familie

Casele/Sanatoriile de îngrijire perinatală ajută familiile să fie unite, să jelească și să se vindece după un diagnostic prenatal de viață limitată a copilului

Atunci când un nenăscut este diagnosticat cu o dizabilitate sau afecțiune care îi limitează speranța de viață, doctorii recomandă de cele mai multe ori avortul ca cea mai bună opțiune. Avortul nu este și nici nu poate fi vreodată „un tratament” pentru acești copii. Nu numai că în aceste condiții avortul devine un act de eugenie contra copilului, dar are și efecte adverse serioase în plan mental pentru părinți. Cercetările au arătat că avortul în urma unui diagnostic prenatal fatal confirmat are efecte mentale asupra mamei și familiei mult mai grave, decât ducerea sarcinii până la termen. Acest lucru este logic, dacă avem în vedere faptul că înainte de un astfel de diagnostic, care de regulă poate apărea în intervalul 14-21 de săptămâni, copilul este unul „foarte dorit de către părinți”. Avortul unui copil „dorit” este un factor dovedit de risc pentru apariția simptomelor tulburărilor pe fond de stres post-traumatic la aceste femei. Dacă avortul nu este soluția, atunci care ar fi aceea?

Casele de îngrijire perinatală și programele de asistență paliativă sunt în primul și în primul rând „o filozofie de îngrijire și o abordare a medicinii”, precum și un model holistic de îngrijire, care implică sprijin și asistență medicală, comunicare, înțelegere, tratament psihologic, îngrijire spirituală, consiliere și sprijin pentru pierderea copilului și multe altele.

Potrivit PerinatalHospice.org, în 46 de state americane există cel puțin o casă de îngrijire perinatală și un program de asistență paliativă, iar acestea se extind mult dincolo de rigiditatea spitalului de proximitate. Așa cum profesioniștii sunt instruiți că „procesul de externare a pacientului începe odată cu internarea acestuia în spital”, așa și sprijinul pentru mame și familiile acestora să treacă peste viitoarea pierdere inevitabilă a copilului ar trebui în mod ideal să înceapă din momentul confirmării diagnosticului fatal.   

Această abordare centrată pe familie poate fi adaptată nevoilor specifice fiecărei familii în parte. De exemplu, unele femei vor să fie însoțite de cineva la vizitele prenatale. Altele poate nu doresc să meargă la cursurile pentru naștere unde sunt și mamele care vor naște copii sănătoși. Sunt familii care vor să intre în grupuri de sprijin pe durata sarcinii sau pentru o anumită perioadă după pierderea copilului. O echipă poate ajuta fiecare familie să elaboreze un plan personalizat pentru naștere, cu scopul de a maximiza legătura pe care familia o va avea cu copilul, indiferent care va fi durata acesteia. Fotografii, urmele palmelor și tălpilor, șuvițe de păr pot ajuta la crearea unor amintiri prețioase permanente.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Pe PerinatalHospice.org pot fi găsite multe mărturii emoționante ale părinților despre experiența cu casa de îngrijire perinatală și/sau programul de asistență paliativă.

Această călătorie a fost frumoasă, deoarece am putut sărbători viața ei și nu să o privim ca pe o tragedie. Dragostea a fost tot ceea ce va cunoaște vreodată fetița noastră pe această lume”, (John.)

„Părinții spun adesea că ar face orice pentru siguranța copiilor. Noi ne-am simțit fără nicio putere pentru că nu am reușit să-l ținem în viață pe Jonah, însă am făcut tot ceea ce am putut în situația dată să îi asigurăm siguranța și confortul.” (Heidi)

„Nu i-am înapoiat-o de bună-voie lui Dumnezeu, dar nu am avut de ales. Am avut în schimb de ales cum să o iubesc, cinstesc, să împărtășesc călătoria și viața ei cu acei oameni pe care îi cunoaștem și îi iubim.Ne simțim toți mai bine că am urmat calea fiice noastre în această poveste. Ea a fost un dar și sunt recunoscătoare în fiecare zi că ne-a fost dată.” (Alessandra)

În cele din urmă scopul este de a sprijini mama și familia acesteia pentru ca aceștia să conștientizeze, celebreze demnitatea, valoarea și frumusețea copilului lor nenăscut.

În statele Indiana, Kansas, Minnesota, Arizona, Mississippi și Oklahoma consilierea pre-avort pe motive de anomalii la făt include educația privind casele de îngrijire perinatală  și programele de asistență paliativă ca opțiune alternativă la avort În Indiana există o o broșură cu toate casele și serviciile disponibile.

Printre serviciile oferite se numără:

• Sprijin prenatal – emoțional, spiritual și medical

• Grupuri de sprijin pentru părinți, frați și alții

• Îndrumare în colaborarea cu specialiștii medicali

• Pregătirea și educarea pentru naștere

• Elaborarea de planuri individualizate de naștere

• Externarea coordonată din spital

• Asistare la crearea de amintiri

• Asistență la slujba de pomenire și la funeralii

• Sprijin emoțional pentru pierderea copilului

• Tratamentul durerii pentru copil, dacă este necesar

Comunitățile pro-viață trebuie însă să aibă în vedere că nu se cere o licență anume pentru a fi recunoscut drept casă de îngrijire perinatală și de aceea pot exista și organizații care pretind că dețin astfel de locații, dar care au o poziție mai degrabă neutră față de avort, decât pro-viață, și nu înțeleg daunele pe care le-ar putea provoca mamelor și familiilor un avort făcut după confirmarea diagnosticului fatal.

În concluzie, toți membri comunităților pro-viață trebuie să știe casele/sanatoriile de îngrijire perinatală și programele de îngrijire paliativă, care pot fi recomandate familiilor care se confruntă cu criza de sarcină. La acest link poate fi descărcată gratuit o carte (în engleză) în format electronic cu mărturii ale mamelor care s-au confruntat cu diagnostice pre-natale fatale ale copiilor lor.

Sursă: liveaction



Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button