Fiecare viață poartă frumusețe lăuntrică ce poate să transforme lumea: Marșul pentru Viață 2025 la București (FOTO, VIDEO)

Aproximativ o mie de persoane, majoritatea tineri, au participat sâmbătă la Marșul pentru Viață 2025 – „Fiecare om contează”, organizat la București, informează Basilica.ro.
Participanții au purtat pancarte cu mesaje pozitive pro-viață din Piața Universității și până în Parcul Izvor, unde au fost prezentate discursuri și mărturii presărate cu momente muzicale.

Anul acesta, au participat și tineri implicați în organizarea Marșurilor pentru Viață din Italia și Franța.
Evenimentul de pe scenă a fost transmis în direct de Trinitas TV și moderat de actrița Ioana Picoș, vorbitor public pro-viață, și de Iulian Bobîrnea, realizator Trinitas TV.
A debutat cu Imnul Marșului pentru Viață din acest an, „Fiecare om contează”, compus de Olivia Neagu și interpretat de voluntarii evenimentului, sub coordonarea lui Ioan Doliș.
Următoarele momente artistice, care au captivat și însuflețit audiența, au fost oferite de actrița Ioana Picoș, care și-a dovedit încă o dată versatilitatea talentului, și de Mădălina Céline Coca, finalistă a concursului Vocea României.
„A făcut față tuturor presiunilor”
Mărturiile și discursurile au fost deosebit de diverse și inspiraționale.

Mădălina Dragomir, o tânără juristă în vârstă de 26 ani, și-a exprimat recunoștința că mama ei nu a renunțat să o nască, deși se confrunta cu violența domestică într-atât încât toți cei din jur credeau că bebelușul a fost afectat iremediabil de bătăi.
„Absolut nimeni nu-mi dădea o șansă și singură mama m-a salvat, pentru că, din momentul în care a rămas însărcinată cu mine, a simțit o dragoste pe care nu a simțit-o niciodată și a știut că va avea în mine întotdeauna un susținător și o prietenă”, a povestit ea.
„A făcut față tuturor presiunilor, mai ales din partea tatălui meu de a mă avorta.”
„Să ne alegem bine cuvintele”

Cristina Vătășescu de la Asociația „Echipa faptelor de suflet” din Brătășanca, jud. Prahova, a povestit cum a convins o femeie întâlnită la spital să nu renunțe la sarcină, iar acest gest a fost primul ei pas pe calea implicării în sprijinul femeilor însărcinate.
„În momentul în care am abordat-o pe Flori, nu i-am spus cuvinte referitoare la ce păcat este, pentru că nu mi se pare că o persoană în acea situație trebuie să simtă că greșește și mai mult ”, a explicat ea.
„Trebuie să-i fim alături și cred cu tărie că trebuie să ne alegem bine cuvintele pe care le spunem. Cuvintele pot ridica ziduri sau cuvintele pot să arunce un om și mai tare în deznădejde.”
„Acest sindrom nu-mi afectează mintea și sufletul”

Nikolas Tirrier, vicepreședintele Biroului Central Nepsis Franța, a povestit despre viața sa ca persoană afectată de Sindromul Treacher Collins-Franceschetti, care împiedică formarea normală a oaselor feței.
„Acest sindrom nu afectează nici inteligența și alte capacități ale minții, dar mai important decât aceasta este că acest sindrom nu afectează sufletul meu”, a spus el. „Este o parte din povestea mea, care m-a învățat să privesc dincolo de aparențe și să cultiv o forță interioară îndreptată spre Dumnezeu și spre aproapele.”
Boala, care i-a produs și surditate în procent de 80-90%, nu l-a împiedicat să învețe mai multe limbi moderne și să le studieze la nivel academic și nici nu i-a împiedicat interacțiunea cu cei din jur: timp de 10 ani a fost organizator și animator al taberelor Nepsis pentru adolescenți.

„Fiecare viață poartă frumusețe lăuntrică ce poate să transforme lumea din jur – nu prin absența dificultăților, ci prin ele. Și de aceea sunt astăzi aici, la Marșul pentru Viață, ca să afirm că fiecare om contează, că fiecare viață merită să fie trăită”, a spus Nikolas Tirrier.
„Chiar și viața considerată prea fragilă, imperfectă sau accidentală merită trăită. Fiecare viață contează și fiecare om din jurul ei contează și poate contribui cu o privire plină de iubire și de liniște”, a încheiat tânărul.
„Suntem România și Europa care aud”

Olimpia Galiberti, implicată în mișcarea pentru viață din Italia, i-a îndemnat pe tinerii români să-și exprime opiniile pro-viață, chiar dacă par contra curentului cultural actual, și să nu uite că rezistența culturală este în fibra națiunilor din Estul Europei, care au trecut prin experimentul comunist.
„Într-o lume în care este încă greu să auzi tunetul noii vieți care se naște, suntem astăzi aici pentru a spune: Noi suntem România care aude, suntem Europa care aude”, a spus tânăra. „Auzim bătăile inimii copilului în pântece, auzim durerea mamelor singure, auzim și simțim responsabilitatea și nu vom rămâne tăcuți!”
„Dacă vreți pace, apărați viața!”

