Cum votez la referendum? Tot ce nu știai despre votul din weekend
„Cum aflu la ce secție de votare sunt arondat?” Intră pe site-ul registrulelectoral.ro, introdu CNP-ul tău, numele de familie și codul anti-spam. Apasă „Caută”. Site-ul îți va returna locația secției de votare de care aparții, inclusiv cu localizare pe hartă.
Perioada de votare. Se votează în zilele de sâmbătă, 6 octombrie 2018, și duminică, 7 octombrie 2018, între orele 07:00 și 21:00. Peste noapte, secția de votare se închide cu martori și se sigilează.
„Sunt în altă localitate decât cea de domiciliu.” În acest caz, legea permite votarea pe liste suplimentare, pe baza actului de identitate. Clic aici pentru modelul aprobat de listă suplimentară. Cei care sunt în străinătate, inclusiv în scop turistic, pot vota la oricare dintre secțiile de vot de pe această listă publicată pe site-ul Ministerului de Afaceri Externe (MAE). Puteți citi aici și un Ghid al Alegătorului Român din Străinătate publicat de MAE.
„Sunt nedeplasabil.” Căutați-vă adresa de reședință (după numele străzii, fără număr) în registrulelectoral.ro, sau căutați numele străzii pe care este spitalul sau penitenciarul în care vă aflați pe site-ul roaep.ro, al Autorității Electorale Permanente – la secțiunea „Geografie electorală”, în fișierul Excel descărcat din subsecțiunea „Registrul secțiilor de votare”. Redactați o cerere pentru a vi se trimite urna mobilă și trimiteți-o prin cineva la secția de votare de care aparțineți, așa cum rezultă din căutarea efectuată. Cel este să faceți aceasta vineri seara, în jurul orei 18:00, sau sâmbătă dimineața. Cererea persoanei nedeplasabile trebuie să aibă data, să fie semnată olograf, să menționeze numele, prenumele, CNP-ul și domiciliul sau reședința din actul de identitate, precum și seria și numărul actului. Adăugați o copie după fișa de internare în spital, certificatul de dizabilitate etc. Dacă mai mult de 200 de pacienți dintr-un spital solicită votarea cu urnă mobilă, cererile pot fi depuse la mai multe secții de votare din zonă și cel târziu până pe 6 octombrie, ora 21:00.
Documente de identificare. Pentru a vota, trebuie să prezentați cartea sau buletinul de identitate, pașaportul, sau carnetul de serviciu militar (elevii din școlile militare).
Buletinul de vot conține o întrebare și opțiunile DA sau NU. Votați „Da” dacă sunteți de acord cu căsătoria încheiată numai între un bărbat și o femeie. La toate referendumurile de revizuire a Constituției, întrebarea este stabilită printr-o lege din anul 2000: „Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma aprobată de Parlament?” Nu poate fi suspiciune, deoarece se referă la singura lege de acest fel, cea propusă de cetățeni, aprobată de Parlament și publicată în Monitorul Oficial pe 18 septembrie 2018. De asemenea, Autoritatea Electorală Permanentă va afișa în toate secțiile de votare un material informativ despre ce anume se votează, cu legea de revizuire a Constituției reprodusă după textul din Monitorul Oficial, precum și cu indicații despre buletinul de vot.
Ștampila se pune în interiorul casetei cu opțiunea aleasă („DA”, de exemplu, pentru căsătoria între un bărbat și o femeie). Ștampila va imprima pe buletinul de vot textul „VOTAT RRC 2018”. Clic aici pentru modelul de ștampilă aprobat pentru referendum.
Pentru Hotărârea Biroului Electoral Central care reglementează acest proces de votare, accesați http://referendum2018.bec.ro/wp-content/uploads/2018/09/Hotarare-nr.21.pdf
În ce condiții va fi valabil rezultatul votului? Câștigă opțiunea care obține cel puțin un vot în plus peste 50% din voturile valabil exprimate. Dar, pentru ca rezultatul referendumului să fie valabil, trebuie să se prezinte la vot 30% din numărul total de 18.950.674 alegători înregistrați la 5 octombrie 2018 pe listele Autorității Electorale Permanente. Adică 5.685.202 trebuie să se prezinte la vot, indiferent de opțiunea de vot pe care o vor exprima. Mai există condiția ca, după ce se centralizează numărătoarea și se scad din total voturile anulate (ștampilă în afara uneia din opțiuni, pe ambele opțiuni sau pe niciuna), voturile rămase, care sunt valabil exprimate (indiferent de opțiune) să nu fie mai puține decât 25% din numărul total al alegătorilor (așadar, să nu existe mai puțin de 4.737.668 voturi valabil exprimate, indiferent de opțiunea votată).
Clic aici pentru lista organizațiilor cu observatori acreditați la referendum.
Clic aici pentru lista instituțiilor mass-media acreditate la secțiile de votare.
Un clip video produs de Ministerul Afacerilor Interne în legătură cu procesul de votare și combaterea fraudei:
VIDEO
Citește și Ministerul Afacerilor Interne: Nu se poate vota de mai multe ori la referendum. Fapta se pedepsește cu închisoarea
Materialul informativ afișat în secțiile de votare