reproducere asistată

Ce se ascunde despre fertilizarea in vitro

invitro2

Fertilizarea în vitro  (FIV) nu este des menționată în cercurile persoanelor cu orientare pro-viață, dar cred că este important să îi acordăm importanța cuvenită, întrucât acest subiect afectează în mod direct mișcarea pro-viața și are un impact profund asupra modului în care percepem demnitatea și valoarea vieții umane, fie că este vorba de copiii născuți sau nenăscuți.

Industria infertilității din Statele Unite a constituit o afacere prosperă timp de decenii, inclusiv afacerea donării de ovule. Tinerele sunt atrase să doneze ovule prin reclame care promit sume mari de bani, precum și satisfacția de a-i ajuta pe ceilalți care nu sunt în stare să aibă copii. Însă, partea mai puțin mediatizată a acestui act aparent altruist ascunde înșelăciunea din spatele donării de ovule, tinerele fiind expuse unor metode periculoase de extragere a ovulelor care le pot afecta uneori pe tot parcursul vieții, supradoze de hormoni, practici medicale nesigure, lipsa informării în privința problemelor de sănătate legate de donarea de ovule și, adesea, nu există niciun fel de monitorizare medicală a donatoarelor.

Citește și:Roadele perverse ale fertilizării in vitro

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Îndemn pe oricine este interesat să afle mai multe despre riscurile și pericolele donării de ovule să vizioneze documentarul  Eggsploitation, un film care dezvăluie practicile din industria donării ovulelor.

La fel ca și donarea de ovule, metoda fertilizării in vitro își are riscurile ei. Mulți oameni au negat adevărul despre procesele dăunătoare și distructive ale fertilizării in vitro, înlocuindu-l cu conceptul potrivit căruia FIV ajută cuplurile cu probleme de fertilitate, promovează creșterea și importanța familiei, permițând astfel părinților să se bucure de un urmaș sau mai mulți.

Dar toate acestea au un cost. Și nu mã refer doar la prețul ridicat, cuprins intre  5.000 și 25.000 de dolari.

Citește și:Avertismente de la un renumit specialist în tratamente de fertilitate

Iată câteva aspecte demne de luat în considerare și care tind să treacă neobservate:

1.1 FIV promovează ideea de a se renunța la embrionii umani care sunt „în plus″

De obicei, FIV presupune crearea mai multor embrioni umani pentru a crește șansele de implantare a lor cu succes. Acești embrioni sunt mai apoi analizați pentru a se identifica posibile disfuncții genetice, handicapuri și, uneori, chiar și un anume sex. Embrionii „nedoriți″ sunt eliminați. De obicei, în uterul unei femei, sunt transplantați aproximativ patru dintre embrionii selectați. Dacă implantul a reușit pentru mai mult de unul (sau doi) embrioni, medicul va elimina selectiv o parte din embrionii rămași. (Nadya Suleman supranumită „Octomom” a refuzat aceasta „eliminare embriogenică”, ceea ce a dus la nașterea de octupleți). Însă, selectarea embrionilor duce la moartea micilor ființe umane pe criteriul sexului, handicapului fizic și mental, precum și în funcție de numărul acestora.Toate acestea conduc la următorul aspect:

1.2 Procedura FIV promovează ideea că putem avea orice ne dorim, oricând și oricum

Un articol de pe LifeSiteNews.com din luna iunie vorbește despre Anthony Caruso, un fost medic practicant al metodei FIV care a fost îngrozit când și-a dat seama că eforturile sale de a ajuta femeile în lupta cu infertilitatea aveau un impact negativ asupra felului în care era privită căsătoria și a ideilor cu privire la copii. Caruso subliniază faptul că procedura FIV se opune caracterului altruist tipic unui mariaj și unei familii, întrucât acordă unui medic practicant și, în cele din urmă, unui cuplu controlul asupra unui aspect menit să fie un proces natural. Ideea aceasta poate fi întâlnită și într-un articol de pe prima pagină din New York Times ce vorbește despre o femeie pe nume Jenny care își avortează unul din gemenii concepuți prin FIV. Jenny spune că „dacă sarcina ar fi decurs în mod natural, nu aș fi renunțat la geamăn, întrucât simți că așa stă în firea lucrurilor și nu vrei să i te împotrivești″. Totuși, „sarcina a prezentat un aspect atât de consumerist, încât a devenit încă un lucru pe care-l puteam controla″.

