Draga mea fiică, ești frumoasă, indiferent ce-ți spune presa
de Matt Walsh
Draga mea fiică,
Ești mult prea tânără pentru a fi conștientă de asta, dar, în ultimele zile, mulți oameni au vizionat un film în care un manechin era modificat cu ajutorul programului Photoshop. Practic, se poate urmări artificializarea, transformarea imaginii ei dintr-una de persoană reală și atractivă într-una frauduloasă și deformată – sau „sexy”, cum se spune în lumea modei.
Vezi tu, în zilele noastre noi folosim calculatoarele pentru pentru a „îmbunătăți” imaginea femeilor reale, ceea ce e oarecum justificat. În definitiv, calculatoarele sunt creații artificiale, la fel ca și concepția noastră modernă de frumusețe ca și creație artificială. Frumusetea modernă nu este naturală și mai mult ca sigur nu vine de la Dumnezeu. Este prelucrată. Este un produs. Adevărata frumusețe, pe de altă parte, este artă. Este plină de viață. Este unică, dinamică și trepidantă.
Este reală. Ești tu.
Hollywood și industria modei au inventat o frumusețe distinctă, în afara realității. Ceea ce vând ei este un truc de marketing. Este o linie de asamblare sexy. Beneficiază de tot atâta frumusețe ca și raionul cu conserve alimentare de la supermarket. Figurile de plastic vopsite și slabe-băț pe care le vezi la televizor și în reviste sunt niște androizi. Jumătate om-jumătate robot. Își încep existența ca oameni, iar apoi calculatoarele, gadgeturile, aparatele de fotografiat, loțiunile și siliconul pun stăpânire pe sufletele lor și le transformă în mirese ale lui Frankenstein cu măsura zero.
Dar ăsta e prețul vieții într-o cultură de consum, unde ne petrecem fiecare minut de veghe înconjurați de publicitate și de vânzare de produse. Toată lumea are ceva de vânzare, dar foarte puțini vând ceva de care avem nevoie. Deci, pentru a compensa, aceștia își scot armele și te bombardează psihic. Apoi te conving că ai luat lucrul perfect pentru a-ți ascunde lipsurile. Încearcă să creeze un gol în conștiința ta, astfel încât să poată începe să toarne otrava lor în ea. Dacă strategia funcționează, ultima escrocherie este construcția unei idei de frumusețe irealizabilă, inumană, digitalizată. După care trebuie să plătești pentru consecințe.
A fi subțire ca o linie, fără cusur, perfect proporționată și cu o simetrie perfectă sunt obiective inutile, irealizabile și ireale. Dar mass-media nu face decât să-ți inoculeze imaginea unei astfel de femei, de o simetrie perfectă (și total aberantă), subțire și fără cusur. Parfumul acestei fantasme umane este suficient să amețească și să atragă o mulțime de oameni. Ei își vor petrece restul vieții urmărind frumusețea la fel cum un dependent de heroină urmărește fericirea. În ambele cazuri, ei vor ceva real, dar caută aiurea și, în cele din urmă, căutarea îi va distruge.
Când mă gândesc la toate astea, mi se face teamă. Ești doar un copil acum, dar lucrurile se vor schimba mai curand decât mi-ar plăcea. Doamne, cât ești de frumoasă! Îți spun: ești superbă. În timp ce-ți scriu, dormi întinsă lângă mine. Ai acea strălucire și grație, că-i este imposibil cuiva să se uite la tine fără să zâmbească. E imposibil, îți garantez! Și apoi mă gândesc la șacalii din industria modei și a divertismentului. Și mă gândesc cum vor încerca să-ți spună că nu ești suficient de bună. Să te convingă că ai nevoie de kilograme de fard și de un designer vestimentar, ca să arăți mai sexy. Vor încerca să-ți vândă o minciună: că frumusețea este o competiție și că ar trebui să-ți compari mereu aspectul cu al ceilorlalți.
Ești o capodoperă, o comoară, o operă de artă, dar ei vor încerca să te convingă să te vezi ca ceva necizelat, care are nevoie de îmbunătățiri, care trebuie schimbată.
Dar tu ești un înger, fata mea, iar ei sunt niste mincinoși uitați de Dumnezeu.
Ah, crede-mă, mulți dintre noi le cad pradă șacalilor! Bărbați și femei deopotrivă, chiar dacă nu urmărim celebritățile de la Hollywood, ne îmbrăcăm și noi în același fel. Ne prezentăm cu o mască, în speranța de a fi prezentabili pentru marea majoritate. A devenit mai rău acum, cu Internet, cu mass media, cu programe reality-show.
