familie

Av. Ana Corina Săcrieru de la Coaliția pentru Familie le amintește legiuitorilor: „Este obligatorie organizarea referendumului cerut de milioane de români”

de Av. Ana-Corina Săcrieru, Juridice.ro, 19 septembrie 2017

Asistăm de câteva zile la un balans al inițiativei civice privind constituționalizarea definiției căsătoriei, inițiativă avizată de către Curtea Constituțională și însușită sub semnătură de milioane de români.

Balansul este între partide, între interese politice, între dispoziții legale unele în vigoare, altele modificate și, în fine, contestate. Balansul este între adevăr și părți trunchiate de adevăr ori dezinformări. Balansul se resimte cel mai mult între clasa politică și poporul român.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Pentru ca niciun balans să nu producă rupturi greu de reparat, este nevoie să înțelegem ceea ce se întâmplă și, mai apoi, să încadrăm juridic realitatea înțeleasă.

Consecințele a ceea ce vom înțelege se vor număra și trăi, desigur, și în plan politic, însă ceea ce face obiectul analizei de față este exclusiv încercarea de a înțelege încălcarea unei obligații legale.

Potrivit art. 2 alin. (1) litera a) din Legea 3/2000 în vigoare, referendumul național constituie forma și mijlocul de consultare directă și de exprimare a voinței suverane a poporului român cu privire la revizuirea Constituției.

Potrivit art. 6 alin. (1) din aceeași Lege, inițiativa și procedura revizuirii Constituției sunt supuse normelor prevăzute la art. 146 și 147 din Constituție, iar organizarea și desfășurarea referendumului se stabilesc prin lege.

Mai mult, organizarea și desfășurarea referendumului cu privire la revizuirea Constituției, precum și rezultatul acestuia sunt obligatorii, în conformitate cu art. 6 alin. (2) din aceeași Lege.

Acesta este cadrul în vigoare potrivit cu care este obligatorie organizarea referendumului cerut de milioane de români.

Cu toate acestea, logica juridică este fracturată de următorul parcurs politic:

La sfârșitul lunii august și începutul lunii septembrie, asistăm la declarații politice aproape concomitente și unanime de susținere a „familiei tradiționale” și, implicit a demersului ce are drept consecință nu doar firească, ci și obligatorie organizarea referendumului pentru care cadrul juridic aplicabil este Legea 3/2000.

Imediat urmează adoptarea de către Parlament – nu a legii de revizuire a Constituției astfel cum ne-am fi așteptat, tocmai pentru a se putea organiza referendumul – ci a unui proiect de modificare a acestei Legii 3/2000 și contestarea legii modificatoare la Curtea Constituțională.

Subliniem, toate acestea se derulează în prezența unei legi în vigoare de organizare a referendumului, Legea 3/2000 în care este subliniat – ne întrebăm pentru cine oare? – caracterul obligatoriu al organizării referendumului.

Acest cadru legal perfect poate determina și chiar obligă punerea pe ordinea de zi a Senatului a legii de revizuire a art. 48 alin. (1) din Constituția României pentru care au semnat milioane de români.

Și totuși… nimic nu se întâmplă. Din perspectivă juridică, obligația legală de organizare a referendumului nu este respectată. Din perspectivă politică, voința a milioane de români este desconsiderată.

Nu constituie obiect de preocupare pentru analiza juridică de față în terenul cărui actor politic se află punerea pe ordinea de zi a Senatului legea de revizuire a art. 48 alin. (1) din Constituție. Societatea civilă va identifica și cauza și actorul. Rămâne însă încălcarea obligației legale.


Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură și violență. Dar, după cum confirmă și CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă și libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără și avortul sau atracția pentru persoane de același sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de amenințarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

DONEAZĂ !

Asociația ProValori Media
RO18RZBR0000060016473191- RON
RO85RZBR0000060016473246 – EUR

Dragă cititorule,
Foarte multă lume se bate pentru atenția ta, dar noi nu putem face asta.
Așadar, îți lăsăm deplina libertate de a alege să ne urmărești sau nu.
Ne străduim să adunăm la un loc, fără conformism, teamă sau prejudecăți,
informațiile relevante pentru tine, familia ta și alegerile tale.
Pentru a ți le proteja și păstra, trebuie să fii în primul rând informat.
Dacă ți se pare că informările și analizele pe care le selectăm sunt utile pentru viața ta
și se pot dovedi necesare în dezbaterea publică din România,
te invităm să faci cunoscut site-ul nostru și altora
și să susții financiar, după posibilități,
continuarea și profesionalizarea demersului nostru.
Cu recunoștință,
Redacția Stiripentruviata.ro
Știri pentru viață, pentru femeie, pentru familie

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button