avortdizabilităţi

UPDATE: Comitetul ONU pentru persoanele cu dizabilități se opune așa-zisului „drept la eutanasie” și avortului pe motiv de dizabilitate a fătului, deși este de acord cu avortul în general

ECLJ, 23 octombrie 2017


UPDATE: Dr. Susan Yoshihara de la C-Fam a atenționat însă că, din păcate, Comitetul ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități nu s-a opus instituirii unui așa-numit „drept la avort”, ci doar a precizat că acesta nu poate fi instituit DOAR pe criteriul dizabilității grave a fătului.

Discuția s-a purtat în contextul în care la ONU se încearcă retragerea dreptului la viață pentru categoria copiilor nenăscuți. Comitetul pentru dizabilități nu s-a opus acestui demers în principiu, ci doar a precizat că el nu ar trebui să se facă doar pe baza criteriului dizabilității, deoarece aceasta ar însemna discriminare.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Așadar, în mod paradoxal, ceea ce a agreat de facto comitetul pentru dizabilități al ONU este următorul lucru: a nu mai proteja dreptul la viață al copiilor nenăscuți NU este discriminator față de aceștia atâta timp cât se aplică în mod universal și nu doar selectiv (pe criterii ca dizabilitatea, genul, rasa etc). Pe scurt, avortul legal, pentru a nu fi discriminatoriu, trebuie să fie liberalizat complet.


ȘTIREA ORIGINALĂ: La ONU se duce o bătălie importantă pro și contra impunerii avortului din motive eugenice, respectiv din motiv de dizabilitate a fătului.

În acest context, Comitetul ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități a redactat un document oficial în care se arată că eventualele „legi care permit în mod explicit avortul pe motive de dizabilitate violează Convenția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități”.

Comitetul a mai explicat faptul că adesea astfel de avorturi se fac pe baza unui diagnostic cu grad redus de exactitate. Și, chiar și atunci când diagnosticul este corect, nu face decât să perpetueze stereotipul că dizabilitatea este incompatibilă cu o viață bună.

Aceste încercări de acreditare a ideii că numai oamenii care îndeplinesc anumite criterii au dreptul la viață amintesc de practicile naziste. În 1947, cei care redactau faimoasa Declarație Universală a Drepturilor Omului (1948) au fost nevoiți să facă față presiunilor de a include în ea un „drept” la „prevenirea nașterii copiilor cu deficiențe mentale” și a celor „din părinți care suferă de boli mintale”. La vremea respectivă a fost denunțată asemănarea cu ideologia nazistă a acestor propuneri.

Comitetul ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități s-a împotrivit și așa-zisului „drept la eutanasie”, despre care a afirmat că perpetuează și el „stereotipul că persoanele cu dizabilități grave suferă atât de mult încât le-ar fi mai bine dacă ar muri”.


Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură și violență. Dar, după cum confirmă și CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă și libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără și avortul sau atracția pentru persoane de același sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de amenințarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

DONEAZĂ !

Asociația ProValori Media
RO18RZBR0000060016473191- RON
RO85RZBR0000060016473246 – EUR

Dragă cititorule,
Foarte multă lume se bate pentru atenția ta, dar noi nu putem face asta.
Așadar, îți lăsăm deplina libertate de a alege să ne urmărești sau nu.
Ne străduim să adunăm la un loc, fără conformism, teamă sau prejudecăți,
informațiile relevante pentru tine, familia ta și alegerile tale.
Pentru a ți le proteja și păstra, trebuie să fii în primul rând informat.
Dacă ți se pare că informările și analizele pe care le selectăm sunt utile pentru viața ta
și se pot dovedi necesare în dezbaterea publică din România,
te invităm să faci cunoscut site-ul nostru și altora
și să susții financiar, după posibilități,
continuarea și profesionalizarea demersului nostru.
Cu recunoștință,
Redacția Stiripentruviata.ro
Știri pentru viață, pentru femeie, pentru familie

 



Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button