droguriopinii

Cătălin Sturza: Sclavia pe plantațiile de cannabis. Legătura dintre mafia traficului de persoane și mafia drogurilor

de Cătălin Sturza, Facebook

Ba este un băiețel de 18 ani. A fost răpit de pe străzile din Ho Chi Min (Vietnam) de mafia chineză, care l-a dus apoi ca pe o marfă, cu niște camioane, în Marea Britanie. Ba a fost obligat să muncească în condiții de sclavie la o fermă de cannabis din Regatul Unit, unde a fost bătut, înfometat și supus la torturi. Dacă o plantă de cannabis murea, Ba era călcat în picioare și ars cu țigara pe piept de mafioții care îl supravegheau. Reportajul este publicat de BBC.


Pentru că s-au triggeruit zilele trecute „avocații” cannabisului la mine pe pagină, umplându-mi secțiunea de comentarii cu muci verzi sau cu acuzații că nu aș vedea „lumina cannabisului”, să vedem cum stau de fapt lucrurile.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Articolul trecut a fost despre efectele „ierbii” în plan psihic și social, pornind de la o serie de rapoarte ale Centrului Internațional Antidrog (CIADO). Acest articol este despre piața cannabisului, și despre tot ce implică aceasta – sclavie, mafie, corupție și crimă organizată.

Cazul acestui tânăr nu este deloc unul singular. Sunt mii de astfel de tineri care devin sclavi și care muncesc în fermele de cannabis din Europa. The Guardian a publicat un reportaj amplu despre tinerii din vietnam care muncesc în aceste „fabrici de droguri”.

„Cannabisul a avut o reputație foarte blândă, devenind un simbol al festivalurilor de muzică și balurilor studențești – astfel încât să descoperim suferința umană din spatele cultivării lui este un lucru șocant. Poliția estimează că un procent considerabil din cannabisul de pe piața din Marea Britanie este produs în acest fel”, scrie The Guardian.

Numeroase astfel de reportaje au apărut în presă, în ultimii ani. ABC News scrie despre sclavia copiilor obligați să muncească pe fermele de canabis. „Bandele criminale fac trafic cu sute de COPII obligați să muncească pe fermele de canabis”, arată ABC News.

Există o legătură foarte directă și strânsă între mafia traficului de ființe umane și mafia drogurilor, chiar și așa-numitelor „droguri ușoare”, cum este cannabisul. În fapt, mafia droguriulor și mafia traficului de persoane și a „sclaviei albe” sunt cele mai mari două mafii și piețe negre din lume, la ora actuală.

Se estimează că 27 de milioane de adulţi şi 13 milioane de copiii cad victime traficului de persoane. Acești sclavi sunt exploatați fie pe piața prostituției și a pornografiei, fie ca mână de lucru gratuită pe plantațiile de cannabis și de alte droguri.

Cea mai violentă mafie din lume

Mafia drogurilor este cea mai violentă mafie din lume, la ora actuală. Mai mult, consumul și traficul de droguri generează violență extremă. Conform unui raport al Guvernului Britanic, consumul de droguri este responsabil pentru marea majoritate a crimelor, incluzând 85% din furturile din magazine, 70-80% din spargerile de locuințe și 54% din jafuri.

Conform unui raport al Centrului European de Monitorizare al Drogurilor și Dependenței de Droguri, consumul de droguri conduce la „violență sistemică”, explicată prin „modelul tradițional agresiv de interacțiune din interiorul sistemului de dealeri de droguri și de consumatori de droguri”.

Cred că multe dintre comentariile extrem de violente și vulgar-abjecte de pe pagina mea sunt încă o dovadă pentru această „violență sistemică” (simbolică, în acest caz) desapre care vorbește raportul EMCDDA.

Crima organizată păstrează controlul asupra producției și piețelor și după legalizare

Sunt unii care vor spune că, dacă vom legaliza drogurile, criminalitatea, fenomenul sclaviei albe, violența se vor diminua. Când a scăzut criminalitatea atunci când a fost legalizată criminalitatea? De traficul de persoane și de mafia drogurilor se ocupă, ați ghicit, mafioții.

Am văzut în reportajele din BBC, The Guardian, ABC News de mai sus că plantațiile de canabis sunt controlate de mafie (în mare parte de cea chinezească, una din cele mai violente din lume la ora actuală) și sunt populate cu sclavi răpiți și torturați de mafie.

Credeți că mafia ar renunța la o activitate economică foarte profitabilă, doar pentru că aceasta s-a „legalizat”? Legalizarea nu ar duce în nici un caz la scăderea fenomenului, ci ar duce doar la creșterea teritoriului de acțiune și a piețelor pentru această mafie. În timp ce ar îngreuna sau ar face imposibilă intervenția autorităților în teritoriile și piețele acestor mafioți.