Ambele aspecte menționate mai sus ilustrează următoarea statistică:

1.3 Procedura  FIV conduce adesea la conceperea de embrioni multipli, ceea ce duce la avort selectiv după implantarea ovulelor, precum și la o situație periculoasă atât pentru mama cât și pentru copil atunci când numărul embrionilor implantați este nefiresc de mare.

Am făcut referire mai sus la mama de octupleți care nu a permis eliminarea unor embrioni aflați „în plus″. O altă femeie care a trecut printr-o o experiență asemănătoare și care a făcut-o celebră este Kate Gosselin. Din fericire, ambele mame au refuzat să își ucidă vreun copil, dând astfel naștere la octupleți și, respectiv, sextupleti. Suleman și Gosselin nu au urmat deloc tendința curentă când era vorba de implantări multiple ce rezultau din FIV. Adesea, embrionii nedoriți sunt distruși, aruncați sau vărsați în chiuvete. În plus, o mamă însărcinată cu mai mulți copii se află în mod firesc în categoria de sarcină cu risc ridicat. Astfel, chiar dacă o femeie pro-viață refuză avortul selectiv și decide să păstreze toți copiii creați prin FIV, asta va duce la o situație periculoasă pentru ea și copiii ei.

1.4 S-a dovedit că procedura FIV conduce la anumite malformații congenitale atât fizice cât și mentale

Illinois Right to Life  a publicat un articol despre  FIV, atrăgând atenția asupra unui studiu realizat de New England Medical Journal, studiu ce a prezentat dovezi că acei copii concepuți prin FIV au un risc crescut de defecte congenitale – dublu față de copii născuți natural – inclusiv malformații ale inimii, dezvoltarea  unui singur rinichi, anomalii cerebrale și faciale. Studii efectuate de cercetători de la universitățile Johns Hopkins și Washington University au arătat că acei copii rezultați din FIV prezintă un risc de șase ori mai mare de a dezvolta sindromul Beckwith-Wiedemann, sindrom ce cauzează malformații și cancer. Acest ultim fapt ar trebui să ne facă să punem la îndoială moralitatea FIV.

1.5 Pregătirea pentru FIV presupune schimbări importante ale nivelului de hormoni, ceea ce duce la probleme de sănătate sau la amplificarea acestora

Multe femei necesită tratamente cu hormoni înainte și  în timpul FIV pentru a-și pregăti corpul să accepte embrionul implantat. De obicei, nivelul de estrogen este ridicat la maxim în timpul procedurii FIV (după cum se întâmplă și în cazul sarcinii) pentru a întări peretele endometrial al uterului. Există o multitudine de efecte chimice secundare care rezultă în urma terapiilor cu hormoni, însă chiar și simplul fapt de a altera  nivelul de hormoni poate avea urmări. Un nivel ridicat al estrogenului poate duce la cicluri menstruale neregulate, depresie, fibroame uterine, osteoporoză, pierderea memoriei și infecții.

 Citește și: Urma să fim părinți de tripleți după fertilizarea in vitro, dar soția mea a vrut să avorteze doi din cei trei bebeluși

Ținând cont de toate aspectele prezentate, mișcarea pro-viață nu dorește să risipească orice speranță a cuplurilor ce încearcă să aibă copii. Întotdeauna toți oamenii – născuți sau în stare embrionară – merită respect, demnitate și iubire.

