95% dintre medicii irlandezi refuză avortul
Anul trecut, în urma unui referendum controversat, Irlanda a eliminat din Constituția sa protejarea vieții copilului nenăscut. Avortul la cerere a devenit legal pe 1 ianuarie 2019 în Irlanda.
Cu toate acestea, 95% dintre medicii irlandezi nu sunt dispuși să facă o astfel de intervenție, informează presa din această țară, citată de Life News.
Medicii irlandezi cred că uciderea de ființe umane nu ar trebui să facă parte din îndatoririle lor profesionale. Ei au afirmat și că legea privind avortul a fost aprobată prea repede, creând un mediu „inacceptabil și nesigur” pentru femeile din Irlanda.
Departamentul irlandez de sănătate a declarat că 179 de medici generaliști s-au înscris pentru a face avorturi, dar aproximativ 30 dintre ei au cerut să nu le fie recomandați femeilor în criză de sarcină care sună la o linie telefonică guvernamentală de informare cu privire la serviciile de avort.
Offaly Express relatează că în cel puțin patru comitate – Offaly, Leitrim, Carlow și Slingo – nu există niciun medic care face avorturi.
Noua lege a avortului din Irlanda, care a fost adoptată în parlament în decembrie 2018, permite avortul la cerere, indiferent de motiv, până la 12 săptămâni de sarcină (sau chiar până la șase luni, într-o mare varietate de circumstanțe). De asemenea, obligă contribuabilii să finanțeze avortul și forțează spitalele catolice să ofere servicii de avort. Noua lege limitează strict obiecția de conștiință pentru profesioniștii din domeniul medical, iar sute de medici și asistenți se tem că vor fi obligați să se implice în întreruperea vieții copiilor nenăscuți.
Asociația Natională a Practicienilor Generali, cea mai mare asociație a medicilor din Irlanda, a declarat că medicii sunt foarte îngrijorați cu privire la lipsa de echipament și de practicile clinice neclare în ceea ce privește avortul, relatează Euronews.
Doctorii declară că Simon Harris, ministrul sănătății, a susținut avortul din motive politice: „Femeile din Irlanda nu vor ierta introducerea, din motive strict politice, a unor servicii lipsite de siguranță în sistemul de sănătate”.
Alți profesioniști au declarat că graba introducerii noii politici ar putea pune viața femeilor în pericol. Multe spitale au declarat că nu sunt pregătite să ofere proceduri de avort.
Medicii au criticat, de asemenea, responsabilii guvernamentali care le permit fetelor de 15 ani să-și întrerupă sarcina fără cunoștința sau acordul părinților.
Între timp, activiștii pro-viață au început să protesteze pașnic la clinicile unde se întrerup vieți de copii nenăscuți.
„Îmi pasă în mod profund de dreptul la viață al fiecărei ființe umane”, a declarat Charles Byrne, activist pro-life, pentru știrile locale.