familieMarxism cultural

Discursul urii și „bătălia” online pentru Coaliția pentru Familie: S-a încercat blocarea paginii de Facebook a Coaliției.

de Mirela Florescu

Ne cerem scuze în avans pentru termenii reproduși în acest articol, dar am considerat util să o facem pentru o informare și documentare corectă.

Se vorbește tot mai mult în ultimul timp de un așa-zis „discurs al urii” (hate speech). Cei care promovează acordarea de drepturi speciale pentru diverse minorități (de parcă drepturile omului nu le-ar fi suficiente) îi acuză pe cei care nu sunt de acord cu ideile lor de „discurs instigator la ură”. Dar în practică se dovedește că tocmai primii sunt cei mai vocali și cei mai agresivi. Oferim un studiu de caz.

Săptămâna trecută, în contextul războiului declarațiilor pro și contra demersului Coaliției pentru Familie, s-a deschis un front online în această bătălie. Iar lupta este cu lovituri sub centură.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

O noua pagină de Facebook, denumită Utopia Group, a crescut peste noapte ca Făt-Frumos în număr de aderenți (peste 40.000 de Like la pagina propriu-zisă).

dorothea-edited

Acest grup online și-a chemat aderenții, în data de 21 octombrie, să raporteze în masă pagina de Facebook a Coaliției pentru Familie, pe motiv de hate speech, adică discurs de instigare la ură (contra minorităților sexuale se deduce).

14721496_10210428293964588_4963170157816070836_n

Aceasta ar fi avut drept consecință blocarea paginii de Facebook a Coaliției pentru Familie, care și așa are doar peste 30.000 de aderenți care au dat Like la pagină.

Cei care nu au fost atunci de acord cu acest demers al Utopia au comentat civilizat:

anti-coalitia-comment-1

Dar răspunsurile au conținut mostre mai mult sau mai puțin inofensive de insultă / hate speech:

anti-coalitia-comment-2

Utopia nu a reușit încă să creeze probleme paginii de Facebook a Coaliției, dar continuă să crească în mod misterios ca număr de aderenți.

Redacția Știripentruviață.ro a primit mai multe confirmări că printre aderenții Utopia apar persoane care susțin de fapt Coaliția pentru Familie și care declară că nu au dat niciodată Like la Utopia Group.

Dar între timp Utopia Group publică postări anti-USR (Uniunea Salvați România, ai cărei lideri au refuzat să se pronunțe în chestiunea familiei naturale și a referendumului pentru clarificarea definiței căsătoriei) și anti-Iohannis (care a făcut de curând o declarație – ulterior retractată – despre demersul Coaliției pentru Familie, calificându-l drept „fanatism religios”):

usr-edit

iohannis-edited

De ce ar face asta? Simplu: cei care susțin familia naturală nu prea apreciază lipsa de susținere din partea Președintelui Iohannis și a formațiunii USR. Aceasta îi va determina să dea Like inclusiv la pagina Utopia Group. Sau măcar va legitima prezența lor ca aderenți ai fantomaticului grup de Facebook.

Problema este că unele postări anti-USR depășesc orice limită a bunului simț. Au montat sunetul de la un interviu cu o pretinsă angajată la videochat erotic peste o filmare mai veche cu Clotilde Armand.

clotilde-edit

Au pus cuvinte urâte în gura liderului USR, Nicușor Dan.

nicusor-edited

Toate aceste ciudate și întortocheate mișcări fac parte din războiul online împotriva Coaliției pentru Familie, folosind un limbaj denigrator și niște metode sub orice critică.

Se pare că războiul nu s-a terminat. Prin „mijloace tehnice specifice”, pagina Utopia Grup continuă să crească exact precum Făt-Frumos din poveste, cu mii de Likes și Views pe oră.

Între timp, adevărații „hateri” de serviciu, care răspândesc ură și agresivitate verbală sunt oponenții Coaliției pentru Familie.

 

O altă mostră de hate speech este dată de o persoană care și-a permis să scrie extrem de insultător și agresiv pe pagina de Facebook a d-nei Florica Cherecheș, Deputat de Oradea care susține Coaliția pentru Familie. La postarea de pe pagina proprie a doamnei deputat referitoare la recentul miting al Coaliției pentru Familie de la Oradea, un oponent al demersului Coaliției a folosit limbajul care se vede în capturile de ecran de mai jos:

fp-florica-chereches

fb-dep-florica-chereches-2

Dar poate că cea mai virulentă mostră de dezechilibru… lingvistic, dacă nu și de altă natură l-am găsit pe pagina de Facebook a unui cunoscut jurnalist care susține Coaliția pentru Familie:

hate-speech-pe-wall-patrusc-link-cartarescu

hate-speech-pe-wall-patrusc-link-cartarescu-3

Concluzia: Trebuie să ai stomac tare ca să susții Coaliția pentru Familie pe Facebook.

Iar discursul urii se găsește de acea parte a baricadei care strigă cel mai tare: „Hate speech!”

 

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button