Marie-Lys Pellissier, purtătoare de cuvânt a Marșului pentru Viață de la Paris, a amintit că în țara ei așa-zisul „drept” la avort a fost înscris în legea fundamentală a țării, dar acest fapt este „un imbold pentru a acționa și pentru a nu renunța”.
„Suntem o generație care se ridică, o generație plină de speranță, care dorește să transmită un mesaj de adevăr, dreptate și pace! Pentru că, așa cum a spus Maica Tereza, avortul este cel mai mare distrugător al păcii. Deci, dacă vreți pace, apărați viața!” a spus Marie-Lys Pellissier.
Roch Mautin, organizator al Marșului pentru Viață de la Paris, a afirmat că, „în Franța, ca și în România, tinerii pro-viață se mobilizează”.
„Suntem aici pentru a oferi o alternativă, una care respectă și sprijină femeile însărcinate, familiile, bătrânii și bolnavii. Suntem aici pentru a reaminti oamenilor că demnitatea umană nu poate fi măsurată în termeni de utilitate sau orice alt criteriu, ci este intangibilă.”
Nevoie de o mișcare pro-viață profesionistă

Reprezentantele asociațiilor organizatoare au vorbit la final.
Alexandra Nadane, Președinta Asociației România pentru Viață, a prezentat trei direcții esențiale de implicare: înființarea de centre de sprijin profesioniste în cât mai multe orașe; creșterea conștientizării problematicii pro-viață în rândul profesioniștilor care lucrează cu omul – medicii, psihologii, asistenții sociali, preoții, juriștii, profesorii, terapeuții; crearea de organizații și instituții care să conducă la crearea de politici publice pro-viață.
„Astăzi, când facem împreună acești pași la Marșul pentru Viață, haideți să nu ne oprim la gestul frumos de a participa la acest eveniment”, a spus Alexandra Nadane.
„Să plecăm cu convingerea că România are nevoie de o mișcare pro-viață matură, profesionistă și asumată, pe care noi o putem construi, împreună, încet dar sigur!”

Teodora Diana Paul, Președinta Asociației Studenți pentru Viață București, a subliniat că existența fiecărui om este absolut unică, irepetabilă și deloc întâmplătoare.
„Unicitatea noastră începe și ne definește din momentul concepției. De atunci trupul nostru are un ADN unic, un cod care nu se va mai repeta niciodată în istorie. De atunci existăm ca suflet. De atunci începem să primim lucruri din afara noastră, care ne ajută să ne dezvoltăm, dar nu ne schimbă identitatea”, a amintit ea.
„Nimeni, niciodată nu se poate dezvolta singur. Nimeni, niciodată nu se poate apăra singur de ceea ce i-ar putea opri dezvoltarea. De aceea, nimeni, niciodată nu poate supraviețui singur.”
„Da, este infinit de nedrept să i se anuleze cuiva dreptul la viață de către oamenii care trăiesc pentru că alții i-au ajutat și îi ajută să trăiască”, a continuat tânăra. „Mă îndemn și vă îndemn să avem curaj să contăm”, a mai spus Teodora Diana Paul.
„Exist pentru că eu contez pentru alții și, în primul rând, contez pentru Dumnezeu. Exist pentru că alții contează pentru mine.”
Revista „Pentru viață” și activități cu copiii

În paralel, la corturile instalate în Parcul Izvor, au fost distribuite gratuit tipărituri cu mărturii și informații pro-viață publicate de Studenți pentru viață, între care revista „Pentru Viață”, publicată anual de asociație.
De asemenea, au existat și corturi în care s-au desfășurat activități dedicate copiilor, sub coordonarea Ioanei Revnic de la Asociația „Spune-mi o poveste pentru suflet!” și a scriitoarei și ilustratoarei de cărți pentru copii Veronica Iani.
2.500 activități în Luna pentru Viață
Marșul pentru Viață s-a desfășurat sâmbătă simultan în numeroase localități din țară, reprezentând încununarea Lunii pentru Viață (martie) 2025, suită de manifestări culturale, educative și filantropice care promovează frumusețea nașterii de copii și nevoia de sprijin pentru mame și familii.

Anul acesta, comunități și organizații din România și Republica Moldova au desfășurat în Luna pentru Viață peste 2.500 de activități, în care s-au implicat aproximativ 300.000 de persoane.
Marșul și Luna pentru Viață din acest an au fost inspirate de canotoarea Magdalena Rusu, campioana olimpică de la Paris în 2024.
La 40 de ani, mama canotoarei Magdalena Rusu, avea deja o fiică în vârstă de 20 de ani și se confrunta cu teama de a fi judecată de societate pentru decizia de a mai aduce pe lume un copil la această vârstă. Dar sprijinul necondiționat oferit de fiica ei cea mare, Alina Păun, sora mai mare a Magdalenei, a fost esențial.