Biserica Catolică – principalul inamic al feministelor radicale care au protestat de Ziua Internațională a Femeii în Argentina, Uruguay și Spania, Spain, Uruguay
Feministele radicale din Spania, Argentina și Uruguay, țări majoritar catolice, au marcat Ziua Internațională a Femeii prin ample proteste contra Bisericii Catolice și de susținere a avortului și „cauzei LGBTQ”. Mai multe catedrale din aceste țări, multe dintre ele monumente istorice, au fost vandalizate prin aruncarea de pietre, bombe cu vopsea, cocktailuri Molotov sau graffiti cu mesaje obscene, anticreștine.
În Uruguay feministele radicale au luat cu asalt pentru al treilea an consecutiv de 8 martie parohia bisericii Nuestra Señora del Carmen din Montevideo, care este și monument istoric. A fost nevoie de poliție pentru a proteja biserica de furia mai multor sute de feministe. Acestea au aruncat bombe cu vopsea în clădirea bisericii și au forțat intrarea scandând sloganuri anticreștine.
În comunicatul emis de Arhidieceza de Montevideo se arată că vandalizarea bisericilor a devenit un obicei, în timp ce eșecul autorităților de a le proteja este considerat „corect politic”, iar Biserica este privită ca „țap ispășitor” pentru multe din problemele din Uruguay.
În Argentina, protestul feministelor radicale a fost dedicat cauzei „femeilor, lesbienelor, travestiților, transsexualilor și prostituatelor”.
În capitala Buenos Aires și în mai multe provincii s-au consemnat atacuri cu pietre și cocktailuri Molotov asupra mai multor biserici din partea protestatarelor. În Lujan, oraș de lângă Buenos Aires, loc de pelerinaj pentru credincioșii catolici, vizitatorii au fost întâmpinați într-un parc din oraș de o imagine a Fecioarei Maria fluturând o batistă verde, simbolul pro-avort în Argentina.
În pofida protestelor bisericii, care a cerut înlăturarea imaginii ofensatoare, Secretariatul pentru Drepturile Omului și Pluralism Cultural nu a considerat că aceasta este jignitoare și a catalogat-o drept „operă de artă” și un „exemplu al libertății de expresie”. Același secretariat avertiza în urmă cu câteva luni Biserica și pe credincioși că „libertatea de expresie are limite atunci când este discriminatorie sau incită la ură și violență”, cu referire la poziția bisericii în chestiuni ca avortul sau problematica LGBTQ.
În Spania, Arhidieceza de Madrid a denunțat graffiti-urile obscene, anticreștine și pro-avort, care au apărut pe zidurile bisericilor din Madrid, în urma protestului din 8 martie, la care au participat în jur de 375.000 de persoane. În Logrono, oraș istoric în provincia Rioja, poliția a îndpărtat un banner de la intrarea în catedrală pe care era scris „veți bea sângele avorturilor noastre”.