„Fereastra vieții” – un final fericit
de Alisa Orlova, miloserdie.ru, 13.02.2014
„Fereastra vieții” sau așa-numitul „baby box” este locul în care mama poate, sub anonimat, să-și lase nou-născutul nedorit. Este vorba despre o instalație specială într-o unitate medicală. În exteriorul clădirii este montată o fereastră, iar în interior se află o cameră cu un pătuț-leagăn special. Deschizând „fereastra vieții” din exterior, bebelușul este pus pe pătuțul special, confortabil, după care ușița se închide, cu mâna sau singură, în decurs de un minut. Ușița „ferestrei vieții” se blochează după 30 de secunde, după care ea nu mai poate fi deschisă din afară. Lângă baby-box nu există nici cameră de luat vederi și nici pază. Despre copilul lăsat înăuntru, personalul medical află imediat după o sonerie și o lampă care clipește.
Micuțul este consultat de către specialiști, care îi fac primele analize. Se comunică la poliție organelor tutelare despre copilul găsit și. Mama care a lăsat pruncul în baby box nu poartă răspundere penală dacă pe copil nu s-au găsit urme de violență. În caz contrar, ea va fi căutată.
Dacă pruncul nu este dat dispărut și părinții lui nu sunt cunoscuți, el intră în categoria copiilor abandonați. În continuare, de soarta lui se ocupă organele tutelare de stat. În conformitate cu legislația rusă, nou-născutului i se acordă ajutor juridic pentru a fi preluat de către agențiile specializate. În acest timp, mama se poate răzgândi și-și poate lua copilul – după o expertiză genetică, dar înainte ca nou-născutul să fie înfiat.
Primele baby-box-uri în Rusia au fost înființate în toamna anului 2011, în 5 orașe din ținutul Krasnodarsk. Din momentul înființării lor, „Fereastra vieții” a salvat viața a 16 nou-născuți, zece băieți și șase fete. După părerea medicilor, unii prunci au fost născuți în condiții casnice. Doi copii s-au întors în familiile naturale iar 12 copii sunt educați în familii adoptive. Pentru doi micuți se încearcă încă alegerea familiilor adoptive.
Beneficiile “baby box-ului”:
Anonimatul – Este foarte important, deoarece mamele de multe ori fac avort de rușine sau de frică și vor ca nimeni să nu afle despre ele.
Simplitate – pentru a renunța la nou-născut în maternitate este necesar să aștepți o perioadă și să îndeplinești o serie întreagă de proceduri. Aici nu-ți trebuie nimic – numai să așezi copilul în „fereastra vieții”. Cu atât mai mult cu cât, de regulă, mamele care sunt dispuse să avorteze nasc acasă sau în alte locuri, dar nu în maternități.
Absența responsabilității penale – mama nu răspunde penal că a abandonat copilul în „baby-box”, în condițiile absenței oricăror urme de violență.
Siguranța pentru copil – în „baby-box” există un pătuț special pentru nou-născuți din care apoi este preluat și se află sub control medical.
Posibilitatea ca părinții să-și ia copilul înapoi – înainte ca acesta să fie înfiat, părinții au posibilitatea să îl ia acasă, după ce efectuează testul ADN și trece de comisie, în timp ce din coșul de gunoi nu l-ar mai putea recupera.
„Fereastra vieții” – un final fericit
Elena Kotova, cea care a pornit proiectul „Leagănul speranței”, primește înștiințări despre nou-născuții abandonați cu foarte mare emoție. Activitatea de bază a Elenei este în domeniul spațiului locativ. Ea a întâlnit în activitatea sa un caz monstruos, de la care a și început totul. Într-un apartament, unde locuia o familie formată din mamă și doi copii, a avut loc un incendiu, după care, pe balcon, au fost găsite două cadavre ale unor copii nou născuți. Expertiza a arătat că micuții au apărut pe lume la distanță de un an și fuseseră omorâți de mama lor la naștere. Această mamă a ales de două ori o astfel de „rezolvare a problemei”. A fost judecată și trimisă la închisoare. Doi copii au rămas fără mamă, doi au murit. Oare chiar nu s-ar fi putut face nimic? Această istorie nu i-a dat liniște Elenei și a început să studieze problema.
Pentru nou-născutul abandonat, întoarcerea lui la mama biologică este imposibilă. Mama-cuc nu se întoarce niciodată de bună voie. Ea este căutată de poliție, iar când este găsită – sentința o dă tribunalul. Dacă nou-născutul a rămas în viață, conform art.125 din codul penal “punerea în pericol”, de regulă, pe mamă o așteaptă condamnarea condiționată. Dacă nou-născutul moare, conform art. 106 “uciderea de către mamă a nou-născutului”, termenul de condamnare este de până la 5 ani. Societatea se alege cu un orfan sau cu un nou-născut mort și cu o mamă criminală.
