opinii

Dana Buzăianu: De ce ne vedem murind?

de Dana Buzăianu, Facebook

NE VEDEM MURIND.

Ne vedem murind unii pe alții.

Ne vedem murind colegi de scoală, prieteni din tinerețe, foști profesori, ne vedem murind vecini, colegi de serviciu…

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Ne vedem murind în știrile de la ora 5, ne vedem murind în tragice și stupide accidente, ne vedem murind pe… Facebook.

Ne vedem murind bunicii. Ne vedem murind mamele, ne vedem murind tații. Ne vedem murind frații și surorile. Ne vedem murind soțiile și soții. Închidem ochii și le simțim mâinile, le simțim îmbrățișarea, felul acela unic în care un corp îmbrățișează un alt corp când cuvintele sunt prea puține.

Nu poți face nimic și totuși, ceva e de făcut. Să fii mai bun. Pentru acel om care pleacă dintre noi. Și pe care îl mai ajută doar rugăciunile și un dram în plus de bunătate pe care l-am adăuga vieții noastre văzându-i moartea. Ne vedem murind ca să fim mai buni.

Ne anesteziem fizic și sufletește ca să nu ne vedem murind copiii nenăscuți. Plătim ca să fie scoși din locul cald în care inima lor începe să bată pentru prima dată. Încercăm să “reparăm” minunea care ni se întâmplă. Dar minunile nu se repară, minunile se primesc. Nu îi vedem murind, ei mor singuri, în tăcere. Și tot în tăcere, noi trebuie să fim mai buni decât am fost în momentul în care ne-am anesteziat ca să nu îi auzim. Pe ei și de ei.

Uneori ne vedem murind… copiii. Nu știu cum se mai simte viața după o așa durere. Cred că pe părinții care trec prin așa cumplită despărțire îi doare și aerul pe care îl trag în piept, în încercarea de a nu cădea grei peste hainele care mai păstrează încă mirosul copilului lor. Nu cred că mai poți trai decât lăsând să coboare din tine o parte din suflet, alături de copilul pe care nu o să îl mai vezi niciodată. Pentru acești părinți, lupta pe care o au din acea clipă este să mai poată fi. Atât. Mai buni sau mai răi, ei sunt părinții care nu trebuie niciodată judecați. Iar noi, ceilalți, văzându-i murind și rămânând totuși vii, să fim buni și pentru ei.

Ne vedem murind. Ne vedem murind unii pe alții. Ne vedem murind ca să ajungem să fim mai buni.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button