte. Am deschis calculatorul, am ascultat și nu mi-a venit să cred. Am avut impresia că nu aud bine. După aproape un an de discuții pe toate fronturile, este drept, discuții camuflate de massmedia aservită agendelor multicolore, după decizii luate la cel mai înalt nivel juridic, în cadrul dialogului deschis cu studenții de la Științe Politice, mai precis la întrebarea studentului Andrei Popa, domnul președinte a afirmat câteva lucruri care m-au lăsat mască.
În primul rând, domnul președinte ne spune că declarațiile făcute de cei care susțin familia tradițională nu au avut vreun impact în a modifica atitudinea unor grupuri față de temă. Apoi, președintele ne spune că deși tema a fost ridicată cu 3 milioane de semnături și are susținători importanți „nu cred că este o temă care a penetrat societatea românească”. În final, după alte câteva afirmații, domnul președinte ne spune și care este soluția: compromisul!
Domnule Președinte, pentru că în seara aceasta tot ați îndemnat studenții să ceară politicienilor „să joace cu cărțile pe masă”, vă rog frumos, ne puteți spune și nouă despre ce grupuri este vorba? De unde știți dumneavoastră ce atitudinea au aceste grupuri față de familie și față de inițiativa cetățenească?
Pe de altă parte, domnule Președinte, de unde știți dumneavoastră ce și cât a penetrat societatea românească, dacă nu ați făcut ceva pentru ca ea, societatea, nu grupurile, să se poată exprima? Știți cumva ce este în sufletul cetățenilor români creștini? Cum puteți afirma că pe cetățenii români nu îi interesează protejarea familiei tradiționale? Nu v-ați gândit niciodată că lângă cele 3 milioane de români care au semnat pentru modificarea Constituției, mai sunt și familiile și prietenii lor? Nu ați luat în calcul, cel puțin, faptul că Biserica Ortodoxă Română, biserica majoritară din România, a afirmat clar, public și în mod repetat că susține familia tradițională? Sau gândiți că afirmațiile acestea nu au nicio susținere în teren? Și dacă, prin reducere la absurd, ar fi așa cum spuneți dumneavoastră, de ce nu s-a discutat în spațiul public mai mult acest subiect? Când ați chemat sau ați încercat să ajutați la inițierea unui dialog sincer și deschis între toți cei interesați de subiect? Dacă dumneavoastră sunteți singurul care știe cine sunt “actorii relevanți” ai societății, de ce nu i-ați chemat la o discuție? Noi am crezut că cei mai relevanți actori sunt cetățenii țării? Oare ne-am înșelat chiar așa de tare?
Domnule Președinte, în seara aceasta ați spus deschis că „am făcut acele afimații cu bună credință și le-aș repeta oricând.” Eu am înțeles aceasta foarte bine. Sper că acum lucrurile sunt mult mai clare și pentru cei care au crezut că ceea ce ați spus atunci a fost o gafă politică. În seara aceasta ne-ați confirmat că atunci ne-ați spus sincer ce credeți. Mai mult, ați jucat, din nou, cu cărțile pe față și ne-ați spus deschis că nu poate exista pace socială fără compromis.
Domnule Președinte, să știți că noi, cetățenii români creștini, nu suntem tăntălăi, ci suntem toleranți și știm ce înseamnă toleranță. Pentru că ne dorim din inimă pace socială, nu am demarat o acțiune împotriva cuiva, ci pentru familie, în general. Noi, cetățenii români creștini, ne rugăm pentru pace, încercăm să trăim ca oameni ai păcii și propovăduim pacea. O facem cu orice preț? În niciun caz. Aici ne diferențiem mult de tot. Noi vrem pace socială, dar nu așa cum o înțelegeți dumneavoastră, prin compromis. Compromisul nu trebuie admis nici în conștiință, nici în relația cu semenii, nici în biserică și nicidecum în relația noastră cu Dumnezeu. O națiune cu lideri compromiși, care folosesc compromisul, nu va avea un viitor binecuvântat. Noi ne iubim țara și știm că binecuvântarea ei depinde, în primul rând, de binecuvântarea lui Dumnezeu. Știți când vom pierde toți, așa cum afirmați dumneavoastră? Nu când vom sta aproape de Adevăr și de valorile autentice, ci când vom urma sfatul dumneavoastră, când vom accepta și vom folosi compromisul.
Dacă dumneavoastră vreți să mergeți în continuare pe calea compromisului, este alegerea dumneavoastră. Noi vedem lucrurile altfel și vom continua să ne spunem convingerile în dragoste, până când poporul, nu grupurile pe care le menționați, va avea șansa să se exprime în mod democratic.
Citește și Adina Portaru, jurist, ADF International: „Inițiativa Coaliției este în deplină concordanță cu drepturile omului și cu jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene și a Curții Europene a Drepturilor Omului”