Consilierea de specialitate ajută părinții să aleagă viața pentru copiii diagnosticați precoce cu malformații cardiace

Părinții care au primit consiliere din partea specialiștilor după ce copilul a fost diagnosticat intrauterin cu malformație cardiacă au fost mai puțin predispuși să avorteze, arată o nouă cercetare publicată în revista Nature.
Mai mulți factori pot influența decizia părinților de a avorta copilul după un diagnostic prenatal de afecțiune cardiacă. Printre aceștia se numără stadiul sarcinii la momentul diagnosticului și dacă părinții au primit sau nu consiliere din partea specialiștilor în cardiologie pediatrică.
Potrivit studiului, până de curând, gravitatea unei afecțiuni cardiace diagnosticate la un copil nenăscut „influența semnificativ deciziile părinților privind avortul”. Cu toate acestea, de când a fost compilată o întreagă literatură de specialitate, progresele tehnologice au permis îmbunătățirea opțiunilor de tratament pentru afecțiunile cardiace, crescând șansele de supraviețuire.
Cercetătorii au analizat 73 de sarcini care au implicat un copil cu o afecțiune cardiacă fetală diagnosticată înainte de 22 de săptămâni de sarcină (20 de săptămâni postfertilizare) în Japonia, unde viața copiilor nenăscuți este protejată după 22 de săptămâni de sarcină. Aproximativ jumătate dintre părinți și-au avortat copiii: 37 dintre cele 73 de sarcini analizate.
Copiii nenăscuți care au fost avortați au fost diagnosticați, în medie, mai devreme în timpul sarcinii decât cei care nu au fost avortați. Cei avortați au fost diagnosticați în medie la 19,3 săptămâni, în timp ce copiii ai căror părinți au ales viața au fost diagnosticați în medie la 21 de săptămâni de sarcină.
În plus, cercetătorii au explicat că complexitatea cardiopatiei fetale „nu a avut o influență semnificativă asupra deciziilor părinților”. Un alt studiu din Taiwan „a arătat că consilierea prenatală de către un cardiolog pediatru în urma diagnosticului a scăzut semnificativ probabilitatea de a alege avortul”.
„Deși nu am evaluat în mod explicit impactul acestei facilități, constatările noastre ar putea fi atribuite prezenței unei instituții specializate care oferă un diagnostic precis, prognostic detaliat și servicii complete de consiliere. Acești factori ajută cuplurile să facă față bolii fetale, demonstrând importanța unui sprijin cuprinzător după diagnosticul prenatal”.
Cercetătorii au aflat, de asemenea, că un diagnostic concomitent al unei afecțiuni genetice crește probabilitatea ca părinții să aleagă avortul, dar complexitatea bolii nu a influențat în mod semnificativ decizia de a avorta dacă părinții au primit sprijin complet.
Cu toate acestea, un diagnostic al unei afecțiuni considerate a fi critice a crescut probabilitatea avortului.
„Aceste rezultate sugerează că decizia părinților cu privire la avort poate fi influențată de vârsta gestațională mai timpurie la momentul diagnosticului, de letalitatea bolii cardiace și de anomaliile extracardiace sau genetice, dar nu și de complexitatea acesteia dacă diagnosticul prenatal și consilierea parentală sunt furnizate într-o unitate specializată în domeniul cardiovascular”, concluzionează autorii studiului.
Cercetătorii susțin că aceste constatări arată cât de vitală este furnizarea continuă de sprijin și consiliere cuprinzătoare pentru părinți.