opinii

Cătălin Sturza: Polonia – activiștii pro-avort au vandalizat biserici după interzicerea avorturilor eugenice

de Cătălin Sturza, Facebook

Veți afla din presa de la noi că în Polonia au fost interzise „practic toate avorturile” și că acest lucru a dus la revolte populare în care sunt vandalizate locașuri de cult. În timp ce bisericile sunt apărate de „extrema dreaptă”.

Haideți să vedem ce se întâmplă de fapt în Polonia – din surse mainstream, din presa internațională. Prezint doar faptele, pentru a avea o perspectivă mai completă şi mai nuanţată asupra evenimentelor din aceste zile [săptămâna care s-a încheiat – n.red.].

Restricţionarea avorturilor din motive eugenice protejează copiii cu sindrom Down

1. Curtea Constituțională a Poloniei a emis o hotărâre prin care sunt interzise avorturile din motive eugenice. Judecătorii din Curtea Constituțională au arătat că „avortul în cazul unor handicapuri probabile sau al unor afecțiuni severe și ireversibile ale fetusului sau al unei boli incurabile” nu este compatibil cu Constituția Poloniei. Avorturile eugenice erau permise în Polonia începând cu 1993, până la 24 de săptămâni de sarcină. Decizia a fost luată cu o majoritate de voturi.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Mai multe informații aici.

2. Anual se înregistrează între 1000 și 2000 de avorturi din motive eugenice în Polonia. Avorturile eugenice reprezintă majoritatea avorturilor realizate în Polonia. Cele mi multe au ca țintă copiii cu sindromul Down. Așadar, decizia Curții Constituționale protejează mai ales copiii cu sindrom Down.

Mai multe informaţii pe portalul European Center for Law and Justice.

3. Curtea Constituțională a Poloniei s-a bazat pe legislația internațională, mai ales pe Convenția Națiunilor Unite pentru Drepturile Copilului, care arată următoarele: „Copilul, din cauza imaturității sale fizice și intelectuale, are nevoie de o protecție și grijă specială, incluzând protecția legală potrivită, atât înainte și după naștere.” De asemenea, s-a bazat pe Convenția cu privire la Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, care interzice discriminarea copiilor cu dizabilități. De asemenea, decizia Curții Constituționale respectă legislația europeană, care nu prevede nicăieri vreun „drept la avort”.

4. Curtea Constituțională a hotărât, de asemenea, că guvernul Poloniei trebuie să facă mai mult pentru a-i sprijini pe copiii bolnavi și cu dizabilități și familiile acestora. Așadar, decizia curții include și măsuri pozitive, de protejare a familiei și a copiilor cu dzabilității.

5. Avortul rămâne legal în Polonia caz de incest, viol sau când viața mamei este pusă în pericol. Însă aceste situații reprezintă doar 2% din avorturile realizate în Polonia în anii recenți, conform The Guardian.

Biserici şi catedrale – ţinta directă a activiştilor

6. În urma deciziei, au izbucnit proteste violente ale extremei stângi (activiști pro-avort, feministe radicale, antifa) în Varșovia, Cracovia, Poznań, Katowice și în alte orașe. Ținta principală a protestelor au fost bisericile catolice. În multe cazuri, activiștii au intrat în biserici și catedrale, întrerupând Liturghia și legându-se cu lanțuri de altare. Protestele au fost adesea violente, activiștii vandalizând bisericile cu sloganuri blasfemiatoare. Ei au scandat „Asta înseamnă război” și „Get the f*** out”. Nu traduc, deși am văzut și la noi sloganuri și comportamente asemănătoare, de exemplu împotriva Marșului pentru Viață de la București, din 2018 (desigur, nu la această scară).

Mai multe informații aici.

7. Este pentru prima oară când bisericile și catedrale catolice devin o țintă directă a unor astfel de proteste violente în Polonia. În ciuda faptului că Biserica a negat că ar avea vreo putere politică și că se implică în astfel de decizii politice.

Polițiștii au făcut cordoane în fața bisericilor atacate. Protestatarii au luat cu asalt în repetate rânduri cordoanele de poliție, aruncând cu obiecte. În spatele polițiștilor s-au adunat și catolici asumați, pentru a păzi intrările în biserici, rugându-se cu rugăciunea Rozariului. Vorbim, așadar, de oameni care s-au rugat, apărând intrările bisericilor. Nicăieri nu există vreo dovadă că acești oameni ar fi „militanți de extremă dreaptă”.

Mai multe informații pe portalul Catholic Review.

O chestiune istorică extrem de sensibilă pentru polonezi

Mai trebuie să spunem că pentru polonezi chestiunea protejării vieţii copiilor nenăscuţi este extrem de sensibilă. Pe teritoriul polonez, avortul a fost legalizat pentru prima oară pe 19 octombrie 1941, printr-o ordonanţă dată sub ocupaţie nazistă. Aceeaşi ordonanţă a autorităţilor germane (de ocupaţie) care le permitea femeilor poloneze să-şi omoare copiii nenăscuţi fără nicio restricţie, creştea pedeapsa pentru uciderea unui copil nenăscut german, chiar până la pedeapsa capitală.

Adolf Hitler şi-a dezvăluit poziţia favorabilă faţă de avort ca o metodă utilă de control al naţiunilor cucerite:

„Având în vedere familiile numeroase ale populaţiei indigene, ar fi cât se poate de potrivit pentru noi ca fetele şi femeile lor să facă cât de multe avorturi posibil.”

De asemenea, Hitler a ameninţat că va „împuşca cu propria mână” pe „idiotul care ar fi pus în practică un ordin” prin care avortul şi anticoncepţionalele să devină ilegale în teritoriile estice ocupate de Germania.

Mai multe detalii se pot afla din lucrările lui Ann Arbor, “German Lebensraum Policy in Eastern Europe During World War II”; Ihor Kamenetsky, “Secret Nazi Plans for Eastern Europe”; şi Joachim C. Fest, „Hitler”.

Un omagiu adus copiilor deveniţi victime ale ocupaţiei naziste în Polonia îl puteţi vedea aici.

Aşadar, în timpul ocupaţiei naziste, legalizarea avortului a fost în Polonia un instrument pur eugenic.

O imagine mai completă

În rezumat: Activiștii pro-avort au atacat și vandalizat biserici și catedrale în aceste zile deoarece Curtea Constituțională a Poloniei a interzis avorturile din motive eugenice. Protejând copiii cu sindrom Down. Eugenia este acea pseudoștiință oribilă care a condus la sterilizarea forțată a milioane de oameni și la Holocaust, în Germania lui Adolf Hitler.

Și, desigur, nicăieri nu am văzut în presă vreo referință la faptul că aceste proteste ar răspândi molima. În ciuda faptului că ele au loc în plină epidemie de Coronavirus. Și a faptului că Polonia a reintrodus restricții dure la nivel național din cauza creșterii cazurilor de Covid-19.

Poza alăturată este de la catedrala din Katowice. Ca să vă faceți o idee și despre proteste, și despre cine și cum a apărat catedrala, și despre distanțarea socială la vreme de restricții severe de Covid.

Citește mai multe opinii de Cătălin Sturza


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button