Baby-box – este un cuib temporar pentru „cuc”. Deși la prima vedere proiectul pare util – copilul supraviețuiește, el este ambiguu din punct de vedere moral – nu încurajăm noi oare, în felul acesta, iresponsabilitatea? Pentru a ne lămuri, trebuie să înțelegem cine sunt aceste femei, care își abandonează copiii.
Ce fel de mamă este aceasta?
Președintele fondului de binefacere „Leagănul speranței”, Elena Kotova:
– Oponenții „Ferestrei vieții” consideră că numai o mamă narcomană sau alcoolică este în stare să-și abandoneze copilul nou-născut. Acesta este modul în care asemenea istorii alimentează mass-media – e o criminală, un monstru și-a abandonat copilul! Nu este om, trebuie internată, trebuie judecată, izolată.
Lucrurile, însă, nu stau chiar așa! În timpul derulării proiectului, n-am întâlnit nicio mamă narcomană, iar acestea, din contră, nu-și aruncă nou-născuții, lor li se plătește un ajutor. 30% dintre mamele “cuci” provin din casele de copii. Majoritatea mamelor noastre au probleme cu înregistrarea, cu locuința, nu are cine să le ajute, sunt în conflict cu părinții.
Majoritatea celor aflate sub tutelă sunt destul de bine din punct de vedere social, dar se întâmplă să se afle și în situații din care nu vezi ieșirea. Totul începe cu o sarcină întâmplătoare, „nedorită”. Pentru ele nu este o soluție să lase copilul în maternitate, mai este și rușinea, în afară de aceasta este un oarecare procent de femei care pur și simplu nu știu despre o asemenea posibilitate și nimeni nu le spune nimic despre aceasta. În final, se găsește cineva care le ajută să nască sau nasc în condiții casnice și abandonează copilul undeva.
Sarcina „baby-box-ului” este să păstreze nou-născutului viața. În aceste condiții, ca organizatoare a proiectului, înțeleg perfect că hotărâri simple, în această situație, nu există. Cu o singură „tabletă” această boală nu o poți vindeca.
În Rusia, practic, nu există specialiști pentru ajutorarea femeilor în criză. Când deschidem un „baby-box” într-o regiune, sunăm instituțiile, care trebuie să acorde ajutor unor astfel de mame, însă unele lucrează până la ora 14oo, iar altele nu-ți răspund. Specialiștii privind abandonarea nou-născuților în regiuni sunt foarte puțini, deși ar trebui să existe în fiecare maternitate, în fiecare cabinet ginecologic. Medicul, auzind că pacienta are nevoie de ajutor, în cel mai bun caz îi dă numărul de telefon al psihologului. Dacă a sunat psihologul, dacă a luat legătura telefonic cu el, este o problemă care nu-l mai preocupă pe doctor.
Odată m-am contrazis cu unul dintre miniștri adjuncți ai sănătății. El nu credea că la noi nu primești ajutor. Îi spun: „Dați-mi numărul și vom vedea cum reacționează colaboratorii dumneavoastră”. Sun:
– Bună ziua! Am născut acum o săptămână. Nici nu pot să mă uit la copilul meu. Pur și simplu îl urăsc. Vreau să-l dau undeva. Ce mă sfătuiți?
– Păi, nu știu… Duceți-l la organele tutelare.
Ce te faci cu „broasca râioasă” din cabinetul ginecologic?
Data următoare, răspunzând la întrebarea, de ce în Rusia femeile gravide nu primesc ajutor medical, Elena Kotova a zis din inimă: „Pentru că în cabinetele ginecologice sunt <broaște râioase>!”
În cabinet, mamei i se spune: „Fă ecografie și revii”, iar viitoarea mamă nu are bani pentru ecografie. Ea și-a vândut tot aurul sau l-a amanetat. Pentru aceste femei nu plătește nimeni unitatea medicală, iar pentru nașteri anonime, compania de asigurări nu plătește. Iar fără poliță de asigurare, doctorul nici nu te primește. Dar, de fapt, aceasta este încălcarea legii. Medicii sunt obligați să acorde ajutorul de urgență fără plată, iar apoi se lămuresc din ce buzunar al statului se compensează aceste cheltuieli. Fiecărui medic trebuie să-i intre în cap: „Aceasta este o femeie! Ea este gravidă! După lege, nu are drept să-i refuze ajutorul medical!”
La noi, femeia cu probleme, n-are unde să se ducă, nimeni nu are nevoie de ea. Dacă toți medicii și-ar îndeplini cinstit obligațiile, nici „ferestrele vieții”, nici activitatea mea nu ar fi necesare. Acum toate problemele se rezolvă numai în regim de administrare manuală. Și eu trebuie să fac acest lucru. Telefonul meu este scris pe „fereastra vieții”.
Eroina istoriei din Samara, „fata din Samara”, așa cum este denumită pe saitul proiectului, a fost dată de doctor în stradă. Cu o sarcină de opt luni, ea a stat lângă maternitate pe un ger de -23° și nu știa încotro s-o ia. Oh, nu i-a tihnit deloc acestui doctor, când Elena Kotova a dat de această fată!
