familie

Cristian Șoimaru: „Comunicarea și deruta publică. Oponenții referendumului continuă să fie disciplinați și orchestrați”

Sursă: Facebook

De observat și de învățat. Să ia aminte și cei care chiar vor să înțeleagă cum se face comunicarea și deruta publică.

Deși cifrele de participare nu sunt încurajatoare pentru validarea referendumului, cei care i se opun continuă să fie disciplinați și bine orchestrați. Și continuă să arunce îndoială și suspiciune asupra desfășurării referendumului. Și vor continua să facă asta până mâine seară.

În ultimele ore am văzut tot felul de mesaje, poze, grafice, postate și sharuite la greu prin care se transmite ideea că procentul relativ mare de votanți de pe listele parlamentare este o probabilă dovadă de turism electoral și de vot multiplu. Și nu că ar fi poate ceva cazuri izolate, ci ceva organizat, vreo suveică electorală a PSD. 

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Să mai gândim și cu mințile noastre. Mai toți știm că în Romania sunt milioane de români, sute de mii doar în București, care nu locuiesc sau nu lucrează în localitățile în care au adresa din buletinul/cartea de identitate. Că noi încă avem legi de inspirație comunistă în privința actelor de identitate. Dacă vi se pare greu de înțeles de ce la un astfel de referendum 15-20% din oameni votează la alte secții de votare decât cea la care sunt arondați, întrebați-vă prietenii/cunoscuții câți dintre ei stau la aceeași adresă cu cea din actele oficiale și o să înțelegeți. Ca să nu punem la socoteală și câți călătoresc într-un astfel de weekend.

Sunt convins că și mulți dintre cei care trag din greu semnale de alarmă cu privire la numărul mare de votanți de pe listele suplimentare cunosc această realitate. Dar dacă o pot folosi pentru a-și prolifera narațiunea convenabilă, e cam greu să nu o facă.

Înțeleg jocurile și comunicarea în astfel de contexte, dar mi se pare ridicol ca și într-o zi ca asta să vorbești de numere suspect de mari de votanți, chiar și în procente relative.

Cum spuneam și la început, de luat aminte. Și de învățat, nu în sensul de a prelua, ci de a contracara.

PS: Cum am tot scris, nu apăr și nu cauționez nicio fraudă sau forțare a regulilor electorale. Dacă cineva face sau descoperă ceva ilegal, lucrurile trebuie investigate. Dar nu sunt nici naiv și înțeleg de ce unii vor marșa până la final pe narațiunea „fraudei masive”.

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button