Dr. Vasile Astărăstoae: „În aceste vremuri, cel mai dificil lucru este să fii creștin”

de dr. Vasile Astărăstoae, Facebook, 23 mai 2019
Acum 15 ani, am publicat un editorial în Revista Română de Bioetică în care analizam critic corectitudinea politică și așa-zisa discriminare pozitivă. Spuneam atunci că discriminarea nu poate fi pozitivă și că persoanele aflate în dificultăți de diferite tipuri trebuie să beneficieze de sprijin, dar să nu fie etichetate și stigmatizate prin discriminare pozitivă. Încheiam atunci spunând că, în epoca contemporană, se va ajunge la situația în care, dacă ești alb, heterosexual, creștin, fără nicio deficiență și majoritar, nu mai ai nicio șansă să te afirmi profesional și social. Timpul mi-a dat dreptate.
În aceste vremuri, cel mai dificil lucru este să fii creștin. Începând din sec. al XIX-lea și terminând cu sec. XXI, creștinii au fost în permanență persecutați (de naziștii, comuniștii sau ”progresiștii” neomarxiști). Realitatea contemporană: biserici creștine vandalizate (peste 1200 în UE, în 2018), atentate (SriLanka), genocid (Siria), universități în care cei care-și afirmă credința creștină sunt stigmatizați și eliminați etc., toate acestea sub privirile îngăduitoare ale celor care clamează libertatea de conștiință. Care este situația în România? Nu diferă cu nimic de cea din lume. Neo-marxiștii culturali, grupați în jurul școlii activiștilor PCR Ștefan Gheorghiu, rebotezată SNSPA, duc o campanie agresivă împotriva creștinilor. Bineînțeles că o îmbracă într-un strai ideologic vandabil și o desfășoară sub lozinca libertății de conștiință. Încet, încet, creștinismul este scos din spațiul public și exilat într-un spațiu privat din ce în ce mai restrâns. Dacă îți afirmi public credința creștină, ești automat etichetat retrograd, rusofil, antieuropean, incult, adversar al libertății și drepturilor cetățenești etc. Cu alte cuvinte, un lepros social. Referendumul pentru familie a evidențiat acest lucru. S-a văzut că, în realitate, creștinii sunt minoritari. Majoritatea este formată din atei, agnostici, mulți superstițioși (care nu cred, dar consideră că este bine să-și ia o măsură de precauție și atunci își cumpăra indulgențe), puțini fudamentaliști intoleranți (care rămân cantonați în formalisme și nu în conținutul credinței) și mulți farisei și ipocriți. Exemplul cel mai relevant pentru ultima categorie este Andrei Pleșu (atât de popularizat și adulat în mediul ortodox român). A făcut un apel la boicot, spunând că nu a înțeles întrebarea motiv pentru care lumea trebuie să nu se prezinte la referendumul pentru familie. În schimb, a înțeles întrebările de la referendumul convocat de președintele Iohanis, deși nici măcar inițiatorul nu le mai înțelege („La referendum votăm să interzicem parțial corupția pentru că total nu se poate”!!!). În această situație, este tot mai greu, ca în public, să-ți afirmi credința creștină. Pentru că acționează frica. De aceea m-am gândit să postez o predică a Sf. Ierarh Luca al Crimeei.
Valentin Feliksovici Voino-Iasenețki (1877 – 1961, canonizat cu numele de Sfântul Ierarh Luca al Crimeii) a fost profesor universitar, un chirurg excepțional, fondator al școlii ruse de chirurgie septică. Cartea sa, Eseuri de chirurgie septică, a fost manual de bază timp de peste 100 de ani. A primit Premiul Stalin pentru medicină în 1946. La 47 de ani s-a călugărit și a fost consacrat episcop al Bisericii Ortodoxe Ruse, iar începând din mai 1946, Mitropolit de Simferopol și Crimeea. Pentu credința sa a fost deportat de 4 ori, petrecând 15 ani în Siberia. În 1954, după un discurs a lui Nichita Hrusciov, Plenara CC al PCUS a decis intensificarea luptei antireligioase și declararea propagandei ateiste ca o prioritate a partidului. Au urmat persecuțiile creștinilor. Atunci, în 1954, episcopul Luca, care era un orator genial, în ziua prăznuirii Acoperământului Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu a ținut la Simferopol predica intitulată:
„Nu te teme, turmă mică”.
„Eu știu că cei mai mulți dintre voi sunt foarte alarmați de întărirea neașteptată a propagandei antireligioase și că sunteți mâhniți… Nu vă tulburați, nu vă tulburați! Lucrurile acestea nu au cu ce să vă atingă. Spuneți-mi, rogu-vă, mai țineți minte cuvintele lui Hristos din Evanghelia după Luca: Nu te teme, turmă mică, pentru că Tatăl vostru a binevoit să vă dea vouă Împărăția (Luca 12, 32)? Despre mica Sa turmă, Domnul nostru Iisus Hristos a vorbit nu o dată. Mica Lui turmă și-a avut începutul în Sfinții Lui Apostoli, iar după aceea s-a tot înmulțit… Ateismul a început să se răspândească în toate țările, în primul rând în Franța la începutul veacului al optsprezecelea, dar pretutindeni, în ciuda propagandei din ce în ce mai puternice a ateismului, s-a păstrat mica turmă a lui Hristos și se păstrează până acum. Voi, voi, voi toți, cei ce mă ascultați, sunteți această turmă mică.
Să știți și să credeți că mica turmă a lui Hristos este de neînvins, ei nu are ce-i face nimeni, ea nu se teme de nimic, fiindcă știe și păzește totdeauna marile cuvinte ale lui Hristos: Voi zidi Biserica Mea, și porțile iadului nu o vor birui. Așa că, dacă nici porțile iadului nu vor birui Biserica Lui, mica Lui turmă, pentru ce să ne tulburăm, pentru ce să ne facem griji, pentru ce să ne întristăm?! Pentru ce ne este frică? N-avem de ce, n-avem de ce! Mica turmă a lui Hristos, adevărata turmă a lui Hristos, nu poate fi vătămată de nici o propagandă”.
În concluzie, creștinilor (de orice confesiune) nu trebuie să le fie frică să-și asume public credința.
P.S.: Unii prieteni (de pe Facebook sau din viața reală) m-au contactat pentru a mă determina să votez USR-Plus. I-am refuzat politicos, dar pentru că insistențele lor mă agasează, fac public opțiunile mele: voi boicota referendumul convocat de Iohannis și în niciun caz nu voi vota la europarlamentare secta Martorii lui Cioloș, USR-ul și istericul PNL, pentru că ideologia și acțiunile lor exprimă fanatismul neo-marxiștilor culturali. Dintre toate celelalte partide și candidaturi independente, frecventabile pentru mine, am ales să-l votez pe Varujan Vosganian pentru că a avut tot timpul curajul de a-și asuma public credința creștină și a susținut referendumul pentru familie. Cu riscurile și urmările previzibile.