avort

Dacă nu ai uter taci din gură!


De Danny Burton 
Imaginați-vă scena aceasta:
Un grup de studente stau pe jos și fac ceea ce fetelor le place cel mai mult: să stea de vorbă. Două dintre ele sunt însărcinate și discută despre opțiunile pe care le au, inclusiv despre avort. Dinspre televizorul din cealaltă parte a camerei se aude deodată o voce pătrunzătoare: un bărbat chel anunță arogant:

“Și acum, comitetul nostru format exclusiv din bărbați, va discuta despre viitorul drepturilor femeii la reproducere”.
Am văzut situația de mai sus într-un desen, deasupra biroului unei colege de serviciu. El reflectă o atitudine des întâlnită și anume că bărbații ar trebui să nu se amestece în discuție atunci când vine vorba despre avorturi. Ideea lor este că avortul este o problemă care aparține strict femeilor și, prin urmare, bărbații nu au nici un cuvânt de spus. Hai să vorbim puțin despre asta.
Dreptul meu de a-mi exprima o opinie nu ar trebui să fie bazat pe organul de mai sus (sau pe lipsa acestuia).
În calitate de tată a doi copii (dintre care unul este pe drum), cunosc destul de multe despre procreere. Vă pot spune cu siguranță că femeile nu concep singure copiii. Copiii sunt creați împreună cu… bărbații. Pe lângă această, aproximativ 50% din bebelușii avortați sunt de sex masculin (cel puțin în SUA). Consider că aceste lucruri ne califică pe noi bărbații să avem un punct de vedere asupra acestui subiect. Vedeți, contrar părerii larg răspândite, avortul nu este o chestiune care ține exclusiv de drepturile femeii, ci ține de drepturile omului.
Cu toate acestea, chiar și unii susținători pro-viață sunt cuprinși de fiori când bărbații îndrăznesc să facă apel la dovezile științifice incontestabile și la bunul simț care susțin dreptul la viață. Gândiți-vă: oare sexul unui vorbitor afectează adevărul spuselor lui? Sau faptele nu mai sunt fapte doar pentru că sunt prezentate de un nebun? Cu siguranță că nu.
Dacă un cimpanzeu roșu v-ar spune că pământul este rotund, pământul ar rămâne totuși rotund. (Mențiune: în cazul în care un cimpanzeu roșu chiar vă vorbește, ar fi sănătos să o luați imediat la fugă. Eventual, aruncați-i câteva alune peste umăr, ca să-i distrageți atenția).
Știm cu toții că susținătorii înverșunați ai avortului nu au nici o problemă cu politicienii bărbați care sprijină avorturile, sau cu bărbații care fac lobby pentru obținerea unor fonduri de stat pentru Planned Parenthood, sau cu doctorii bărbați care fac avorturi. Dar, în momentul în care un bărbat apără dreptul la viață, are parte de “Hei, dacă nu ai uter taci din gură!”
Domnilor, nu știu ce părere aveți voi, dar, eu unul sunt sătul să mi se spună că doar pentru că nu voi putea vreodată să dau naștere unui copil, nu mă pot ridica în apărarea lui. Este timpul să trecem peste prejudecăți. Este timpul să fim bărbați.
În concluzie, celor care se înfurie când noi, bărbații, avem curajul să luăm atitudine și să apărăm dreptul la viață al copiilor nenăscuți, le ofer aceste scuză umilă: vă rog să ne scuzați că ne-am născut bărbați. Oare ce-o fi fost în capul nostru?
Traducere de Ilinca Lavric


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button