Rezolvarea problemelor în regim manual seamănă cu munca unui detectiv. Ce poți face dacă „la telefonul” tău este o femeie care are de gând să-și arunce copilul nou-născut? Trebuie să găsești imediat specialiști, să organizezi întâlnirea lor cu potențiala „femeie cuc”. În cel mai bun caz trebuie să transporți de urgență cu mașina pe cineva undeva. Iar de când funcționează „fereastra vieții”, în unele regiuni s-a întâmplat să fie nevoie să faci deplasarea cu avionul. Asculți plângând la telefon povești despre probleme nerezolvate și negocieri, negocieri, negocieri.
– Cine-mi plătește nașterea? Nu sunt asigurată, nu am carte de identitate, întreabă printre lacrimi, la telefon, următoarea necăjită.
– N-are importanță cine plătește! Ne lămurim apoi. Deocamdată du-te la maternitate, îi răspunde Elena.
– Da, dar dacă mă alungă?
– Numai să încerce!.
Prima dată fata din Samara a sunat la Elena Kotova la 4 dimineața.
– Ce, baby-box-ul se închide?, a întrebat ea. Elena a înțeles că pe fir este o clientă. Dimineața Elena a luat numărul interlocutoarei ei nocturne. Fata era disperată: părinții ei nu știau că este însărcinată, nu avea nici bani, nici asigurare medicală. Elena a telefonat unor cunoscuți din Samara, ei au cumpărat bilete și au îmbarcat-o pe fată în autobuz. Pe 28 februarie, în Permi, a apărut pe lume un băiat sănătos. Au pus nou-născutul la pieptul mamei, iar a doua zi ea a scris că-l refuză și a plecat imediat acasă. Colaboratorii fondului i-au cumpărat mâncare pentru drum și i-au dat bani pentru orice eventualitate. Istoria, însă, nu s-a terminat. Mama s-a întors.
Cel mai uimitor final l-a avut episodul din Krasnodar, ca în filmele indiene. Ca urmare a includerii de specialiști competenți s-a rezolvat un conflict familial vechi. Nașterea nepotului a obligat-o pe fată să se împace cu părinții, cu care nu vorbea de mulți ani. Iar baby-box-ul a fost momentul culminant al acestei istorii, punctul de cotitură, în plus pentru a lua copilul abandonat au venit ambii părinți ai fetei – mama și tata. Când proiectul „leagănul speranței” a început, nimeni nu a crezut că așa ceva este posibil.
Cât costă like-ul tău?
În ianuarie, Elena Kotova s-a așezat în fața tastaturii, a descris câteva dintre cazurile de copii salvați și le-a postat pe rețelele de socializare. Nu pentru a se mândri cu asta, ci pentru a apropia două maluri: al oamenilor reali, care au nevoie de ajutor, și al persoanelor concrete care doresc și au posibilitatea să ajute.
Informația s-a răspândit ca o avalanșă. Fiecare mesaj a primit mii de like-uri, încât însăși Elena era nedumerită. Dacă ai putea converti câinii Husky în cămășuțe, scutece, medicamente, hrană pentru copii și bilete pentru transport! Oamenii care citind poveștile despre reunirea mamelor cu copiii lor abandonați și au acordat proiectului un ajutor real puteau fi numărați pe degete. Însă, multe mame care n-au dorit să-și abandoneze copiii, s-au adresat proiectului și sunt gata să primească ajutor.
Traducere: Nicoleta Macovei
********************************************************************************************************
De la lansarea lui acum un an și până în prezent, stiripentruviata.ro a publicat mai mult de 1.200 de articole.
Deși comunicarea pe internet este ieftină, realizarea unor materiale de calitate nu este ieftină. O parte din articolele noastre sunt traduse de voluntari, cărora le mulțumim si pe aceasta cale, dar avem și multe interviuri și reportaje realizate de echipa noastră, atât în limba română cât și în engleză.
Pentru a ne putea continua activitatea avem nevoie de ajutor financiar.
Considerați că materialele de pe stiripentruviata.ro pot sprijini salvarea a măcar unei căsnicii de la divorț, pot sprijini întemeierea măcar a unei familii funcționale, pot sprijini creșterea și educarea măcar a unui copil, pot salva viața măcar a unui copil nenăscut, pot salva viața unui copil cu sinfrom Down pe care mama lui vrea să îl avorteze, pot aduce măcar unui copil orfan o familie adoptivă? Dacă da, vă rugăm să ne sprijiniți în demersul nostru.
Între 26 noiembrie și 6 decembrie se desfășoară Campania de iarnă 2014 de finanțare a stiripentruviata.ro.
Donațiile se pot face în conturile:
Asociația Pro Valori Media
RO18RZBR0000060016473191- RON
RO85RZBR0000060016473246- EUR
Dacă doriți să traduceți ca voluntar articole pro-viață din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă, vă rugăm să ne scrieți pe adresa provalorimedia@gmail.com