Când s-a trezit din comă, în loc de engleză, acest tânăr vorbea mandarină
LifeNews.com, 8 septembrie 2014
În medicină coma este o stare extremă, de lipsă a oricărei reacții, în care persoană nu poate face nicio mișcare voluntară. În comă profundă o persoană
poate fi incapabilă să răspundă la stimuli dureroși și reflexele normale pot fi pierdute.
Coma este diferită de starea de somn deoarece persoană care doarme are o activitate electrică complexă a creierului și poate fi trezită în orice moment.
Totuși, când o persoană se află în comă, activitatea electrică a creierului este încetinită și va avea deficit neurologic.
În plus, cineva aflat în comă poate să nu aibă abilitatea de a răspunde la voci, sunete sau alte activități din jurul lor și, în funcție de gravitatea cazului, poate dura săptămâni, luni sau poate ani înainte ca această persoană să se trezească din comă.
Potrivit Institutului Neurologic din New York cauza comei poate fi împărțită în două categorii: comă structurală, care este cauzată de traumatisme, sângerări sau accident vascular cerebral sau comă toxică/metabolică, care este cauzată de o supradoză de droguri sau lipsa oxigenului spre creier.
Ben McMahon, un bărbat australian, a căzut într-o comă structurală din cauza unui accident de mașină, dar surprinzător este ceea ce-a întâmplat după ce s-a trezit.
Australianul Ben McMahon a studiat Mandarina în liceu, dar el este primul care poate afirma că era departe de a fi fluent. Apoi, un accident de mașină l-a băgat în comă iar părinții lui s-au temut că nu va mai ieși din ea.
Din fericire, McMahon a trecut cu bine peste, dar ceva ciudat s-a întâmplat după ce a ieșit din comă – vorbea numai mandarină. O vorbea fluent. Au trecut câteva zile până când și-a recăpătat abilitatea de a vorbi limba engleză, dar limba mandarină o vorbea la fel de fluent.
Prietenii lui McMahon vorbitori de mandarină spun că este cel mai bun străin vorbitor de mandarină pe care îl cunosc. El a co-găzduit un spectacol de televiziune chinez, a ghidat turistic în limba mandarină în Melbourne și este înscris la universitatea din Shanghai unde și locuiește în prezent.
Neurochirurgul Dr. Pankaj Sah spune că există o explicație probabilă la ceea ce s-a întâmplat, dar aceasta nu este demonstrabilă 100%. Sah descrie creierul ca o masă de circuite electrice. Circuitele pentru limba engleză ale lui McMahon au fost afectate, așa că, atunci când s-a trezit circuitele pentru limba mandarină, au intrat în rol, cum nu fuseseră până atunci.
McMahon se consideră binecuvântat deoarece nu numai că a ieșit din comă, dar lucrurile au luat o turnură atât de pozitivă. În ciuda tuturor cunoștințelor noastre moderne creierul uman este una dintre ultimele frontiere necunoscute de pe acest Pământ. Uimitor!
Traducere: Andreea Rusanovschi
********************************************************************************************************
Dacă doriți să traduceți ca voluntar articole pro-viață din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă, vă rugăm să ne scrieți pe adresa provalorimedia@gmail.com
În afară de traducerea unor articole avem nevoie și de voluntari care să realizeze prescurtări în limba română ale unor articole din engleză. Mai multe detalii le puteți afla aici.
De asemenea, căutăm corespondent voluntar pentru Republica Moldova.