familie

Autoritatea Electorală: Retragerea președinților de secții de votare nu este o criză, ci fenomen uzual

În urma suspiciunilor create pe fondul veștilor alarmiste că 4.000 de președinți de secții de votare s-au retras înaintea referendumului, Vicepreședintele Autorității Electorale Centrale (AEP), Marian Muhuleț, a declarat pentru Mediafax că fenomenul este unul uzual, care s-a petrecut și la alte alegeri, iar cifra nu este semnificativă statistic.

După şedinţa Comisiei tehnice centrale pentru coordonarea activităților de organizare a referendumului, Vicepreședintele AEP a spus că nu există riscul ca anumite secții de votare să se închidă. El a explicat:

Nu este o cifră foarte mare, pentru că vorbim de aproximativ 4.000 de oameni la nivel naţional, iar baza de date pusă la dispoziţie de către AEP preşedinţilor de tribunale este de aproape 60.000 de persoane. Deci cifra variază, de la câteva zeci la câteva, la o sută şi ceva, în funcţie de judeţ. La fel s-a întâmplat şi la alegerile locale în 2016, la fel s-a întâmplat şi la parlamentare şi aş menţiona faptul că atât localele, cât şi parlamentarele, unde am avut şi preşedinte şi locţiitor de preşedinte de secţie de votare, au fost primele alegeri în România după ’90 când toate secţiile de votare au fost acoperite cu preşedinte şi locţiitor. Până atunci am avut secţii de votare care au funcţionat doar cu preşedinte, de exemplu.

E o acţiune pe bază de voluntariat, nu sunt obligaţi să o facă şi nu există ideea de a lua măsuri împotriva lor pentru că sunt oameni care nu pot să sprijine acum acest proces electoral, dar anul viitor, la europarlamentare şi prezidenţiale, vor fi alături de autorităţi. Nu există riscul să nu fie deschise secţii de votare.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Citește și Cum votez la referendum? Tot ce nu știai despre votul din weekend

Citește și SONDAJ CURS Ultimele cifre privind Referendumul pentru modificarea Constituției. Estimare participare și Opțiune vot


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button