Pentru cei care vor să aprofundeze un pic subiectul, iată un studiu de caz. În Germania, țara unde prostituția a fost legalizată, 90% din femei sunt FORȚATE să se prostitueze.

Viața de zi cu zi a prostituatelor din Germania este în mare parte controlată de mafie și de criminalitatea organizată. Este concluzia unui documentar șocant, cu titlul “Bordelul Germania“ (“Bordell Deutschland”), în care apar și multe românce. Un articol din Der Spiegel mai jos.

Exemplele sunt numeroase. Directorul Mișcării Politice Creștine Europene, olandezul Leo van Doesburg, a arătat în 2014, chiar în Parlamentul României, că s-a constatat o legătură directă în Olanda între legalizarea prostituției și creșterea traficului de persoane:

„În Germania se estimează că 85% din victimele traficului de persoane sunt românce și bulgăroaice. Liberalizarea prostituției în Olanda și Germania a eșuat și, în loc să protejeze prostituatele și să le asigure condiții mai bune de muncă, a avut exact efectul contrar. Legalizarea (prostituției) a dus în multe locuri la creșterea criminalității, la dependența de prostituție și la sprijinul traficanților”, a arătat Leo van Doesburg.

Poliția olandeză arăta în 2008 că „până la 90% dintre femeile din prostituție din Olanda lucrează involuntar”.

Așadar, crima organizată, care controla piața prostituției și a traficului de persoane înainte de legalizare, a păstrat după legalizare controlul asupra sectorului legal al industriei prostituției. În timp ce legalizarea nu a făcut decât să îngreuneze sau să facă imposibilă intervenția autorităților.

Nu există nimic care să ne facă să credem că lucrurile nu s-ar petrece identic și în cazul legalizării drogurilor, ținând cont și de legătura foarte strânsă între mafia drogurilor și cea a traficului de persoane.

Nu există droguri „inofensive”

Să ne înțelegem, nu există droguri „inofensive” – droguri care nu fac rău. Așa cum am văzut în materialul precedent, drogurile, chiar și cele ușoare, au consecințe profund negative și ireversibile asupra creierului și a psihicului; ca să nu mai spunem că ucid sufletul și umanitatea. Și toți cei din această piață, nu doar marii mafioți sau criminali, au partea lor de răspundere pentru proliferarea acestui cancer.

Traficanţii de droguri prosperă doar pentru că există oameni care vor să cumpere, ilegal, droguri de la ei. Cererea de droguri stimulează oferta de droguri. Vorbim, aşadar, despre un întreg lanţ de ilegalităţi şi vorbim despre sprijinirea economiei negre şi a mafiei. Iar mafia înseamnă, în fapt, o reţea subterană uriaşă, carteluri care produc şi tranzacţionează droguri, care au, în unele cazuri, chiar armate proprii. Și care răpesc, exploatează și omoară sclavi; mulți dintre ei copii. Vorbim despre „drug lords” şi „drug barons”, despre „baronii drogurilor”, despre veritabili baroni ai mafiei. Despre Pablo Escobar, Carlos Lehder, Griselda Blanco, Daniel Barrera Barrera, José Santacruz-Londoño, Gilberto Rodriguez Orejuela şi alţii.

Drogurile sunt CORUPŢIE şi MAFIE. Drogurile sunt marea corupție, aceea legată de sclavia albă, de traficul de persoane, de carteluri, de crima organizată. Drogurile distrug şi ucid la propriu – vă distrug corpul, vă distrug viaţa, şi distrug comunităţi şi societăţi întregi. Drogurile şi mafia drogurilor sunt poate cel mai rău cancer cu care se confruntă societatea omenească, în aceste vremuri.

Pot înţelege multe lucruri. Dar nu pot să pricep cum poţi să te declari susținător, în public, al mafiei drogurilor. Și să mai faci și „virtue singnalling” în timp ce militezi pentru legalizarea drogurilor și pentru extinderea consumului în școli, printre copii sau adolescenți, sau te lauzi că ești consumator de droguri.

Când s-a mutat centrul social şi moral atât de mult în România, de am ajuns aici? Oare toți acești falși și foarte agresivi „virtuoși” consumatori și dealeri îşi dau seama de implicaţiile reale a ceea ce susţin și fac ei? Îşi dau seama că ei susţin, implicit, corupţia şi mafia? Pentru că dacă îşi dau seama şi continuă să facă în aceste condiţii acest lobby cu totul toxic și imoral – aşa ceva nu pot să înţeleg.

Traficul de persoane, sclavia modernă. Cum îl putem combate


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button