familie

Despre referendumul pentru căsătorie: Urmează să vedem anul acesta dacă România este un stat democratic și dacă se încearcă sau nu subminarea democrației reprezentative și de către cine

de Cristina Popescu, Facebook

Potrivit Constituției suveranitatea aparține poporului, care o exercită prin organele sale reprezentative (Parlamentul, în principal) sau prin referendum.

Suveranitatea este delegată reprezentanților iar mandatul nu este imperativ, însă nu poate fi exercitat în vederea blocării manifestării voinței juridice a poporului suveran atunci când acesta își manifestă în formele prescrise de Constituție intenția de a legifera. În virtutea mandatului primit prin votul dat partidelor, parlamentarii sunt îndreptățiți să voteze cum doresc asupra inițiativei legislative (inclusiv să o respingă), dar niciun ales nu este îndreptățit să blocheze voit cursul procesului legislativ în scopul de a nu se ajunge la vot, întrucât ar încălca suveranitatea poporului și democrația.

Sesizarea CCR și cererea de reexaminare a unei legi sunt pârghii legitime și constituționale pentru filtrarea unor probleme de constituționalitate sau oportunitate a inițiativei constituționale sau legislative, dar deturnarea scopului pentru care aceste pârghii au fost prevăzute în Constituție se numește abuz de drept.

O a treia sesizare a CCR pe Legea cadru a referendumului de către președinte, după două controale de constituționalitate, ultimul validând forma actuală, ar situa demersul la limita abuzului de drept, ceea ce ar pune sub semnul întrebării respectarea suveranității poporului, democrația și statul de drept, mai ales în condițiile în care președintele nu are dteptul de a legifera sau de a decide cu privire la o inițiativă legislativă pornită de cetățeni.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Cu toate acestea, declarația de acum două zile a președintelui sugerează că urmează a-și folosi pârghiile (juridice sau politice) pentru blocarea cursului revizuirii cerute de cei 3.000.000 cetățeni.

Urmează să vedem anul acesta dacă România este un stat democratic și dacă se încearcă sau nu subminarea democrației reprezentative și de către cine.

Modul cum va decurge procedura revizuirii este turnesolul existenței și nivelului democrației și statului de drept în România.

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button