Hrănim fiara din noi, care ne spune că trebuie să ne preocupe ceea ce cred alții despre noi. Din întreaga populație a planetei, doar un procent infim înseamnă ceva pentru noi. Doar o foarte mică parte din aceștia ne vor arunca o privire. Dar noi dorim ca ceilalti să simtă ceva pentru noi când ne ies în cale. Ce să simtă? Invidie. Admirație. Inferioritate. O combinație de toate trei. Noi cu siguranță nu putem să-i facem să se simta mai bine, sau mai atractivi, sau inteligenți, sau cu mai mult succes.
Dar nu câștigăm nimic de la viață în acest fel. Noi facem tot ce putem pentru a impresiona mulțimea. Și ce rezolvăm cu asta? Aceste persoane sunt probabil scufundate în propriile lor aspirații egocentrice, iar orice impresie pe care le-o lăsăm se va evapora imediat ce vom dispărea din fața lor.
În asta ne transformăm majoritatea.
Voi face tot ce-mi stă în putință ca să nu ți se întâmple și ție. Voi face tot ce este nevoie pentru a te proteja de paraziții care profită de această nebunie. Tot ce este nevoie. O să dau foc la televizor dacă e nevoie. Voi dansa, probabil, în jurul lui în timp ce arde. Am avut întotdeauna televizor, dar nu sunt sigur că a adus vreodată ceva bun in casă, doar minciuni și speranțe false. Asta și fotbalul.
Îți voi acoperi literalmente ochii când vom merge la supermarket, ca să nu vezi revistele de la casă.
O să ne mutăm într-o baracă în pustiu, astfel încât această cultură oribilă și monștrii care-o populează să nu te poată atinge. Aș prefera să părăsesc societatea noastră „civilizată”, ca să nu-i permit să-ți fure puritatea și inocența și să le înlocuiască cu tulburări de alimentație și dependență de cumpărături.
Sau poate ca nu sunt necesare măsuri drastice. Poate că e suficient ca eu și cu mama ta să te ținem aproape de noi și să te iubim. Iar când tata îți va spune că ești frumoasă, poate îl vei crede mereu. Poate că va fi suficient ca să devii genul de fată care râde la ideea de a cheltui mii de dolari pentru a ține pasul cu tendințele modei. Poate că va fi de ajuns ca să nu te facă să-ți dorești vreodată ceva atât de aberant precum chirurgia estetică. Poate că va fi suficient pentru a te împiedica sa te înfometezi ca supermodelele din reviste.
Sper să fie de ajuns. Mă rog pentru asta. Amintește-ți că mama și tata sunt două dintre puținele persoane de pe Pământ care îți vor spune adevărul despre tine. Adevărul că, din momentul în care ai venit pe lume, ai fost ca o viziune, plină de frumusețe și lumină. Nu e nevoie să-ți retușezi pozele în Photoshop. Ai fost creată de Dumnezeu și dată nouă ca dar din Rai. Nu ai nevoie de cure de slabire, pantofi scumpi și patruzeci de straturi de machiaj pentru asta. Ăsta-i adevărul, dar puțini ți-l spun. Vei întâlni o mulțime de oameni, iar mulți vor vrea ceva de la tine. Îți vor submina stima de sine, te vor face vulnerabilă, iar apoi vor încerca să obțină ceea ce vor.
Ăsta e jocul.
Nu-l juca niciodată!
Te voi proteja cât voi putea, dar nu voi putea la nesfârșit.
Sper ca niciodată să nu fie nevoie să citești această scrisoare. Sper că vei realiza și singură despre ce e vorba. Dar, dacă vreodată vei simți nevoia să-ți amintești, ia această scrisoare. Peste 17 ani, sau 25, sau 40, poate când mama și tata nu vor mai fi pe lume, din scrisoarea aceasta vei afla ceea ce trebuie să știi: că ești frumoasă.
Cu dragoste,
Tata
Sursă: Matt Walsh Blog
Traducere: Dacia Velicu
Te-ar mai putea interesa:
Cum ar arăta păpușa Barbie dacă ar corespunde realității
Vreți să deveniți neatrăgătoare? Urmați sfaturile revistelor la modă (IV)
Vreți să deveniți neatrăgătoare? Urmați sfaturile revistelor la modă (III)
Vreți să deveniți neatrăgătoare? Urmați sfaturile revistelor la modă (II)
Vreți să deveniți neatrăgătoare? Urmați sfaturile revistelor la modă (I)