familiesfaturi pentru părinţisfaturi pentru tineri

Studiile arată că implicarea tatălui este esențială pentru dezvoltarea sănătoasă a copiilor

Dacă ne luăm după filme și televiziune, tații nu ar fi de niciun ajutor în creșterea copiilor, iar în societate modernă este din ce în ce mai mult acreditată ideea că femeile nu au nevoie de un bărbat pentru a avea copii. Bineînțeles că știința arată cu totul altceva, iar realitatea este că lumea are nevoie de bărbați, iar copiii de tați, iar mai multe studii au demonstrat acest lucru.

Dezvoltare emoțională solidă

Copiii care au beneficiat de implicarea taților în procesul de creștere sunt mai stabili emoțional, au încredere mai mare în a explora împrejurimile și pe măsură ce cresc dezvoltă relații sociale mai bune, este concluzia unui raport al Departamentului  de Sănătate și Relații Umane din SUA intitulat „Importanța tatălui în dezvoltarea sănătoasă a copilului”. Aceasta se datorează faptului că modul în care interacționează și se joacă tații cu copiii este diferit față de cel al mamelor, mai activ și exploratoriu, învățându-I pe copii să își controleze emoțiile și comportamentul. Hârjoneala tipică tată-copil din casă îi învață pe cei mici să își gestioneze impulsurile agresive.

Probabilitate mai mică de a cauza probleme, capacitate mai bună de a dezvolta relații sociale în viață, un risc mai scăzut de depresie, băieți cu mai puține probleme de comportament și fete cu un respect de sine mai puternic sunt beneficii ale implicării active a taților în creșterea copiilor. Atunci când copiii cresc împreună cu tații starea lor generală, fizică și emoțională, este mai bună, este concluzia raportului.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Rezultate mai bune la școală

Pezența tatălui alături de copil și implicarea acestuia în procesul de creștere nu stimulează doar inteligența emoțională a copilului, dar și performanțele la școală. Coeficienți de inteligență mai mari, deprinderi cognitive și lingvistice mai bune, precum și rezultate academice superioare în adolescență reprezintă beneficii ale implicării active a taților în creșterea și educarea copiilor, sunt concluzii relevate de mai multe studii.

Un raport al Departamentului pentru Educație din SUA arată că elevii care beneficiază de implicarea activă a tatălui biologic au o probabilitate cu 43% mai mare de a obține note maxime și cu 33% mai scăzută de a pica examene sau repeta anul, iar șansa ca aceștia să urmeze o facultate sau să își găsească un serviciu stabil chiar după absolvirea liceului este de două ori mai mare.

Mai puține comportamente cu mare risc

Copiii care au relații solide cu tații lor nu sunt numai mai stabili emoțional și avansați educațional, ci tind să evite și comportamentele de mare risc, cum ar fi sexul de la vârste fragede, fumatul, consumul de alcool și droguri, abandonul școlar sau comiterea de infracțiuni. Probabilitatea ca aceștia să devină părinți în  adolescență este cu 75% mai scăzută, iar cea de a ajunge în închisoare cu 80% mai mică.

Rolul genurilor

Potrivit Psychology Today, băieții care au fost sprijiniți de către tați prezintă caracteristici ale rolului de gen mai pregnante, în timp ce fetele este mai probabil să aibă așteptări mai mari de la bărbați în viitor.

Este foarte important de observat că SUA, Canada și Marea Britanie înregistrează performanțe foarte scăzute în privința bunăstării sociale și emoționale. Un raport din 2007 al UNICEF arată că din 21 de țării cele mai bogate din lume, Canada ocupă locul 18, SUA 20, iar Marea Britanie 21 în ceea ce privește relațiile familiale și sociale. Una din cauze poate fi și faptul că majoritatea studiilor și resurselor parentale s-au concentrat pe rolul mamelor în creșterea și educarea copiilor, în timp ce aportul taților a fost în mod greșit subapreciat.

Sursă: liveaction


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button