FOTO. Basilica.ro: Mii de bucureșteni au apărat viața copiilor nenăscuți. Ce a spus mama care a purtat trei sarcini în scaun rulant
Mii de bucureşteni au participat sâmbătă la Marșul pentru viață 2019, organizat cu scopul de a apăra dreptul la viață al copiilor nenăscuți, dar şi pentru a susţine femeile aflate în criză de sarcină. Printre invitaţii care au susţinut discursuri la acest eveniment s-a aflat şi o mamă care a purtat trei sarcini, deşi este imobilizată într-un scaun rulant.
Marșul pentru viață 2019, organizat anul acesta sub genericul „Unic din prima secundă”, a avut loc în peste 600 de localități din România și Republica Moldova.
În București, evenimentul a fost organizat de Asociația „Studenţi pentru viaţă”, iar traseul pe care l-au urmat susţinătorii pro-viaţă a fost Parcul Unirii – Parcul Tineretului.
În Parcul Tineretului, mai mulţi invitaţi special la acest eveniment au susţinut discursuri şi au cântat în cadrul Concertului „Live for Life 2019” care a fost prezentat de Ioana Picoș.
Prima persoană care a fost invitată să urce pe scena amenajată în Parcul Tineretului a fost Eliza-Maria Cloţea, Preşedinta Asociaţiei „Studenţi pentru viaţă”.
Tânăra, care este studentă în anul V la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, le-a încurajat pe femeile în criză de sarcină şi le-a transmis că evenimentul de astăzi înseamnă că „suntem alături de tine şi copilul tău” prin „miile de glasuri recunoscătoare pentru darul vieţii”.
Eliza-Maria Cloţea şi-a exprimat recunoştinţa faţă de Dumnezeu şi părinţii ei pentru că i-au dat viaţă şi a subliniat, mai ales în calitate de viitor medic, faptul că bătăile inimii care apar de la aproximativ 16 zile de la concepţie reprezintă „cel mai liniştitor semnal că acolo este viaţă”, iar la 8 săptămâni „este format tot corpul copilului”.
La finalul discursului, Preşedinta Asociaţiei „Studenţi pentru viaţă” a făcut un apel la societate pentru oferirea de sprijin în direcţia înfiinţării de noi centre care să vină în ajutorul femeilor aflate în criză de sarcină.
Alexandra Nadane, Preşedinta Asociaţiei „România pentru viaţă” şi Directorul Executiv al Centrului de consiliere și sprijin „Sfânta Alexandra Împărăteasa”, a explicat încă de la început că prezenţa la acest eveniment denotă că „suntem aici din respect pentru viaţă”.
Ea a atras atenţia că „în spatele fiecărui avort este o lipsă de sprijin” şi a îndemnat ca fiecare dintre noi „să facă ceva pentru femeile aflate în criză de sarcină”, întrucât „nu este vina unui copil pentru criza de sarcină generată de un adult”.
„Să fiţi pro viaţă şi omul potrivit atunci când o femeie în criză de sarcină are nevoie de ajutor. Aşa se pot salva multe vieţi”, a insistat Alexandra Nadane.
A urmat mesajul europarlamentarului independent Cătălin Ivan care a organizat recent evenimentul „Babies Go to the European Parliament” – „Copiii merg la Parlamentul European”.
„Am ales să mă implic. Nicio temă nu este mai importantă decât tema crizei de sarcină”, întrucât „avem o datorie faţă de generaţiile care vor veni”, a spus Cătălin Ivan.
Un loc aparte în cadrul sesiunii de discursuri l-a ocupat Monica Radu, femeia care a născut şi creşte trei copii, deşi se află imobilizată într-un scaun rulant.
Cu o voce puternică şi convingătoare, Monica Radu le-a spus participanţilor la Marşul pentru viaţă că „orice este posibil: în care le faci pe ale lui Dumnezeu toate celelalte se adaugă”.
Monica Radu a mai subliniat, oferind curaj în mod practic viitoarelor mămici, că „nu e atât de greu să creşti un copil”.
Accidentul în urma căruia a rămas paralizată a avut loc acum 21 de ani, a relatat ea.
Atunci a realizat că ce o defineşte ca om este „capacitatea femeii de a naşte” şi şi-a asumat naşterea propriilor copii, deşi doctorii i-au dat slabe şanse ca sarcinile să ajungă la termen.
„Dacă aveţi inima deschisă vă puteţi da seama că o mămica are lumina harului în jurul ei. Pentru mine, harul acesta continuă să se simtă atunci când copiii mei mă îmbrăţişează”, a spus cu emoţie Monica Radu.
Au mai susţinut discursuri:
- Claudia Ilinca – voluntar al Asociației Down Plus București care a prezentat mesajul Georgetei Bucur, președintele Asociației Down Plus București şi mamă a unui copil cu Sindrom Down;
- Lavinia Stan – trainer, coach, mamă pentru prima dată în studenție, mamă a șase copii;
- Liviu Mihăileanu – președintele Alianței România Fără Orfani. El și soția lui, Mirela Mihăileanu, au adoptat doi copii și s-au dedicat recuperării fizice si emoționale a copiilor instituționalizați;
- Ozana Barabancea – artist, o femeie curajoasă care în criza de sarcină a spus „Da!” vieții fiicei ei;
- Dorin Popa – directorul medical al Clinicii Fiziohealth. Kinetoterapeut; din studenție sprijină copiii cu dizabilități și a spus că aceștia i-au schimbat viața;
- Ivona Boitan – regizor;
- Manuela Hărăbor – actriță, mamă a unui copil cu autism.
În timpul concertului au cântat artiştii Robert Patai, Raluca Blejuşcă, Dumitrița Sinița şi Ioana Picoș.
Vezi mai multe imagini de la Marşul pentru viaţă desfăşurat în Bucureşti în galeria foto!