Fiul meu cel mai mare, Gunner, s-a născut cu fibroză chistică și se va lupta cu câteva probleme de sănătate pe tot parcursul vieții. 97% dintre bărbații cu fibroză chistică sunt infertili și, mulți din ei, s-au născut cu sisteme reproducătoare insuficient dezvoltate. Infertilitatea lui Gunner îi va afecta viața, pe cea a viitoarei soții și a posibililor nepoți cu care voi fi binecuvântată pe viitor. Multe persoane care suferă de fibroză chistică aleg procedura FIV pentru a lupta împotriva nivelului  scăzut de fertilitate și pentru a-și întemeia o familie, dar procedura nu poate fi acceptată drept ajutor pentru a înlocui proiectarea naturală a vieților noastre.

O inovație majoră în domeniul monitorizării și menținerii sănătății reproducătoare a femeilor este NaProTECHNOLOGY (Natural Procreative Technology), o alternativă medicală și chirurgicală care s-a a dovedit eficientă în tratarea infertilității, chisturilor ovariene, sindromului ovarului polichistic, pierderea recurentă de sarcină și dezechilibrelor hormonale, asta printre alte probleme de sănătate. NaProTECHNOLOGY monitorizează sănătatea hormonală a femeilor la ciclul menstrual și identifică anormalitățile în funcționarea sistemului reproducător feminin, identificând problemele ce pot fi vindecate. Inovațiile de ultimă oră asemenea NaProTECHNOLOGY precum și resursele necesare și educația în acest sens vor contribui în mare măsură la menținerea sănătății reproducătoare a femeilor și protecția drepturilor copiilor nenăscuți. Și să nu dăm uitării opțiunea minunată, afectuoasă și morală a adopției. Atât NaProTECHNOLOGY cât și adopția sunt alternative etice la pericolele și problemele etice ale FIV.

Notă:

Fertilizarea in vitro: din 9.102 embrioni, 98,2% au fost distruși!

Un studiu realizat în 26 de centre de diagnostic de preimplantare din Europa, Australia și S.U.A., în perioada 1993-2000, la 886 de perechi care au recurs la fertilizarea in vitro, a oferit următorul rezultat:

– au fost folosite în medie 47 de ovule fecundate pentru fiecare naștere, deci pentru cele 162 de sarcini s-au fertilizat artificial 9.102 de embrioni;

– s-au făcut 132 de implantări. Dintre acestea, în 7 cazuri au fost făcute avorturi „terapeutice”, 9 copii au fost „reduși” pe motivul riscurilor de sarcină multiplă („reducerea” înseamnă injectare în inima embrionului a unei soluții de clorură de calciu care îi este fatală și apoi extirparea lui din uter), iar alți 2 au murit în timpul sarcinii;

– în final, s-au născut 162 de copii din123 de sarcini (multe fiind gemelare);

– deci, în total, s-au creat pe cale artificială 9.102 embrioni, dintre care s-au născut doar 162 de copii, un procent de 1,8%. Restul de 8.940 (98,2%) au fost distruși înainte de implantare, o mică parte dintre ei fiind distruși după implantare.


Dr. Claudia Kaminski, medic ginecolog din Germania, președintele mișcării „Dreptul la viață”

Infertilitatea feminină și masculină nu are în cele mai multe cazuri motive genetice, ci dobândite. În prezent, ea este în creștere datorită avorturilor, creșterii cazurilor de boli cu transmitere sexuală, a folosirii pastilelor și dispozitivelor contraceptive, a amânării vârstei de concepție, a vieții dezordonate și plină de abuzuri. Fertilizarea in vitro nu rezolvă aceste cauze, ci întreține iluzia că orice greșeli ar face omul cu trupul său, atunci când va vrea să aibă copii, aceștia îi vor fi oferiți prin tehnică.

Traducere: Flavia Helmcinschi și Alexandra Veveriță

 Citește și:Fertilizarea in vitro: probabilitate dublă de a da naștere unui copil mort


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button