familie

Declarația de presă a d-nei dr. Željka Markić, membră a comitetului de inițiativă care a organizat un referendum pentru căsătorie câștigător în Croația

Extras din briefingul de presă dinaintea conferinței internaționale „Referendumul pentru căsătorie în România: Perspective naționale și internaționale” care a avut loc la Palatul Parlamentului din București la 3 mai 2018.


Mă bucur să fiu alături de voi în frumoasa dumneavoastră țară, România. În 2013, noi am organizat primul referendum cetățenesc din Croația. Avem o lege foarte restrictivă a referendumului. Am colectat, în numai două săptămâni, peste 750.000 de semnături, care reprezentau 20% din persoanele cu drept de vot din Croația. Mișcarea noastră civică a venit ca reacție la un guvern care a vrut să introducă schimbări cataclismice în societate, legate de căsătorie și familie, fără o dezbatere publică în acest sens. De ce ar trebui să le încredințăm politicienilor, care nu pot rezolva nici măcar problema corupției și a reformelor economice, sarcina de a reforma familia și căsătoria? Mai ales că nu dădeau nici un argument pentru aceasta. Președintele țării și partidul de la guvernare au fost împotriva referendumului pentru căsătorie, însă, odată colectate semnăturile, au organizat referendumul în șase luni de la depunerea lor. Cetățenii au putut vota. Referendumul este cea mai democratică metodă de decizie. În 25 de ani de independență a Croației, a fost singurul referendum popular. 67% din cetățeni au votat pentru protecția constituțională a căsătoriei.

Și noi am trăit 45 de ani într-un regim totalitar de stânga, la fel ca și voi, în România. Și este îngrijorător să vedem un guvern care nu vrea să urmeze regulile și să audă ce îi cere poporul într-un mod foarte clar, transparent și legal. Esența referendumului tocmai aceasta este: că cetățenii se organizează împotriva a ceea ce vrea guvernul să facă. De ce s-ar organiza ei, dacă guvernul chiar ar vrea să le împlinească dorința? Așadar, esența este că, deși guvernul este împotriva dorinței oamenilor, trebuie să le permită să-și exprime dorința. Iar guvernul nu are dreptul să ne spună pe ce temă să ne organizăm. Ne organizăm cu privire la orice subiect de interes pentru noi. În acest caz, este vorba despre căsătorie și familie. Dacă azi este împiedicat un referendum pentru căsătorie, mâine ar putea fi împiedicat și unul pe altă temă care nu le-ar plăcea politicienilor.

Referendumul a fost câștigător, cu 67% din voturi în favoarea protecției constituționale pentru căsătorie, deși analiza noastră a arătat că 90% din relatările din presă ne-au fost defavorabile, astfel încât nu a existat o reflectare adecvată a problematicii în presa croată. Cu toate acestea, oamenii au votat cum au vrut. Iar la următoarele alegeri, președintele Croației, care s-a împotrivit cetățenilor, folosind-se inadecvat de puterea și de poziția sa aflată în atenția presei pentru, a pierdut al doilea mandat. Au pierdut alegerile și fostul premier și guvernul său, care s-au implicat partizan în dezbatere. Aceasta mă bucură, pentru că poporul are dreptul să-și spună dorința. Iar eu mă lupt pentru ca de acest drept să se bucure inclusiv oamenii care au opinii diferite de ale mele. Toți trebuie să aibă dreptul de a-și exprima dorința, iar politicienii trebuie să respecte aceasta.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

VIDEO integral. Briefing de presă

Lucrările integrale ale conferinței:

Conferință la Parlament: „Referendumul pentru căsătorie în România: Perspective naționale și internaționale” (partea 1)

Conferință la Parlament: „Referendumul pentru căsătorie în România: Perspective naționale și internaționale” (partea a 2-a)


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button