avort

"Unul dintre noi" – Prima inițiativă europeană pentru protejarea copilului nenăscut

La sfârștul lunii decembrie 2012, autoritățile europene au certificat caracterul legal și conform cu directivele comunitare al Inițiativei cetățenești  Unul dintre Noi” (One of Us – en). Inițiativa își propune să adune, până în luna mai 2013, un million de semnături prin care să ceară Comisiei Europene și Parlamentului European „protecția juridică a demnității, a dreptului la viață și a integrității fiecărei ființe umane din momentul concepției, în domeniile de competență ale Uniunii Europene”. 
Inițiativa este formată din reprezentanți ai unor organizații creștine, preponderent romano-catolice, din 20 de țări europene (între care și România). Petiția poate fi semnată on-line. 
Website-ul inițiatorilor promovează următoarea idee: „Demnitatea și integritatea embrionului uman trebuie respectată. Acest lucru a fost stabilit în hotărârea Brüstle împotriva Greenpeace a Curții de Justiție a Uniunii Europene, care a definit embrionul uman ca fiind începutul procesului de dezvoltare a unei ființe umane. Pentru a da dovadă de coerență în exercițiul atribuțiilor sale, UE ar trebui să interzică și să pună capăt finanțării activităților care implică distrugerea embrionilor umani, în special în domeniul cercetării, al ajutorului pentru dezvoltare și al sănătății publice.”
Organizatorii doresc ca aceasta să fie cea mai amplă mobilizare europeană pro-viață, la finalul căreia modificările aduse legislației europene să influețeze pozitiv soluționarea cazurilor de bioetică de la CEDO. Se afirmă că strângerea unui milion de semnături poate determina uniformizarea unui standard de etică la nivelul întregii Uniuni Europene, deși UE nu poate impune țărilor membre legislația în domeniul avorturilor.
Conform unui studiu publicat în anul 2012 de Lancet Medical Journal și preluat de publicația britanică Daily Mail, 30% dintre sarcinile din Europa sfârșesc prin avort, procentul fiind mult mai mare în țările estice și nordice decât în cele vestice. Cel mai recent raport anual al organizației Planned Parenthood din Statele Unite ale Americii a șocat prin numărul foarte mare de avorturi înregistrate în perioada 2011-2012 și anume 333.964, adică un avort la fiecare 94 de secunde. 

Conform unui comunicat al Institutului de Politici Publice din România, între 350 și 400 de femei recurg la întreruperi de sarcină în fiecare zi în țara noastră. România ocupă locul 4 la nivelul Uniunii Europene în ceea ce privește numărul anual al întreruperilor de sarcină, cu un număr total al avorturilor de 100.000 – 120.000 pe an.
A consemnat Cristina Roman


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button