opinii

Cătălin Sturza: „Maturizarea presupune două lucruri esențiale: umilința și sacrificiul”

de Cătălin Sturza, Facebook

„Pe la ce vârstă încep să se maturizeze oamenii, în lumea occidentală a secolului XXI? Răspunsul depinde de ce înseamnă „maturizare”. După mine, „maturizarea” presupune două lucruri esențiale: umilința și sacrificiul.

Umilința înseamnă să accepți că nu ești buricul universului și reperul absolut pentru toate lucrurile din lume. Că alți bărbați (sau alte femei) ar putea să fie mai pricepuți sau mai înțelepți decât tine. Că sunt multe domenii în care ideile tale sunt doar prejudecăți facile. Că sunt multe presupuse „virtuți” care nu sunt virtuți, și „realizări” care nu sunt realizări. Că învățăturile părinților și bunicilor noștri ar putea să aibă mai mult sens decât vederile tale „revoluționare”.

Sacrificiul înseamnă să accepți că orice lucru cu adevărat durabil sau care merită câștigat se dobândește cu un preț. Cu sacrificarea orgoliului propriu (vedeți „umilința”). Cu sacrificarea unei imagini de sine mult prea favorabile. Cu sacrificarea unor vicii. Cu sacrificarea unor laude facile – sau a unor sinecuri. Cu sacrificarea unor false prietenii sau părăsirea unor coterii – dacă acestea sunt dăunătoare. Cu un sacrificiu de timp și de efort. Cu sacrificarea comodității – „dai voință, iei putere”.

Umilința și sacrificiul sunt arme puternice. Fără ele, „puștanul” din ziua de azi va rămâne fie un „virtue signaler” arogant, fie un văicăreț resentimentar. Ori se va lăuda neîncetat că nu e nimeni la fel de „virtuos” ca el, ori se va plânge mereu că toată lumea e împotriva lui. Și va rămâne un adolescent etern, la 30, la 40 de ani, și mai încolo.”

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Citește mai multe opinii de Cătălin Sturza


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button